Hoe komt het dat je zwaarder wordt in de overgang?
Hoe komt het dat je zwaarder wordt in de overgang?
Afvallen
Bianca Talens
Afvallen
08/15/2024
4 min

Hoe komt het dat je zwaarder wordt in de overgang?

08/15/2024
4 min

Merk je dat je zwaarder wordt tijdens de overgang? Veel vrouwen die in de overgang zitten hebben hier last van. De vele veranderingen en klachten tijdens de overgang kunnen overweldigend zijn. Je krijgt last van bepaalde klachten en je ziet je lichaam gewoon veranderen. Vooral het zwaarder worden vinden veel vrouwen moeilijk om mee om te gaan. Dat komt omdat anderen het ook kunnen zien aan je, de andere klachten weten we vaak goed verborgen te houden. 

Hoe komt het dat je zwaarder wordt in de overgang, maar vooral: wat kun je eraan doen? In dit blog lees je er alles over.

Hoe komt het dat je zwaarder wordt in de overgang: de redenen

Zwaarder worden door de overgang komt niet door één bepaalde reden. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat je gewicht aankomt tijdens de overgang, deze zijn:

Veranderende vetopslag door een dalende oestrogeenproductie

Tijdens de overgang neemt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen af. Een van de gevolgen hiervan is dat het lichaam om een andere plek vet gaat opslaan, namelijk op de buik. Zo verandert je lichaam van een peervorm naar een appelvorm. Vetopslag op de heupen en dijen valt minder op, bovendien wordt het als vrouwelijk gezien. Een buik wordt meer als een mannending gezien, hierdoor valt het hebben van vet meer op. Het kan zelfs zo zijn dat je misschien niet eens aankomt in gewicht, want het vet op de heupen en dijen neemt af. Doordat vetopslag op de buik meer opvalt, denk je dat je zwaarder wordt. Daarnaast kunnen de spieren in de buik slapper worden, hierdoor valt een buikje extra snel op.

Je stofwisseling verandert

Door de hormonale veranderingen past de stofwisseling zich ook aan tijdens de overgang. Je vetverbranding vertraagt en je verbruikt minder calorieën. Dit gebeurt ongemerkt, daardoor is de kans groot dat je gewoon blijft eten wat je altijd al deed. Hierdoor zul je langzaamaan steeds meer gewicht aankomen. Het aankomen van 4-6 kilo door de overgang is vrij normaal, maar voor veel vrouwen geldt dat ze wel 10 tot 20 kilo aankomen. Dat komt niet alleen door hormonale veranderingen, maar vooral door de stijl van leven.

Vreetbuien door stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen zijn een resultaat van hormonale veranderingen tijdens de overgang. Hierdoor vraagt het lichaam vaak om zoetigheid, zoals gebak, koek of chocolade. Iedere vrouw weet dat het beter is om het niet te eten, maar probeer je maar eens sterk te houden op zo’n moment. Doe je het niet, dan is de kans bovendien groot dat je bevestigt voor jezelf dat je niet sterk bent. Wat je in een neerwaartse spiraal brengt, met als gevolg nog meer vreetbuien. Hierdoor zul je flink wat kilo’s zwaarder worden. Dit komt dan gedeeltelijk door de overgang, maar het heeft vooral met discipline en eigenwaarde te maken. De overgang kan een moeilijke tijd zijn voor een vrouw. Door de vele veranderingen kun je jezelf kwijtraken. Het daarom belangrijk om balans te vinden.

Wat kun je doen tegen zwaarder worden tijdens de overgang?

Wat kun je doen tegen zwaarder worden tijdens de overgang?

Dat je zwaarder wordt in de overgang komt dus door verschillende factoren. Veel vrouwen denken dat de overgang je overkomt, en dat je zelf niets in de hand hebt, maar dit is slechts voor een deel waar. Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om alle klachten van de overgang te verminderen. Dat geldt ook voor gewichtstoename.

Gezond eten

Gezond eten is altijd belangrijk, maar vooral in een periode waarin er veel lichamelijke veranderingen zijn. Leg de focus op gezonde producten, verminder de inname van snelle koolhydraten en eet natuurlijk. Koolhydraten verminderen doe je door snelle koolhydraten te schrappen, dit zijn aardappelen, witte rijst, pasta en brood. Natuurlijk kun je wel koolhydraten blijven eten voor energie, maar ga dan voor quinoa, havermout en groenten. Fruit kun je blijven eten, zo’n twee tot drie stuks per dag.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is erg belangrijk als je je gewicht tijdens de overgang onder controle wilt houden. Je stofwisseling vertraagt door de overgang, deze kun je op peil houden door regelmatig te sporten of bewegen. Het beste kun je kiezen voor een combinatie van duurtraining, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of hardlopen en een vorm van krachttraining. De cardio zorgt ervoor dat je hart sterk blijft, dit is erg belangrijk in een periode waarin de aanmaak van oestrogeen daalt. Daarnaast zorgt krachttraining ervoor dat je spieren sterk blijven en je verbranding op peil.

Mindfulness

De overgang is een tijd van grote veranderingen. Het is daarom zaak om hier goed mee om te gaan. Houdt er rekening mee dat je last kunt hebben van stemmingswisselingen, straf jezelf er niet voor door toe te geven aan ongezonde gewoontes. Mindfulness kan je helpen om je nieuwe plek te vinden in je leven. Zet je gedachten op papier, zoek de natuur op, zorg goed voor jezelf, ga mediteren of zoek een nieuwe activiteit waar je jezelf in kunt uiten.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. 

Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. 

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact