Sporten tijdens de overgang: waarom is dit verstandig?
Het leiden van een passieve levensstijl is voor niemand goed. Zo is actief zijn ook heel belangrijk als je in de menopauze zit. Sporten tijdens de overgang kan de kwaliteit van je leven in de overgang aanzienlijk verbeteren en sommige symptomen verlichten.
Lichaamsbeweging verbetert je mentale en fysieke gezondheid
Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen in de overgang een grote verbetering ervaren van hun mentale en fysieke gezondheid door een jaar lang te trainen. De symptomen van de controlegroep die niet trainden verergerden daarentegen. De training bestond uit cardiotraining, stretchen, krachttraining en ontspanningsoefeningen/mindfulness.
De resultaten van het onderzoek waren zo bemoedigend dat de onderzoekers het aanraden om het oefenprogramma een onderdeel te maken van de gezondheidszorg voor vrouwen in de overgang. Lichaamsbeweging blijkt vooral voordelen te hebben op milde tot matige depressie, waar sommige vrouwen last van hebben tijdens de overgang. Lichaamsbeweging kan ook opvliegers, nachtelijk zweten en slaapstoornissen verbeteren, maar dat verschilt erg per persoon.
Sporten tijdens de menopauze helpt tegen gewichtstoename
Lichaamsbeweging kan helpen om jouw gewicht tijdens de overgang onder controle te houden. Vaak wordt gedacht dat gewichtstoename tijdens de menopauze alleen toe te schrijven is aan hormonale veranderingen, maar het blijkt dat vrouwen die sporten minder kans hebben om aan te komen dan vrouwen die minder sporten. Door regelmatig te sporten zul je meer calorieën verbranden.
Daarnaast helpt het ook om het natuurlijke spierverlies tegen te gaan dat gepaard gaat met ouder worden. Door te trainen bouw je spieren op en houd je ze op peil. Hiermee verhoog je je metabolisme, de snelheid waarmee je elke dag calorieën verbrandt blijft daardoor op peil. Deze factoren samen helpen om de calorieën die je verbruikt te verhogen en gewichtstoename te bestrijden. Tijdens de overgang verplaatst de vetopslag van veel vrouwen van de heupen naar de buik.
Gewichtstoename rond de organen kan negatieve gevolgen hebben, zoals verhoogde kans op hartaandoeningen en diabetes. Training helpt om deze vetopslag tegen te gaan, bovendien zal het de bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte verbeteren. Daarnaast helpt training om je botten stevig te houden. De jaren na de menopauze is normaal gesproken een tijd waarin de botten snel brozer en dunner worden.
Zorg voor een gevarieerde training
Zit je in de overgang en wil je gaan trainen om je fysiek en mentaal gezond te voelen? Het is dan belangrijk om gevarieerd te gaan trainen. Een combinatie van aerobe training, krachttraining en stretchen is de ideale combinatie. Hierdoor hou je je hart gezond, je spieren sterk en het lichaam flexibel. Bij aerobe training kun je denken aan activiteiten als wandelen, fietsen, hardlopen of zwemmen. Deze trainingen zijn vooral gericht op de conditie en trainen het hart.
Het hormoon oestrogeen heeft een beschermende werking voor het hart. Tijdens de overgang wordt de productie van dit hormoon bij vrouwen lager. Daarom is het heel verstandig om aan beweging te doen. Cardiotraining helpt om het hart gezond en sterk te houden. Voor krachttraining kun je het best naar een fitnesscentrum gaan. Je zou ook kunnen kiezen voor yoga of pilates lessen, dit zijn trainingen met lage intensiteit en vormen een combinatie van kracht en stretchen voor flexibiliteit.
De voordelen
Sporten tijdens de overgang biedt de volgende voordelen:
- Je metabolisme blijft op peil waardoor vetopslag verminderd wordt;
- Door sporten komen bepaalde gelukshormonen vrij waardoor je minder last hebt van depressies;
- Cardiotrainingen houden het hart gezond en sterk;
- Door krachttrainingen kun je het natuurlijke verouderingsproces van spierafname remmen;
- Stretchen houdt je lichaam soepel, dit verbetert de kwaliteit van je leven aanzienlijk;
- Door actief te zijn zul je ook gedreven zijn om andere goede beslissingen te maken in je leven, zoals een goed dieet volgen. Positieve gewoontes versterken elkaar.
Sporten tijdens de overgang: waarom is het verstandig?
Sporten tijdens de overgang is verstandig omdat het belangrijke voordelen heeft voor je fysieke en mentale gezondheid. In dit artikel heb je alles kunnen lezen over deze voordelen. Om het sporten vol te houden valt het aan te raden om het leuk te maken. Lichaamsbeweging moet plezierig zijn om te doen.
Daarom zal je een sport moeten zoeken die je leuk vindt of die je samen kunt doen met vrienden. Het sociale aspect maakt het een stuk makkelijker om de sport vol te houden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor activiteiten als wandelen, dansen, tennissen of fietsen. Dit is erg leuk om samen te doen. De drempel om naar een fitnesscentrum te gaan wordt ook veel lager als je het met iemand samen doet.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Ik val niet verder af tijdens de overgang: mijn gewicht blijft hangen
- Welke rol speelt metabolisme of de stofwisseling bij gewichtsbeheersing tijdens de overgang?
- Last van buikvet tijdens de overgang: wat kun je eraan doen?