Hoeveel gewicht kom je gemiddeld aan in de overgang?
Hoeveel gewicht kom je gemiddeld aan in de overgang?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
11/07/2024
3 min

Hoeveel gewicht kom je gemiddeld aan in de overgang?

11/07/2024
3 min

Ons lichaam verandert naarmate we ouder worden. Voor vrouwen geldt dat zij op een gegeven moment in hun leven te maken krijgen met de overgang. Als vrouw kom je hierbij in een andere fase van je leven, wat lichamelijk maar ook geestelijk zwaar kan zijn. De overgang kan ook je gewicht beïnvloeden. Veel vrouwen komen tijdens de overgang tussen de 5 en 7 kilo aan. Hoe komt het dat je aankomt in gewicht, zonder dat je je leefstijl verandert? In dit blog kun je er alles over lezen.

Waarom kom je aan in gewicht tijdens de overgang?

In de overgang verandert je hormoonhuishouding. Je maakt minder progesteron en oestrogeen aan. Normaal gesproken wordt oestrogeen aangemaakt in de eierstokken, maar als je in de overgang zit stopt dit. De bijnieren zorgen er vervolgens voor dat in het vetweefsel oestrogeen kan worden aangemaakt, maar dat betekent dat je wel vet moet hebben. Het extra aankomen in gewicht heeft er dus deels mee te maken dat je lichaam vet nodig heeft om oestrogeen aan te maken. 

Daarnaast verandert ook je metabolisme. Als we ouder worden vertraagt onze stofwisseling en de overgang versnelt dit proces. Misschien wil je van de extra kilo’s af en start je met een dieet, maar dit werkt alleen maar averechts. Je stofwisseling gaat namelijk nog trager werken als je minder gaat eten. 

Daarnaast kan het eten van minder calorieën er ook nog eens voor zorgen dat je spiermassa verliest. Spieren vragen het meeste energie. Dus als je spiermassa afneemt, en je gaat niet extra bewegen, dan verbrand je veel minder calorieën, waardoor je aankomt in gewicht.

Is het een probleem om meer buikvet te hebben?

De meeste vrouwen vinden het verschrikkelijk om aan te komen tijdens de overgang en dan gaat het vet ook nog eens op de buik zitten. Ineens merk je dat je je broek niet meer dicht krijgt of dat dat leuke jurkje ineens zo strak zit. 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, houd je lichaam extra vet vast om de oestrogeenproductie nog mogelijk te maken. Je lichaam probeert je als het ware te beschermen. Als je je hier bewust van bent, dan lukt het misschien beter om met meer ‘zachtheid’ naar je buikvet te kijken. 

Toch is het wel belangrijk om gewichtstoename serieus te nemen. Tijdens de overgang gaat het vet vooral op je buik, taille en borsten zitten. Op latere leeftijd kan buikvet voor problemen gaan zorgen. Het risico om diabetes, hart- en vaatziekten en kanker te krijgen neemt toe. Het is dus belangrijk om serieus om te gaan met gewichtstoename. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen als je aankomt in de overgang.

Hoe voorkom je dat je te veel aankomt in gewicht?

Hoe voorkom je dat je te veel aankomt in gewicht?

Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om niet te veel aan te komen in gewicht tijdens de overgang.

Start met krachttraining

Zoals ik al eerder aangaf, neemt je spiermassa af tijdens de overgang. Het is daarom belangrijk om te starten met krachttraining. Door te trainen met gewichten train je je spieren en zul je weer extra spiermassa aan gaan maken. Extra spiermassa betekent meer vetverbranding. Des te meer vet je verbrandt, des te slanker je zult worden.

Pas je voeding aan

Crash diëten werken averechts als je in de overgang zit. Als je veel minder calorieën tot je neemt, is de kans groot dat je niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. En die heb je juist zo hard nodig als je in de overgang zit. Het beste wat je kunt doen is je leefstijl aanpassen. Kies voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon, waarin je voornamelijk clean eet, dus geen pakjes en zakjes meer! Kies voor verse groenten, fruit, noten en volkoren producten. Verminder de inname van suikers, cafeïne en alcohol. 

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende rust. Je lichaam heeft enorm veel te verduren tijdens de overgang, voldoende rust pakken is dan heel erg belangrijk.

Conclusie

Tijdens de overgang komt bijna iedere vrouw tussen de 5 en 7 kilo aan. Dit heeft te maken met meerdere factoren, zoals een vertraagde stofwisseling en de afname van spiermassa. Wil je afvallen tijdens de overgang, kies dan niet voor een crashdieet, maar ga voor een gezonde leefstijl. Een leefstijl waarin je kiest voor gezonde en gevarieerde voeding, voldoende rust en minimaal een half uur bewegen per dag.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. 

Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. 

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact