Constant hongergevoel tijdens de overgang: wat nu? 0
Constant hongergevoel tijdens de overgang: wat nu?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
02/14/2024
3 min

Constant hongergevoel tijdens de overgang: wat nu?

02/14/2024
3 min

Je kent het vast wel: Een intens verlangen naar een bepaald voedsel, zo erg dat je het praktisch al je mond kunt proeven. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je heel vaak zo'n intense hunkering naar eten zou hebben. 

Sommige vrouwen hebben een constant hongergevoel tijdens de overgang. Dit kan gedeeltelijk een gevolg zijn van de overgang, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Heb je last van een constant hongergevoel tijdens de overgang? Hier kun je lezen wat de oorzaken kunnen zijn en wat je eraan kunt doen.

Waar komt een constant hongergevoel tijdens de overgang vandaan?

Het woord ‘overgang’ zegt het al: Je zit in een periode van verandering. Over een periode van een aantal jaren treden er veranderingen op in je menstruatiecyclus. De overgang is de aanloop naar het moment waarop de menstruatie voor altijd ophoudt. In je lichaam verandert er veel in deze tijd, zo wordt je hormoonspiegel compleet anders. Dit kan bepaalde symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, opvliegers, nachtelijk zweten etc. Een ander gevolg van de veranderende hormoonspiegel is dat je meer honger hebt, erger dan dat zelfs: Je hebt een constant hongergevoel tijdens de overgang! De hormonale schommelingen zijn dus voor een gedeelte verantwoordelijk voor je verlangen naar ongezonde snacks. Je hongergevoel kan echter ook een gevolg zijn van het dieet dat je volgt. Geef je toe aan je trek in chips, koek en pizza's, dan zal dit het hongergevoel alleen maar verergeren.

Wat kun je doen tegen een constant hongergevoel tijdens de overgang?

Nu denk je misschien dat je voor altijd een slachtoffer bent van je hormonen en dat je alleen maar toe kunt geven aan je constante hongergevoel, maar je hebt het wel degelijk voor een groot deel in eigen handen. Dit komt je gezondheid en de symptomen van je overgang alleen maar ten goede. Hier volgen enkele tips om je constante hongergevoel tijdens de overgang tegen te gaan:

Ken je hongergevoel

De meeste vrouwen krijgen hun onstilbare honger in de late middag en avond. Ze verlangen dan naar voeding dat veel calorieën bevat. Als je dit van jezelf weet, dan kun je jezelf hierop voorbereiden. Dit doe je door in de ochtend en vroege middag meer te eten en door voedingsmiddelen in huis te halen die calorieën bevatten, maar ook gezond zijn (avocado’s, olijven, noten enz.).

Honger jezelf niet uit

Veel vrouwen komen gewicht aan als ze in de overgang zijn. Ze willen dit vaak tegengaan door strikt te diëten. Een strikt dieet zal in het begin werken, maar op den duur zal je honger krijgen. Honger die niet te stillen is. Zorg er dus voor dat je voldoende calorieën verdeeld over de dag binnenkrijgt. Dat verkleint de kans op een constant hongergevoel.

Wees geduldig als je een nieuw dieet probeert

Ben je net overgestapt op een dieet met meer eiwitten en minder koolhydraten? Dan is de kans groot dat je de eerste dagen een constant hongergevoel hebt. Je lichaam heeft namelijk even nodig om over te schakelen op het nieuwe dieet. Heb even geduld en het hongergevoel zal weggaan.

Concentreer je op eten waar veel voedingsstoffen inzitten

In plaats van snelle snacks kun je beter voeding tot je nemen waar veel voedingsstoffen in zitten. Deze zorgen er namelijk voor dat je veel langer verzadigd bent. Enkele voorbeelden hiervan zijn fruit, groenten, volkoren granen, mager eiwit en gezonde vetten, zoals noten, zaden en avocado’s. Maak een lijstje van rijke voedingsmiddelen en zorg ervoor dat je deze altijd in huis hebt!

Beweeg

Je zou misschien denken dat je van sporten meer honger krijgt. Het tegenovergestelde is echter waar: Fysiek bezig zijn zorgt ervoor dat je minder trek hebt in ongezond eten. Waarschijnlijk komt dat doordat je lichaam efficiënter leert omgaan met voeding dat het binnen krijgt. Daarnaast versterkt een gezonde gewoonte een andere gezonde gewoonte.

Ga stress te lijf

Stress is een nare energie, het vertraagt je spijsvertering, je krijgt er een naar gevoel van en het geeft je trek in ongezond eten. Chronische stress verstoort je hormoonhuishouding, die door de overgang al aardig van slag is. Cortisol gaat door stress door het lichaam, dit hormoon kan op bepaalde momenten voor een constant hongergevoel zorgen. Probeer stress te verminderen, je kunt dit doen door middel van ademhalingsoefeningen of meditatie, door de natuur op te zoeken, door middel van mindfulness en door te gaan bewegen.

Zorg voor voldoende slaap

Er bestaat een duidelijke link tussen een constant hongergevoel en gebrek aan slaap. Te weinig slaap zorgt ervoor dat het lichaam meer energie nodig heeft om het ‘systeem’ op gang te houden. Hierdoor gaat je lichaam ook nog eens vragen naar voeding dat snel voor energie zorgt; vette en suikerrijke producten. Als je jouw constante hongergevoel tijdens de overgang in de hand wilt houden, zorg er dan voor dat je voldoende slaapt, minstens 7 uur per nacht.