Vleesboom en de overgang: wat heeft dit met elkaar te maken?
Wat zijn de symptomen van een vleesboom?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/20/2021
4 min

Vleesboom en de overgang: wat heeft dit met elkaar te maken?

09/20/2021
4 min

Het is nog niet geheel duidelijk waarom iemand vleesbomen krijgt, maar er zijn aanwijzingen dat schommelingen in hormoonconcentraties (progesteron en oestrogeen) verband houden met het ontstaan van een vleesboom. Ook gewicht, ras, aanleg en een eventuele zwangerschap kunnen het risico op vleesbomen vergroten.

Doorgaans ontwikkelen vleesbomen zich bij vrouwen vanaf 35 jaar, nog in de vruchtbare periode. Een klein aantal vrouwen ontwikkelt al op jongere leeftijd vleesbomen. De helft van alle vrouwen heeft vleesbomen ontwikkeld rond de overgang. Deze vleesbomen kunnen wel variëren in grootte en aantal. Niet alle vrouwen ervaren klachten als ze één of meerdere vleesbomen hebben. Ook bij vrouwen in de menopauze worden nog vleesbomen ontdekt, al zorgt de sterke daling van oestrogeen en progesteron er wel voor dat ze niet verder in omvang toenemen.

Welke factoren hebben invloed op het ontwikkelen van vleesbomen?

Het wel of niet ontwikkelen van vleesbomen is afhankelijk van een aantal factoren:

Leeftijd: Hoe ouder je wordt, des te meer kans heb je dat je vleesbomen ontwikkelt. Het aantal vleesbomen lijkt sterk toe te nemen vanaf het 40e levensjaar.

Afkomst: Donkere vrouwen met een Afro Caribische afkomst hebben twee tot drie keer meer kans op het ontwikkelen van vleesbomen dan vrouwen met een andere achtergrond.

Leeftijd van de eerste menstruatie: Er is een licht verhoogde kans op het ontwikkelen van vleesbomen als je eerste menstruatie was voor je dertiende jaar. Vrouwen die pas na hun 16e levensjaar ongesteld werden hebben een lager risico op het ontwikkelen van vleesbomen.

Medische familiegeschiedenis: Als er directe familieleden zijn die dezelfde klachten hebben, dan is de kans op het ontwikkelen van vleesbomen groter.

Overgewicht: De kans op vleesbomen neemt toe bij een verhoogd BMI. Des te zwaarder de vrouw is, des te meer kans ze heeft op vleesbomen.

Lichaamsbeweging: hoe meer je beweegt hoe kleiner het risico op vleesbomen.

Aantal kinderen: Als je geen kinderen hebt, dan loop je meer kans op het ontwikkelen van vleesbomen. Des te meer kinderen je hebt, des te kleiner is de kans dat je vleesbomen ontwikkelt. Tijdens zwangerschappen wordt je namelijk minder blootgesteld aan hoge concentraties van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen draagt bij aan het ontstaan van vleesbomen.

Menopauze: Na de menopauze neemt het oestrogeengehalte af en krimpen bestaande vleesbomen. Er ontwikkelen geen nieuwe vleesbomen.

Hart-, en bloedvaten: Vrouwen die een hoge bloeddruk hebben of een risico op hartziekten hebben een grotere kans dat ze vleesbomen ontwikkelen.

Wat voor klachten geeft een vleesboom?

Over het algemeen geven vleesbomen geen klachten. Vaak wordt de diagnose dan ook per toeval gesteld, bijvoorbeeld tijdens een echografie. Als je een vleesboom heeft die wel klachten geeft, dan wordt deze niet altijd (op tijd) gediagnosticeerd. Dit komt omdat veel vrouwen zich schamen voor de klachten en om die reden er niet mee naar de huisarts gaan. Dit is zorgelijk, want het is essentieel om een vroegtijdige diagnose te stellen. Als een vleesboom niet wordt behandeld, dan worden ze zo groot dat ze zelfs de baarmoeder kunnen vervormen. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van je leven, je vruchtbaarheid en seksualiteit. Een vroegtijdige diagnose zorgt ervoor dat de klachten niet erger worden.

Klachten bij een vleesboomDe volgende klachten kunnen duiden op een vleesboom:

  • Tussentijdse bloedingen;
  • Heftige menstruatiepijn;
  • Hevige en lang menstrueren;
  • Zwelling of pijn in de onderbuik;
  • Een drukkend gevoel op darmen en blaas;
  • Vaak plassen en ongemak bij het plassen;
  • Duidelijke vergroting van de buik;
  • Pijn en verstopping tijdens de stoelgang;
  • Onvruchtbaarheid;
  • Pijn tijdens seks;
  • Complicaties bij zwangerschap;
  • Miskramen;
  • Bloedarmoede;
  • Vermoeidheid;
  • Kortademigheid;
  • Bleke huid;
  • Hevig bloedverlies tijdens de menstruaties.

Vleesbomen kunnen ervoor zorgen dat je heftige tussentijdse en menstruele bloedingen krijgt. Dit kan tot gevolg hebben dat er een tekort aan rode bloedcellen optreedt (bloedarmoede). Ook kan er kortademigheid en vermoeidheid optreden.

Heftig tussentijds bloedverlies

Menstrueer je langer dan zeven dagen? Bloed je na de seks? Zitten er minder dan drie weken tussen twee menstruaties? Dan is er sprake van tussentijdse bloedingen. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat vrouwen dit durven te bespreken met hun huisarts.

Toch is het verstandig als je één of meerdere van bovenstaande symptomen hebt om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan een diagnose stellen en je helpen met de dagelijkse problemen die kunnen optreden bij vleesbomen.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: