Advies & Begeleiding: Afvallen voor vrouwen in de overgang

📚 Kennisbank

👋 Leuk dat je hier bent!

Je bent belandt in de kennisbank van Bianca Talens. Dit is de plek waar je het antwoord vindt op al je vragen over afvallen tijdens de overgang.

Misschien heb je last van hardnekkig buikvet, vraag je je af hoe hormonen je gewicht beïnvloeden, of ben je op zoek naar manieren om gezond en blijvend af te vallen.

Ik help je op weg met praktische en waardevollen gidsen die je gratis kunt doornemen. Je vindt de top-6 meest waardevolle blogs en ik beantwoord hier veelgestelde vragen.

Bianca Talens

null

📖 Gratis gids

Als je op de weegschaal kilo voor kilo aankomt in gewicht begint je zoektocht vrijwel altijd bij de vraag? 

Hoe kan het dat ik aankom in gewicht zonder dat ik iets heb veranderd in mijn voedings- en bewegingspatroon? 

Ik heb voor jou een gratis gids gemaakt waarin ik je stap-voor-stap uitleg hoe dit komt. Je kunt de gids via onderstaande button direct lezen.

📚 Deze blogs moet je gelezen hebben

Hoe komt het dat je zwaarder wordt in de overgang?

Hoe komt het dat je zwaarder wordt in de overgang?

Merk je dat je zwaarder wordt tijdens de overgang? Veel vrouwen die in de overgang zitten hebben hier last van. In dit blog lees je hoe dit komt.
Wat is de oorzaak van buikvet bij vrouwen?

Wat is de oorzaak van (extra) buikvet bij vrouwen?

Hoe komt het nu dat je meer buikvet hebt nu je in de overgang zit?  Wat is de oorzaak van buikvet en wat kun je hieraan doen. Je leest het hier!
Ik sport wel maar val niet af in de overgang: hoe kan dat?

Ik sport wel, maar val niet af tijdens de overgang

Ben je in de overgang, sport je veel, maar lukt het je maar niet om af te vallen? In dit blog bespreek ik de drie belangrijkste oorzaken.
Calorieën tellen tijdens de overgang: slim of niet?

Calorieën tellen tijdens de overgang: slim of niet?

Calorieën tellen tijdens de overgang, is dat slim? Als je aankomt, lijkt het verstandig om minder te gaan eten en alles bij te houden op het gebied van calorie inname. Maar is dat de juiste aanpak? 
Gewicht blijft hangen: gewichtsplateau overgang

Ik val niet verder af tijdens de overgang: wat nu?

Let je netjes op je eten, zorg je dat je voldoende beweegt of ben je op dieet maar merk je dat je niet afvalt? In dit blog leg ik je uit hoe dit komt en waarom er een direct verband is met de overgang.
Kleren passen niet meer tijdens de overgang: wat nu?

Kleren passen niet meer: hoe komt dit?

Heb je het gevoel dat je amper wat eet en toch aankomt? Passen je kleren niet meer? Het is een grote frustratie van e meeste vrouwen die ik spreek. Dat leuke jurkje of die leuke broek past niet meer. Je lees meer in dit blog!

null

🧭 Voedingsplan op maat

1-op-1 begeleiding

Veel diëten en afvalprogramma’s hanteren een 'one-size-fits-all'-benadering. 

Dit betekent dat ze geen rekening houden met de individuele behoeften en de verschillende lichaamstypes van mensen. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet te werken voor een ander.

Met mijn voedingsplan op maat weet je precies wat jouw lichaam nodig heeft om op een gezonde manier jouw gewenste gewicht te bereiken.

🧠 Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen Kennisbank

Hoeveel vrouwen heb je al geholpen?

De afgelopen jaren heb ik al honderden vrouwen geholpen.

Waarop is jouw kennis en ervaring gebaseerd?

Al vanaf de middelbare school ligt mijn interesse bij voeding in relatie tot gezondheid. Mijn kennis is gebaseerd op de opleidingen die ik heb gedaan en ik laat me nog steeds bijscholen. Mijn ervaring heb ik en doe ik nog steeds op door de jarenlange begeleiding en mijn eigen ervaring met het programma. Wat betreft de overgang en alle lichamelijke ongemakken die hierbij horen, daar kan ik ook over meepraten, ik zit in de postmenopauze.

Hoe weet ik of ik echt aankom in gewicht door de overgang?

Dat je tijdens de overgang aankomt heeft te maken met het feit dat je lichaam steeds minder oestrogeen gaat aanmaken. Oestrogeen heeft een beschermende werking tegen o.a. hart-, en vaataandoeningen en osteoporose (botontkalking) Je lichaam kan nog wat oestrogeen aanmaken uit buikvet en probeert alles vast te houden om maar buikvet te kunnen aanmaken. Dit doet je lichaam niet om je te pesten, maar om je te beschermen. Alleen blijft het meestal niet bij een beetje buikvet.

Is de gewichtstoename tijdelijk of blijvend?

De gewichtstoename is blijvend als je hier niets aan gaat doen. Dit heeft naast de overgang ook te maken met de vertraagde stofwisseling door het verouderingsproces. Naarmate we ouder worden verbranden we minder energie door een verminderende aanmaak van spierweefsel. Pas je je eetpatroon niet aan dan kun je wel een kilo per jaar in gewicht gaan toenemen.

Wat voor invloed heeft gewichtstoename op mijn gezondheid tijdens de overgang?

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met overgewicht meer last hebben van opvliegers en nachtzweten doordat lichaamsvet warmte vasthoudt. Er werden daarnaast verbanden gelegd tussen een verhoogd BMI en klachten zoals blaasproblemen en spier- en gewrichtspijn.

Wat zijn de gezondheidsrisico's van buikvet?

Buikvet verschilt van het onderhuids vet dat net onder de huid ligt. Buikvet bevindt zich diep in de buikholte rondom vitale organen zoals de lever, maag en darmen. Dit type vet produceert hormonen en andere stoffen die ontstekingen kunnen bevorderen en het risico op verschillende ziekten kunnen verhogen. Je kunt hierbij denken aan hartziekten omdat buikvet de bloeddruk en cholesterolwaarden negatief kan beïnvloeden. Of diabetes type 2 omdat vrouwen met veel buikvet vaak hogere bloedsuikerspiegels hebben. En niet te vergeten bepaalde soorten kanker omdat uit onderzoek is gebleken dat buikvet de productie van hormonen kan verhogen die de groei van bepaalde kankers kan bevorderen, waaronder borstkanker en darmkanker.

Ik heb al van alles geprobeerd, maar niets werkt - waarom dit wel?

Veel diëten of afvalprogramma’s zijn een 'one-size-fits-all'-benadering, wat betekent dat ze niet rekening houden met de individuele behoeften en verschillende lichaamstypes van mensen. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is een utopie om te denken dat een dieet voor iedereen werkt. Mijn persoonlijke voedingsplan wordt helemaal op maat gemaakt door onder andere bloedwaarden en gezondheidsgegevens.

Het voelt oneerlijk dat ik meer moet doen om hetzelfde gewicht te behouden:

Het kan zeker oneerlijk voelen dat je nu meer moet doen om hetzelfde gewicht te behouden. Waar vroeger de kilo’s er nog vrij gemakkelijk afgingen is dat nu niet meer het geval. Tijdens de overgang reageert je lichaam anders dan voorheen en heeft je lichaam behoefte aan andere voedingsmiddelen. Zodra je weet wat je lichaam nodig heeft , kun je wel weer grip krijgen op de kilo’s en zonder al te veel moeite ook op gewicht blijven.

Ik wil geen strenge diëten of zware trainingen volgen

Wat heel belangrijk is tijdens de overgang is dat er rust in je lijf komt. Je lichaam heeft het al zwaar genoeg met de hormoonschommelingen. Ga je streng diëten of zwaar trainen, breng je nog meer onbalans in je lijf.

Plan je (gratis) kennismakingsgesprek

Ben je er helemaal klaar voor om voor eens en altijd af te rekenen met je overgangskilo’s zodat je weer in al je mooie kleding gaat passen die nu al tijden ongedragen in de kast hangt?


Boek dan hier een vrijblijvend kennismakingsconsult, dan ga ik je alles vertellen over mijn programma en hoe we dit samen gaan realiseren.

🔎 Reviews

"12 kilo afgevallen en ik voel mij fitter en energieker"

Va een vriendin hoorde ik van dit programma en dat zij daar veel baat bij had gehad, ze was afgevallen en voelde zich algeheel fitter.


Ik was al eerder afgevallen (door mijn eetpatroon aan te passen) echter verwaterde dit en nam ik geleidelijk steeds weer een beetje in gewicht toe. Ik heb een vrijblijvende afspraak met Bianca gemaakt om meer informatie te krijgen over het programma en ik heb gelijk besloten dat ik dit graag wilde gaan doen.


Wat ik de kracht van dit programma vind, is dat het afgestemd wordt op jou zelf omdat er gewerkt wordt met een bloedonderzoek. 


Ik vond het gemakkelijk vol te houden, ben 12 kilo afgevallen en blijf inmiddels goed op gewicht ondanks dat ik weer 'gewoon' eet. Dat wil zeggen gezond en ook weer producten die in eerste instantie niet geadviseerd werden. Wel is er blijvend iets veranderd. Ik voel mij energieker en fitter.


Bianca begeleid op een prettige manier dit proces, ze legt het goed uit, denkt creatief met je mee en begeleid je wanneer je door kan naar de volgende fase. Daardoor voelde het heel natuurlijk en in het geheel niet als een dieet.

Fenna - 57 jaar
"Het maakt toch uit welke voeding je eet"
Afvallen was niet direct mijn doel. Uiteindelijk werd het wel een hele fijne “bij-vangst”.

Al langere tijd had ik zo nu en dan last van mijn gewrichten, sliep ik slecht en ervoer ik een problematische stoelgang. Via het “reguliere circuit” van huisarts, fysio, ergotherapie, tot diverse specialisten in het ziekenhuis kwam ik echter niet veel verder.


Ik kwam terecht bij Bianca. Na een plezierig kennismakingsgesprek direct maar de koe bij de horens gevat. Het voedingsplan gaf voor mij veel opties. Maar daarbij ook richtlijnen voor het niet eten van bepaalde voedingsmiddelen, simpelweg omdat die geen onderdeel uitmaken van het voedingsplan…..

Al snel sliep ik beter, werd mijn stoelgang normaal….en waren mijn gewrichtsklachten ook zo goed als weg. Tijdens de periodieke afspraken met Bianca werd mij meer en meer duidelijk dat het inderdaad uitmaakt wat ik eet.

Het voedingsplan is heel goed te doen, zeker ook door de begeleiding/gesprekken met Bianca. Naast dat ik nu klachtenvrij ben….ben ik tussendoor toch ook ruim twintig kilo afgevallen…en heb ik veel meer energie als ooit te voren. Blijkt dan toch dat het uitmaakt welke voeding je eet!
Corrie - 55 jaar

✅ Zal ik je helpen?

Ebook: Maaltijdschema

Met het ebook: gezond, fit en slank door de overgang hoef je niet zelf na te denken over wat je wel en niet moet eten in de overgang. Ik heb in dit ebook een complete maaltijd planning voor vier weken met lekkere recepten en dagmenu's voor je verzameld. 
Advies voeding vrouwen overgang

Voedingsplan op maat

Het persoonlijk voedingsplan is een voedingsplan op maat dat wordt opgesteld aan de hand van jouw bloedwaarden en gezondheidsgegevens. Het voedingsplan is gebaseerd op Metabolic Balance® een effectief bewezen gezondheidsprogramma.