Moet ik de pil blijven slikken tijdens de overgang?
Hartkloppingen, opvliegers, zweetaanvallen, vergeetachtigheid; je merkt het aan je lichaam als de overgang zich aandient. De vruchtbare periode van een vrouw eindigt tijdens de overgang en dit gaat niet over één nacht ijs. Langzaamaan rijpen er steeds minder eicellen en je lichaam heeft een aantal jaren nodig om aan deze verandering te wennen. Er wordt steeds minder oestrogeen en progesteron aangemaakt, waardoor je lichamelijke en geestelijke klachten kunt krijgen.
Ook verandert je menstruatiepatroon tijdens deze periode, totdat je op een gegeven moment helemaal niet meer ongesteld bent. Als je aan de pil bent, dan kan dit een aantal vragen oproepen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de pil tijdens de overgang? Moet je deze blijven slikken? Of kun je er ook mee stoppen? En wanneer stop je dan precies? In dit blog zetten we alles wat je moet weten voor je op een rijtje.
De pil tijdens de overgang blijven gebruiken
Het is geen probleem om de pil te blijven gebruiken als je in de overgang bent. Het stelt de overgang niet uit, maar je merkt wel minder goed of je in de overgang bent. Wanneer je de pil slikt heb je namelijk geen natuurlijke menstruatie; tijdens de stopweek krijg je een bloeding die kunstmatig opgewekt is.
De hormonen die in de pil zitten kunnen ook de overgangsklachten wegnemen. Je zou denken dat dit voordelig is, maar het advies is om te stoppen met de combinatiepil of andere voorbehoedsmiddelen waar oestrogeen in zit. Denk dan bijvoorbeeld aan de anticonceptiering of de anticonceptiepleister. Het brengt namelijk een verhoogd risico op borstkanker en hart-, en vaatziekten met zich mee.
Wat je wel kunt doen is overstappen op een methode die alleen het hormoon progesteron bevat. Een voorbeeld hiervan is de anticonceptiepil met alleen progesteron, maar je kunt ook denken aan het hormoonspiraaltje of anticonceptiestaafje. Andere niet hormonale methodes zijn bijvoorbeeld een condoom, een koperspiraaltje of een pessarium.
Volledig stoppen met voorbehoedsmiddelen
Je kunt volledig stoppen met voorbehoedsmiddelen als je de leeftijd van 55 jaar hebt bereikt. Vanaf je 52e is de kans om zwanger te worden nihil. Ben je al langer dan een jaar niet ongesteld geweest? Dan weet je zeker dat je niet meer vruchtbaar bent.
De pil blijven slikken tijdens de overgang
Het is niet erg om de pil te blijven slikken tijdens de overgang. Helemaal als je nog niet in de gaten hebt dat de overgang begonnen is. Op een gegeven moment zul je wel wat gaan merken in de stopweek. Omdat je in deze periode vrij bent van hormonen, kun je overgangsverschijnselen krijgen, zoals nachtzweten of opvliegers. Op dit moment is het misschien verstandig om te stoppen met het slikken van de pil. Vanaf een jaar of 50 wordt het langdurig gebruiken van de pil ook afgeraden.
De voordelen van de pil tijdens de overgang
Het blijven slikken van de pil tijdens de overgang heeft een aantal voordelen, zoals:
- Het beschermt je nog steeds tegen een ongewenste zwangerschap;
- Via de anticonceptiepil krijg je altijd een vaste dosis hormonen binnen. Dit gaat hormoonschommelingen tegen, waardoor je minder overgangsverschijnselen ervaart;
- Het zorgt ervoor dat je rustig de overgang ingaat. Je blijft bijvoorbeeld emotioneel stabieler, omdat je minder last hebt van overgangsklachten.
Zijn er ook nadelen van de pil tijdens de overgang?
Er zijn ook een aantal nadelen van de pil tijdens de overgang. We hebben deze voor je op een rijtje gezet.
- Je weet niet wanneer je laatste echte menstruatie was; hierdoor is het einde van je vruchtbare periode lastiger te bepalen;
- Ook al slik je nog elke maand hormonen, jouw eigen hormonen progesteron en oestrogeen zullen blijven dalen; het proces van de overgang gaat gewoon door;
- Als je pas laat stopt met de pil, dan kunnen de overgangsverschijnselen een stuk heviger zijn door de plotselinge hormoonveranderingen.
Wanneer kun je het beste stoppen met het slikken van de pil?
Je kunt zelf het beste bepalen wanneer je wilt stoppen met de pil; hier is geen vaste regel voor. Toch is het het beste om te stoppen met de pil als je weet dat je in de overgang bent. Je weet pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar lang niet meer hebt gemenstrueerd. Je kunt in deze periode een ander voorbehoedsmiddel gebruiken.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: