Wat is de oorzaak van buikvet bij vrouwen?
Buikvet bij vrouwen is een bekend irritatiepunt bij vrouwen in de overgang. Voorheen hoefde je helemaal niet op je dieet te letten, of het vet sloeg zich op plekken op waar je het best oké vond: op je heupen en borsten. Maar sinds je in de overgang zit krijg je ineens vet op je buik, de gevolgen zijn dat je broeken strakker gaan zitten, je lichaam verandert en je zit je gewoon niet lekker meer in je vel.
Wat is de oorzaak van buikvet, maar vooral: Wat kun je eraan doen? In dit blog duiken we samen dieper in het onderwerp en ik geef je tips om buikvet tegen te gaan.
Hoe ontstaat buikvet?
Vet dat zich opslaat op de buik wordt buikvet genoemd. Is er vooral vetopslag op de buik en is de rest van het lichaam slank of gespierd? Dan wordt het een hormoonbuik genoemd. Vet is een soort reserve tank van het lichaam, het is opgeslagen energie die je later kunt gebruiken wanneer het nodig is. Vet kan zich opslaan op verschillende plekken op het lichaam, buikvet ontstaat onder invloed van verschillende factoren, zoals:
Hormonale veranderingen in de overgang
Tijdens de overgang gaat het vrouwelijke lichaam door grote hormonale veranderingen. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat voor een groot deel in vetcellen wordt geproduceerd. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af, wat het lichaam aanzet om meer vetcellen op te slaan (een soort back-upsysteem voor reserves). De schommelingen tussen het hormoon progesteron en oestrogeen zorgen voor meer vetopslag, de daling van het aanwezige oestrogeen zorgt ervoor dat vet zich op de buik opslaat in plaats van op de heupen.
Effect van cortisol en stress
Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt wanneer ons lichaam stress ervaart. Het hormoon zorgt ervoor dat het lichaam in een vecht-of vlucht stand kan komen. De hartslag verhoogt, de ademhaling gaat sneller en de spijsvertering wordt stilgelegd. Een gevolg van het stilleggen van de spijsvertering is dat calorieën die je binnenkrijgt niet onmiddellijk als energie worden gebruikt, maar als vet wordt opgeslagen, vooral op de buik.
Levensstijl en voeding
Buikvet kan ook komen door een ongezonde leefstijl en een slecht dieet. Niet voldoende slapen en rusten, roken, drugs, ongezond eten en alcohol drinken dragen allemaal bij aan het vet dat zich op het lichaam opslaat. Buikvet kan zich als de welbekende vetrollen op de buik opslaan, maar ook tussen de organen. Dit is nog ongezonder dan vetrollen.
Leeftijd
Wanneer je ouder wordt verandert je metabolisme, het vertraagt. Dat betekent dat je minder energie verbruikt, bovendien leert het lichaam ook om zuiniger met energie om te gaan. Als je dan hetzelfde zou blijven eten, dan worden de calorieën die je niet verbruikt als vet opgeslagen.
Afname van spiermassa
Met de jaren verdwijnt er ook steeds meer spiermassa van het lichaam, dit is een natuurlijk proces. De spieren worden als het ware omgezet in vetweefsels.
Buikvet: wat kun je er aan doen?
Ook al is het veranderen van je lichaam vaak een natuurlijk proces, dit betekent niet dat je er niets aan kunt doen. Ben je het zat dat je steeds meer vet krijgt op je buik en wil je ervan af? De volgende tips helpen je om vetopslag op de buik tegen te gaan, en om buikvet kwijt te raken.
Voeding aanpakken
Een belangrijke factor in het aankomen van gewicht is je dieet. Het kan zijn dat je te veel calorieën binnenkrijgt, maar het is ook mogelijk dat je niet de juiste voeding nuttigt. Een calorietabel kan je helpen om uit te rekenen hoeveel calorieën passen bij je leeftijd, gewicht en leefstijl. Focus je dieet op hele producten, zoals groenten, fruit, voldoende eiwitten en gezonde vetten.
In beweging komen
Bewegen is heel belangrijk om je metabolisme op peil te houden. Daarnaast verbrand je natuurlijk veel meer calorieën als je veel beweegt. Kies niet alleen voor wandelen of een andere conditietraining, maar ga ook aan krachttraining doen. Dit heeft vele voordelen, zoals het in stand houden van je spiermassa, een hogere verbranding en een strakker lichaam.
Slaap optimaliseren
Om een gezond en strak lichaam te krijgen is rust net zo belangrijk als beweging. Dat betekent dat je moet zorgen voor ten minste 7 uur slaap per nacht. Daarnaast is het heel belangrijk om je slaap te optimaliseren. Je slaapkamer moet donker en koel zijn, leg je smartphone niet naast je en zorg voor een vast ritueel voordat je naar bed gaat. Met een onrustig hoofd vol gedachten zul je nooit goed slapen. Ga even naar buiten voor een korte wandeling, schrijf je gedachten in je journal of doe ademhalingsoefeningen voor het slapengaan.
Conclusie
Zit je in de overgang en krijg je steeds meer last van buikvet? Dit is een bekend gevolg van de grote veranderingen in je lichaam tijdens de overgang. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen door goed naar je dieet en levensstijl te kijken.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen.
Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.
Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!