Voeding in relatie tot huidveroudering tijdens de overgang - Bianca Talens
De rol van voeding bij huidveroudering in de overgang
Voedingsadvies
Bianca Talens
Voedingsadvies
01/20/2021
4 min

De rol van voeding bij huidveroudering in de overgang

01/20/2021
4 min

 De huid moet tijdens de overgang nog beter verzorgd worden dan daarvoor al het geval was. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang daalt het collageen in je huid jaarlijks met 2,1%, tegelijkertijd neemt de dikte van je huid ook met 1,1% af. De elasticiteit van de huid in de overgang neemt jaarlijks ongeveer met 0,55% af.  

Door veranderingen in je lichaam is je huid gevoeliger en droger en daardoor ook veel meer onderhevig aan invloeden van buitenaf. Het verouderingsproces van de huid wordt versneld door veelvuldig zonnebaden. Het gebruik van crèmes met een UV-filter zorgt ervoor dat de huid er beter uitziet en het vertraagt het verouderingsproces van de huid. 

Roken zorgt voor een verdikte huid, waardoor rimpels dieper worden. Stoppen met roken is niet alleen voor de huid een goed advies, maar het helpt ook alle andere overgangsklachten te beperken of te verhelpen.

Tegenwoordig is er steeds meer belangstelling voor onderzoek naar de rol van voeding en suppletie bij behandeling van huidaandoeningen en het verbeteren van de huidconditie. Zo zou een gezond voedingspatroon, aangevuld met supplementen, goed zijn voor het behoud van een jonge huid.

 Wanneer je de 50 bent gepasseerd zorgt het natuurlijk verouderingsproces ervoor dat je niet meer rimpelloos door het leven gaat en dat hoeft ook niet meer. De kunst van gezond en mooi ouder worden bestaat dan ook voor een groot deel uit de aanvaarding van dit proces. Een van de allerbelangrijkste stappen die je voor je uiterlijk kunt zetten is jezelf waarderen zoals je bent.

Welke voedingsstoffen hebben invloed op het verouderingsproces?

Je huid weerspiegelt wat je eet. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een merkbaar mooiere en gezondere huid dan mensen die zich volproppen met fastfood. Met de juiste voeding dat extra rijk is aan antioxidanten, essentiële vetzuren, vezels en andere voedingsstoffen zorgen ervoor dat je huid van binnenuit gevoed wordt.

Welke voeding heeft een negatieve invloed op je huid?

Verzadigde vetten

Een voedingspatroon met veel, en vooral verzadigde vetten hangt nauw samen met verschillende ziekten zoals obesitas, diabetes, leververvetting, maar ook met huidveroudering. Zo zijn vetrijke diëten geassocieerd met huidschade en een trage genezing van de huid.

Suiker

Wetenschappelijke onderzoeken hebben een nauw verband aangetoond tussen suiker en bepaalde voedselverwerkingmethoden zoals grillen, braden en bakken met huidveroudering. De stoffen die hierdoor ontstaan, de zogeheten AGE’s zijn schadelijk voor de huid. AGE staat voor Advanced Glycation Endproducts: verbindingen tussen suikers en eiwitten in de voeding. Deze verbindingen vormen sterke vrije radicalen die gezond oud worden in de weg kunnen staan. AGEs ontstaan o.a. uit de zogenaamde Maillard-reactie: de prachtige bruine kleur (en heerlijke geur) die het bakken van brood, het karamelliseren van suikers en het roosteren van vlees geeft.

Alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan ook bijdragen aan een beschadigde huidbarrière en dus resulteren in grotere doorlaatbaarheid van de huid. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers en verontreinigingen van buitenaf de huid beter binnentreden en vocht kan makkelijker uit de huid treden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol verband houdt met veranderingen in de gezichtshuid en dat hoe meer je drinkt (en rookt), hoe meer veroudering in de huid zichtbaar is.

Welke voedingsstoffen hebben een positieve invloed op de huid?

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen (bindweefsel). Dit is nodig om de huid te verstevigen. Verder maakt vitamine C de huid minder dof en en beschermt tegen schadelijke factoren zoals UV-straling en vervuiling.

In welke voedingsmiddelen zit nu veel vitamine C:

  • paprika
  • zwarte bessen
  • spruitjes
  • peterselie
  • boerenkool
  • kiwi
  • aardbeien
  • peultjes
  • rode kool
  • olijven

Water

Water helpt je de huid van binnenuit te hydrateren en het helpt je lichaam te ontgiften. Je kunt het beste water drinken voordat je dorst krijgt en gelijkmatig over de dag te verdelen. Je kunt als vuistregel aanhouden ongeveer 35 ml water per kilo lichaamsgewicht.

Wortels

Wortels zijn rijk aan Bètacaroteen dat bijdraagt tot een elastische huid en helpt beschermen tegen de schadelijke invloed van UV-stralen van de zon.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren maken deel uit van de huidbarrière. De vetzuren kun je via vette vis, lijnzaadolie, walnootolie of supplementen binnenkrijgen. Wanneer je erg last hebt van een droge of geïrriteerde huid kun je stoffen ook direct op je huid aanbrengen.

Probiotica

Probiotica zijn zogenaamde gezonde darmbacteriën en wordt vaak in relatie genoemd tot darmklachten. Er komen steeds meer aanwijzingen dat ze veel zouden betekenen voor de huid. Gebleken is dat het gebruik van probiotica de barrièrefunctie kan  verbeteren en de huid kan helpen vocht vast te houden. Nu ben ik zelf geen fan van bijvoorbeeld Yakult omdat hier heel veel suiker inzit. Je kunt dan net zo goed yoghurt nemen zoals biogarde of een goed supplement. Gefermenteerde voeding zoals; zuurkool, tempeh, miso en kefir zijn ook gunstig voor onze darmbacteriën. 

Chocolade

Pure chocolade (minstens 70% cacao) heeft een hoge antioxidant waarde en is eerder goed dan slecht voor de huid. Wist je dat pure chocolade je huid kan beschermen tegen de zon? Men heeft ontdekt dat langdurige consumptie van cacaopoeder ervoor zorgt dat de huid zich beter kan beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Het helpt ook met het verbeteren van de dichtheid/hoeveelheid collageen en de hydratatie van de huid.

Groene thee

Groene thee is rijk aan antioxidanten en het stofje ECGC (polyphenol) in groene thee werkt ontstekingsremmend en voorkomt huidbeschadiging na blootstelling aan de zon. Tevens stimuleert groene thee ook de vetverbranding. Dit komt omdat groene thee voor een lichtelijke natuurlijke verhoging van de lichaamstemperatuur zorgt. Omdat het lichaam je weer probeert af te koelen moet het extra calorieën gaan verbranden om dit voor elkaar te krijgen.

Rode biet

Rode biet zuivert het bloed en de lever. Het bevat vezels die zorgen voor een gemakkelijke stoelgang. Ook zorgen rode bieten voor een goede hydratatie van de huid.

Havermout

Koolhydraten en eiwitten uit havermout kunnen zich binden aan je huid en zorgen voor beschermend laagje. Dit laag zorgt ervoor dat de huid minder water verliest. De vetten uit havermout versterken de huid en verminderen waterverlies. Havermout bevat ook veel oplosbare vezels.