Moet je je eetpatroon veranderen als je in de overgang komt?
Tijdens de overgang vinden veel veranderingen plaats in het lichaam van een vrouw. Dit komt door de afname van de productie van oestrogeen. Een hormoon dat belangrijk is voor de vruchtbaarheid, maar het speelt ook een rol in veel andere processen.
Enkele oorzaken van de afname van het hormoon zijn: Een dunne en kwetsbare huid, stemmingswisselingen en toename van gewicht. Aankomen in gewicht is een klacht die veel vrouwen in de overgang zullen herkennen. Hoe komt dit en moet je je eetpatroon veranderen als je in de overgang komt?
In dit blog ga ik dieper in op dit onderwerp.
Impact van voeding op je gewicht tijdens de overgang
Een gevolg van de veranderingen die plaatsvinden in het lichaam tijdens de overgang is een tragere stofwisseling. Naarmate je ouder wordt, gaat je lichaam minder verbranden. Dat betekent dat het lichaam minder energie verbrandt dan het jarenlang gedaan heeft. De kans is echter groot dat je wel hetzelfde blijft eten, we zijn nu eenmaal een bepaald eetpatroon gewend. Hierdoor krijgt het lichaam meer voeding binnen dan het aan energie nodig heeft.
Deze energie wordt dan opgeslagen in het lichaam in de vorm van vet. Je gewicht gaat daardoor omhoog, bovendien verandert het lichaam vaak van vorm. Had je voorheen vooral vetopslag op de heupen, tijdens de overgang verplaatst dit zich vaak naar de buik.
Moet je jouw eetpatroon veranderen in de overgang?
Wil je op het gewicht blijven dat je gewend bent? Dan is het verstandig om je eetpatroon te veranderen in de overgang. Natuurlijk kun je hier even mee wachten tot je waarneemt dat er veranderingen plaatsvinden, zoals gewichtstoename en verandering van vetopslag.
Je kunt het echter ook voor zijn en je eetpatroon veranderen wanneer je merkt dat je in de overgang bent. Gewichtstoename op middelbare leeftijd is een vrij algemeen voorkomende verandering, ook bij mannen. Een gezond dieet volgen valt daarom aan te raden voor een ieder die gezond ouder wil worden.
Tips om je eetpatroon te veranderen
Hier zijn enkele tips om je eetpatroon te veranderen tijdens de overgang en daarna:
Focus op voeding dat gezond is voor je hart
Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en mager vlees op in je dieet. Voeg ook wat noten, zaden en plantaardige oliën toe, zoals olijfolie.
Let op je mineralen
Calcium en magnesium zijn vooral belangrijk voor gezonde botten op middelbare leeftijd. Je kunt zuivel eten voor calcium, maar ook amandelen en groene bladgroenten. Kies voor noten, bonen, broccoli, spinazie en volle granen voor magnesium.
Vermijd snacks
Snelle, voorverpakte voedingsmiddelen bevatten vaak veel calorieën die flink kunnen oplopen.
Combineer voedselgroepen
Voorbeelden van smakelijke en gezonde voedselcombinaties zijn een appel met een tot twee eetlepels pindakaas, volkoren crackers en kaas, of een kwart kopje humus (of kwark) op een volkoren broodje.
Voeg groenten toe aan twee of meer maaltijden (of snacks) per dag
Probeer tomaten of avocado toe te voegen tijdens het ontbijt. Neem tijdens de lunch rauwkost met salsa als dip. Neem bij de avondmaaltijd een half bord gekookte groenten of salade. Je kunt groenten nooit te veel eten. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel door de vele vezels die ze bevatten, zitten vol met vitamines en mineralen en er zitten niet veel calorieën in.
Kleine veranderingen kunnen veranderen in permanente gewoontes
Breng één verandering tegelijk aan, pak bijvoorbeeld een bakje groente bij je lunch. Elke keer dat je succes ervaart, zal het je motiveren om de volgende stap te zetten. Het kan heel overweldigend zijn om in één keer je complete eetpatroon te veranderen. Doe het stap voor stap!
Combineer een gezond dieet met conditie en krachttraining
Hierdoor blijft de verbranding goed op peil, het hart blijft sterk en je lichaam in vorm.
Conclusie
Tijdens de overgang zal de stofwisseling afnemen, hierdoor verbrandt het lichaam minder calorieën. Blijf je hetzelfde eten als je altijd gedaan hebt? Dan is de kans groot dat je in gewicht zal aankomen. Je kunt dit tegengaan door je eetpatroon te veranderen. Focus op het eten van hele producten en gezonde voeding. Daarnaast werkt een combinatie van kracht- en conditietraining goed om het lichaam sterk en gezond te houden.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:
- Voedingsadvies bij opvliegers
- De rol van voeding bij huidveroudering in de overgang
- Wat eet je tijdens de overgang (hoe je overgangsklachten kunt verminderen door de juiste voeding)?