Pijnlijke gewrichten in de overgang? Dit kun je eraan doen
Pijnlijke gewrichten in de overgang? Dit kun je eraan doen
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/01/2021
3 min

Pijnlijke gewrichten in de overgang? Dit kun je eraan doen

09/01/2021
3 min

Heb je last van pijnlijke gewrichten en zit je in de overgang? Dan is de kans groot dat dit met elkaar te maken heeft. Pijnlijke gewrichten en spierklachten zijn namelijk zeer veel voorkomende klachten bij vrouwen in de overgang. Ruim de helft van alle vrouwen heeft er in deze periode last van. Kom je steeds moeilijker je bed uit en krijg je moeite met dagelijkse handelingen? Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. In dit blog kun je er alles over lezen.

Hoe ontstaan pijnlijke gewrichten in de overgang?

Gewrichtsklachten tijdens de overgang ontstaan door hormonale veranderingen. Het lichaam gaat tijdens de overgang steeds minder vrouwelijke hormonen aanmaken, zoals bijvoorbeeld oestrogeen. Dit hormoon regelt onder andere de vruchtbaarheid, maar ook de aanmaak en opbouw van collageen. Dit is een soort eiwit dat zorgt voor voldoende kraakbeen, waardoor gewrichten soepel over elkaar kunnen bewegen. Het verstoorde evenwicht zorgt ervoor dat collageen minder aangemaakt wordt waardoor het kraakbeen vermindert. Hierdoor ontstaan pijnlijke gewrichten.

Oestrogeen zorgt er ook voor dat slijmvliezen goed doorbloeden en vochtig blijven. Daardoor kunnen de klachten nog meer verergeren. Spierklachten nemen na de menopauze meestal weer af, dat geldt helaas niet voor gewrichtspijn. Na de menopauze zal het kraakbeen namelijk blijvend dunner zijn. De smering van de slijmvliezen is minder en de gewrichten kunnen van vorm veranderd zijn. Hierdoor zal de pijn waarschijnlijk blijven en is je mobiliteit daardoor soms beperkt.

Wat zijn de gevolgen van pijnlijke gewrichten?

Pijnlijke gewrichten kunnen een flinke belasting zijn op het dagelijks leven. De pijn die het meest voorkomt is in pijn in kleine gewrichten, zoals de handen. Juist deze gewrichten gebruik je heel veel, dat kan het lastig maken om normaal te kunnen functioneren. Een potje openmaken kan bijvoorbeeld al veel pijn doen of je krijgt het gewoon niet meer voor elkaar.

Gewrichtspijn in overgangAndere gewrichten die veel opspelen tijdens de overgang zijn schouders, knieën en heupen. Dit zijn gewrichten die heel belangrijk zijn bij veel bewegingen. Een gevolg is dat je daarom minder mobiel wordt, misschien kun je zelfs bepaalde taken of werkzaamheden niet meer uitvoeren. Dit kan effect hebben op je werksituatie, wat best heftig kan zijn. Een ander gevolg is dat veel vrouwen ervoor kiezen om minder te gaan bewegen.

Je hebt last tijdens het bewegen, dus ga je jezelf vanzelf ontzien. Helaas heeft dit vaak een contra effect. De spieren en gewrichten worden nog strammer en pijnlijker des te meer rust je neemt. Rustig blijven bewegen is daarom het beste dat je kunt doen.

Wat kun je doen tegen pijnlijke gewrichten?

Blijven bewegen is de beste remedie tegen pijnlijke gewrichten en spierklachten. Kies voor matig intensieve beweging zoals wandelen, fietsen, tuinieren en zwemmen. Zolang je gewrichten in beweging zijn zullen ze het soepelst blijven. Daarnaast kun je nog een aantal andere zaken doen die de pijn kunnen verminderen zoals:

  • Neem regelmatig een warm bad of douche, dit bevordert de doorbloeding;
  • Zorg dat je lichaam warm blijft;
  • Kijk goed uit dat je tijdens de nacht niet te veel afkoelt door nachtzweten;
  • Drink voldoende;
  • Laat je af en toe masseren;
  • Zorg ervoor dat je geen stress hebt, hierdoor verkrampen je spieren;
  • Eet gezond en zorg vooral voor voldoende vitamine C. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van collageen.

Daarnaast gaat vitamine C de mogelijkheid op ontstekingen in de gewrichten tegen. Eet dus veel fruit en groenten.
De oplossing van veel overgangsklachten kunnen we in voeding vinden. Het is heel belangrijk om gezond te eten, te bewegen en om aan vermindering van stress te doen, gedurende ons hele leven, maar vooral in de overgang.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: