Hormonale depressie en de overgang
Hormonale depressie en de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/23/2021
3 min

Hormonale depressie en de overgang

09/23/2021
3 min

Heb je last van opvliegers en nachtzweten? Voel je je vaak verdrietig en dan weer boos? De meeste vrouwen komen in de overgang wanneer ze tussen de 45 en 55 jaar oud zijn. Het is een periode vol met zweetaanvallen, stemmingswisselingen en lusteloosheid. Ook komen depressieve klachten veel voor bij vrouwen in de overgang. Maar hoe weet je nu of je gewoon last hebt van overgangsklachten of dat je echt depressief bent? En wat kun je eraan doen als je last hebt van een hormonale depressie tijdens de overgang? In dit blog leggen we het aan je uit.

Wat is de overgang?

Ongeveer 90% van alle vrouwen komt in de overgang tussen hun 45e en 55e levensjaar. In deze periode verandert het lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar en dit gaat gepaard met veel lichamelijke, maar ook psychische klachten. Door een daling van de hormonen progesteron en oestrogeen ontstaan klachten als opvliegers, nachtzweten, pijnlijke spieren, droge huid en vagina, minder zin in seks, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Deze periode duurt gemiddeld tussen de zeven en tien jaar. Hormonen zijn erg belangrijk in het lichaam. Wanneer dit gaat schommelen, kun je een periode totaal uit balans zijn. Het duurt even voordat het lichaam het natuurlijke evenwicht weer heeft gevonden. Dit wordt de overgang genoemd.

Wat zijn de psychische gevolgen van de overgang?

Tijdens de overgang heb je niet alleen lichamelijke klachten, ook psychisch kan het er flink inhakken. Je zou de overgang kunnen zien als een omgekeerde puberteit. Voor je hersenen heeft deze hormoonbalans flink wat gevolgen. De hoeveelheid oestrogeen daalt, waardoor je last kunt krijgen van stemmingswisselingen, extreme vermoeidheid of lusteloosheid. Ook hebben ze meer last van stress, worden ze vaker boos en kunnen ze sneller overprikkeld raken.

Er zijn ook vrouwen die tijdens de overgang last krijgen van depressieve gevoelens. Dit is vooral het geval als ze eerder depressief zijn geweest, als ze ook altijd last hadden van PMS of een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Voor de diagnose depressie zijn er een aantal criteria waar je aan moet voldoen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan concentratieproblemen, somberheid, niet meer kunnen genieten van dingen waar je eerder wel van genoot, last hebben van huilbuien, een schuldig en leeg gevoel of gedachten aan de dood.

  • Je bent somber of neerslachtig;
  • Je hebt minder plezier in het leven;
  • Je eet minder of juist meer;
  • Je hebt last van slapeloosheid;
  • Je bent vermoeid;
  • Je hebt last van concentratieproblemen;
  • Je denkt aan zelfdoding.

Als je langer dan twee weken last hebt van vijf van deze symptomen, is er sprake van een depressie.

Heb ik een depressie of is het de overgang?

Je kunt tijdens de overgang dus last hebben van klachten die lijken op een depressie, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Een depressie ontstaat in de hersenen; er is sprake van een verstoring in de balans van stoffen als noradrenaline en serotonine. Dit zijn andere stoffen dan de hormonen die overgangsklachten veroorzaken. Heb je last van een depressie, dan heb je niet alleen last van neerslachtige gevoelens, maar worden je gedrag, spraak, gedachtenpatronen en waarnemingsvermogen ook beïnvloed.
De psychische klachten die ontstaan bij een depressie zijn een stuk heftiger dan de stemmingswisselingen die bij de overgang horen. Dit verschil is belangrijk om te weten, omdat de behandeling ook erg verschillend is.

Hoe wordt een depressie behandeld tijdens de overgang?

In principe ziet de behandeling van een depressie tijdens de overgang er precies hetzelfde uit als die van een depressie op een andere leeftijd. Heb je milde klachten, dan kan een gesprek met de huisarts of een praktijkondersteuner voldoende zijn om je weer beter te voelen. In sommige gevallen is het nodig om een aantal sessies gesprekstherapie te doen bij een psychiater of psycholoog. Is dit niet voldoende en heb je meer ondersteuning nodig? Dan kan er gekozen worden voor het inzetten van antidepressiva.

Hoe worden psychische klachten tijdens de overgang behandeld?

Heb je geen depressie, maar last van psychische klachten die worden veroorzaakt door de overgang? Dit kan behandeld worden met hormoontherapie. Deze hormoontherapie bestaat uit het toedienen van medicijnen met de hormonen oestrogeen en progesteron. Hierdoor zullen de overgangsklachten verminderen. Hormoontherapie wordt alleen voorgeschreven als de klachten dusdanig ernstig zijn dat het dagelijkse leven hierdoor wordt belemmerd.

hormonale depressie en de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: