Horen spierklachten bij de overgang?
Horen spierklachten bij de overgang?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/01/2021
3 min

Horen spierklachten bij de overgang?

09/01/2021
3 min

Heb je last van spierklachten? Misschien kom je steeds moeilijker je bed uit of word je stijf als je een tijd in een bepaalde positie hebt gezeten. Van alle vrouwen in de overgang heeft bijna de helft last van hun spieren of gewrichten. In de meeste gevallen nemen de klachten toe in de beginperiode van de overgang waarna ze in de loop van tijd weer verminderen. Dat betekent echter niet dat je er zelf niets aan kunt doen.

Hoe ontstaan spierklachten in de overgang?

Alle klachten in de overgang ontstaan door de verandering van je hormoonspiegel. De aanmaak van het hormoon oestrogeen vermindert, waardoor de spanning in de spieren toeneemt. Daarnaast verandert de samenstelling van je lichaam onder invloed van hormonen. Je spiermassa neemt af en je spieren worden minder flexibel.

In de overgang kun je ook last krijgen van je gewrichten. Dit komt ook door de vermindering van oestrogeen in het bloed. Dit hormoon zorgt namelijk voor de aanmaak van kraakbeen. Kraakbeen zorgt ervoor dat gewrichten makkelijk langs elkaar kunnen bewegen. Als het kraakbeen vermindert, dan zullen deze bewegingen moeilijker verlopen en kun je pijn ervaren.

Soms is het niet duidelijk waar deze gewrichtsklachten vandaan komen. Het zou met de overgang te maken kunnen hebben, maar je zou ook last kunnen hebben van een reumatische aandoening.

Symptomen van spierklachten in de overgang

Spierklachten en klachten met de gewrichten in de overgang kunnen zich als volgt uiten:

 • Stijve en stramme spieren. Deze klacht uit zich vooral als je net uit bed komt of als je een tijd hebt gezeten. De klachten verminderen door beweging;
 • Last van bepaalde gewrichten zoals heupen, knieën en handen;
 • Vervormingen van bepaalde botuiteinden door het verdwijnen van kraakbeen;
 • Minder kracht in de spieren, je krijgt moeite om bepaalde dingen te doen;
 • Krakend geluid in de gewrichten, zoals in de knieën als je hurkt.

Gevolgen door spierklachten in de overgang

Je kunt best veel gevolgen ervaren van spierklachten in de overgang. Je spieren en gewrichten gaan pijn doen, waardoor je minder vertrouwen krijgt in je lichaam. Daarnaast voel je jezelf letterlijk ouder worden, dat kan best een flinke invloed hebben op je mentale gezondheid.

Veel vrouwen kiezen er door de klachten voor om het rustiger aan te doen. Je lichaam lijkt aan te geven dat het rust nodig heeft, wat natuurlijk ook belangrijk is, maar juist nu is het belangrijk om voldoende beweging te krijgen.

Wat kan ik zelf doen tegen spierpijn?

De spierklachten verergeren juist wanneer je minder gaat bewegen. Door voldoende beweging en gezonde voeding kun je de klachten die de gewrichten en spieren veroorzaken voor een groot deel voorkomen. Met beweging wordt niet bedoeld dat je keihard gaat trainen. Matig intensieve beweging is voldoende, hieronder wordt verstaan; fietsen, wandelen, zwemmen en zelfs tuinieren.

Overgang en spierpijn

Het is belangrijk om goed naar het lichaam te luisteren, maar je mag jezelf ook best een beetje uitdagen. Hou als doel dat je minstens een uur beweegt per dag. Dit is niet alleen belangrijk tijdens de overgang, maar voor de rest van je leven. Daarnaast kunnen de volgende tips helpen tegen pijnlijke spieren en gewrichten:

 • Neem een warm bad;
 • Laat je regelmatig masseren. Dit werkt ontspannend voor de spieren;
 • Doe aan yoga om de spieren soepel en sterk te houden;
 • Vermijd stress en ontspan regelmatig;
 • Heb je overgewicht? Probeer daar iets aan te doen, dit kan namelijk gevolgen hebben op je gewrichten;
 • Vermijd ongezonde voeding zoals suiker, alcohol, cafeïne en te veel dierlijke producten;
 • Eet gezond! Focus op gezonde voedingsmiddelen als groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en zaden.
 • Zorg voor een gevarieerd eetpatroon met veel groenten, fruit, noten en onverzadigde vetzuren. Goede voeding houd je fit en helpt ontstekingsreacties in de gewrichten te voorkomen.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: