Vrouwen in de overgang: diëten en het jojo-effect | Bianca Talens
Vrouwen in de overgang: Diëten en het jojo-effect - Wat doet dit met je?
Afvallen
Bianca Talens
Afvallen
11/28/2023
4 min

Vrouwen in de overgang: Diëten en het jojo-effect - Wat doet dit met je?

11/28/2023
4 min

Aankomen in gewicht is een klacht waar veel vrouwen in de overgang mee te maken krijgen. Een logische gedachte is om dit op te lossen door te gaan diëten. Veel diëten hebben meestal echter niet het gewenste effect, vaak zorgt dit er zelfs voor dat je in het jojo-effect terechtkomt.

Dit kan een hoop met je lichamelijke en mentale gezondheid doen. In dit blog kun je lezen wat het gevolg is van veel diëten en waarom het juist in de overgang belangrijk is om te kiezen voor duurzame en gezonde gewoonten.

Waarom kom je aan in gewicht tijdens de overgang?

Het vrouwelijke lichaam maakt veel veranderingen door tijdens de overgang. Zo maakt het bijvoorbeeld minder van het hormoon oestrogeen aan. Het gevolg is dat je metabolisme vertraagt en spierweefsel afneemt. Je lichaam zal daardoor minder calorieën verbranden en meer vet vasthouden. Blijf je hetzelfde eten als de jaren ervoor, dan zal dit ervoor zorgen dat je gewicht aankomt.

Lees ook: Waarom kom ik aan in gewicht, terwijl ik niet anders eet of beweeg?

Diëten tijdens de overgang

Veel vrouwen volgen tijdens de overgang een dieet om het gewicht dat ze aangekomen zijn weer te verliezen. Een dieet is het volgen van een bepaald voedingspatroon. Op zich is een dieet dus niet slecht, maar de meeste zijn gericht op het verliezen van zo veel mogelijk gewicht in zo’n kort mogelijke tijd.

Tijdens het volgen van zo’n dieet krijg je veel minder calorieën binnen dan je eigenlijk nodig hebt. Je hongert jezelf als het ware uit. Natuurlijk zorgt dit ervoor dat je afvalt, maar het heeft ook veel negatieve gevolgen voor je gezondheid.

Vrouwen in de overgang: Diëten en het jojo-effect - Wat doet dit met je?

Gevolg van veel diëten

Een dieet op basis van een groot calorietekort heeft een enorme impact op het lichaam. Een logisch gevolg van minder eten is dat je tevens minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Je eet tijdens het dieet echter niet een beetje minder, maar veel te weinig en vaak ook niet met natuurlijke voedingsstoffen (shakes, maaltijdrepen etc).

Een mens heeft niet alleen calorieën nodig voor energie, ook voedingsstoffen zijn belangrijk om je gezondheid op peil te houden. Een slechte weerstand is daarom een gevolg van veel diëten. Een ander gevolg waar niet veel mensen rekening mee houden is dat een laag calorie dieet je gehele hormoonstelsel op de kop zet.

Tijdens de overgang maak je al veel verandering mee op gebied van hormonen, een dieet kan jouw lichaam dan compleet in de war brengen.

Wat is het jojo-effect en wat zijn de effecten hiervan?

Het jojo-effect is een toestand waarin je terecht kunt komen als je gewicht verliest door een dieet, maar na enige tijd weer terug bent op het gewicht waar je startte. Sommige mensen komen zelfs aan in gewicht wanneer ze stoppen met het dieet.

Het jojo-effect is meestal het gevolg van het volgen van een streng dieet dat als doel had om veel gewicht te verliezen. Het lichaam is een zeer intelligent systeem. Het past zich daarom geheel aan om te kunnen blijven functioneren, ook als het veel te weinig calorieën binnen krijgt.

Het lichaam gaat dan in een soort spaarstand, het neemt energiebeperkende maatregelen om het lichaam draaiende te houden. Deze spaarstand gaat echter niet zomaar uit als je na het dieet weer normaal gaat eten. Het gevolg is daarom dat je gewicht zal toenemen.

Belang van duurzame en gezonde gewoontes voor je gezondheid: JUIST in de overgang

Zit je in de overgang en kom je daardoor aan in gewicht? Laat je dan niet verleiden om een streng dieet te volgen! Juist in de overgang is het belangrijk om te kiezen voor duurzame en gezonde gewoonten omdat je lichaam al in grote verandering is.

Richt je op een gezond eetpatroon van pure producten en ga daarnaast bewegen. Dit zorgt ervoor dat je metabolisme op peil blijft. Doe je daarnaast aan een vorm van krachttraining, dan zul je ook de afbraak van spieren voor een belangrijk deel tegengaan. Krachttraining werkt bovendien goed om het metabolisme te verhogen.

Conclusie

In gewicht aankomen is een veelvoorkomend gevolg van de overgang. Veel vrouwen gaan daarom diëten tijdens de overgang. Dit heeft echter vaak een negatief effect, je kunt erdoor in het jojo-effect terechtkomen.

Het is een betere keus om te zorgen voor duurzame en gezonde gewoonten: Een gezond eetpatroon, regelmatige beweging (liefst een combinatie van aerobe training en krachttraining), voldoende rust en mindfulness.

Voedingsplan vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: