Wat voor invloed heeft de inname van suiker op de overgang?
Wat voor invloed heeft de inname van suiker op de overgang?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/23/2021
4 min

Wat voor invloed heeft de inname van suiker op de overgang?

09/23/2021
4 min

Iedere vrouw krijgt vroeg of laat te maken met de overgang. Vooraf is niet te voorspellen wanneer dit precies gaat gebeuren, hoe lang de overgang gaat duren en of je er veel of weinig last van gaat krijgen. Het is erg belangrijk om tijdens deze fase van je leven goed voor jezelf te zorgen. Gezonde voeding en een gezond gewicht dragen bij aan het verbeteren, maar ook aan het voorkomen van overgangsklachten. Hoe beïnvloedt de inname van suikers de overgang en kun je suiker beter laten staan? In dit blog geven we daar antwoord op.

De invloed van suiker

Suiker is van invloed op heel veel dingen in je leven. Denk dan bijvoorbeeld aan je slaappatroon, je stressniveau, maar ook aan de overgang. Ongemerkt krijg je heel veel suikers binnen; het zit namelijk in meer producten dan je in eerste instantie zou denken.

Teveel suikers eten is niet gezond. Je kunt er overgewicht door krijgen en dit geeft vervolgens meer risico op het ontwikkelen van hart-, en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.
Ook kan suiker er voor zorgen dat je meer last krijgt van overgangsklachten. Tijdens de overgang is het daarom het beste om suikers zoveel mogelijk te vermijden.

Natuurlijk is het altijd aan te raden om zo gezond mogelijk te leven en te eten, maar tijdens de overgang is het nog eens extra belangrijk. Juist in deze periode moet je goed voor jezelf zorgen. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die zelfs een positief effect op de overgang hebben.

Wat is de invloed van suiker op de overgang?

Suiker heeft een negatieve invloed op de overgang. Als je teveel suikers binnen krijgt kunnen je overgangsklachten namelijk verergeren. Zo heeft suiker een negatieve invloed op het oestrogeengehalte, op de opname van calcium en op overgangsklachten in het algemeen.

Het oestrogeen gehalte

Tijdens de overgang daalt het hormoon oestrogeen; deze wordt voor het grootste gedeelte geproduceerd in de eierstokken. De eierstokken verliezen in deze periode geleidelijk hun functie, de eicellen raken op en als gevolg daarvan word je oestrogeengehalte steeds lager. Dat lager worden van het oestrogeengehalte zorgt ervoor dat er overgangsklachten ontstaan. Eet je veel suikers, dan zorgt dit voor schommelingen in het oestrogeengehalte met als gevolg dat de overgangsklachten verergeren.

De opname van calcium

Als je ouder wordt, dan neemt de dichtheid van de botten af. Er wordt meer bot afgebroken dan het lichaam aan kan maken. Calcium is daarom erg belangrijk tijdens de overgang. Voldoende calcium verkleint het risico op botontkalking. Als je teveel suikers eet, dan wordt calcium slechter opgenomen.

Verergeren van typische overgangsklachten

Omdat je hormonen enorm aan het schommelen zijn tijdens de overgang, krijg je de typische overgangsklachten. De klachten kunnen erger worden door het eten van suiker. Het verergert vooral de typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten. Niet alleen heeft suiker invloed op de hevigheid van de opvliegers, maar ook op de frequentie.

Blaasontsteking en urineweginfecties

Je hebt veel sneller kans op een blaasontsteking als je in de overgang bent. Het natuurlijke verouderingsproces zorgt ervoor dat het slijmvlies in de plasbuis en de blaas dunner wordt. De spierspanning neemt daarnaast ook wat af. Dit maakt het voor bacteriën makkelijker om de blaas binnen te dringen, met als gevolg dat er sneller vaginale-, en urineweginfecties kunnen ontstaan.

Het eten van suiker zorgt niet alleen voor het ontstaan van overgangsklachten, maar ook voor een groter risico op aandoeningen tijdens de overgang. Suiker voedt namelijk de slechte bacteriën zodat ze langer kunnen blijven bestaan. Een blaasontsteking geneest dan minder snel en de klachten kunnen langer blijven bestaan door het eten van suikerrijke voedingsmiddelen.

Waar zitten snelle suikers in?

De suikers die je tijdens de overgang het beste links kunt laten liggen zitten onder andere in de volgende producten:

  • Chocola;
  • Koek;
  • Snoep;
  • Witmeelproducten, zoals wit brood en pasta;
  • Witte rijst;
  • Vruchtensappen;
  • Frisdranken;
  • IJs, enz.

Deze producten zitten vol met geraffineerde, snelle suikers. Eet je hier veel van, dan zorgt dit voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Om deze weer in balans te krijgen, wordt er insuline aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel ook weer heel snel daalt.

Wanneer je lichaam veel insuline aanmaakt, zorgt dit ook weer voor schommelingen in je progesteron-, en oestrogeen gehalte. Deze schommelingen zijn verantwoordelijk voor overgangsklachten; ze kunnen ze veroorzaken of versterken. Het is daarom het beste om de snelle suikers en de witmeelproducten zoveel mogelijk te vermijden.

Dit doe je bijvoorbeeld door voordat je iets koopt goed het etiket te lezen. In heel veel bewerkte producten zitten suikers verstopt. Eet geen koek, snoep en ijs meer en vervang wit brood en witte pasta voor een volkoren variant. Drink geen frisdranken en vruchtensappen meer en matig je alcoholinname. Het beste kun je kiezen voor natuurlijke, biologische voedingsmiddelen die niet bewerkt zijn.

invloed suiker op de overgangVoedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: