Kleren passen niet meer tijdens de overgang: wat nu?
Kleren passen niet meer tijdens de overgang: wat nu?
Afvallen
Bianca Talens
Afvallen
03/21/2024
4 min

Kleren passen niet meer tijdens de overgang: wat nu?

03/21/2024
4 min

Heb je het gevoel dat je amper wat eet en toch aankomt? Passen je kleren niet meer? Veel vrouwen in de overgang zeggen: ‘Ik eet helemaal niets meer en tóch word ik dikker!’ Het lijkt alsof aankomen in de overgang er nu eenmaal gewoon bij hoort. Maar is dat echt zo? In dit blog kun je er alles over lezen.

Aankomen in de overgang; hoe kan dat?

Als vrouwen in de overgang komen blijven ze op hetzelfde niveau functioneren, maar hun lichaam verandert. Blijf je hetzelfde eten en bewegen in de overgang, dan kan het zijn dat je aankomt in gewicht, simpelweg omdat je minder calorieën nodig hebt. Hormonale schommelingen werken ook niet mee. Doordat je vaker last hebt van stemmingswisselingen zul je de neiging hebben om meer te eten. Voel je je rot, dan plof je liever neer op de bank dan dat je nog een rondje gaat hardlopen. 

Ook je spiermassa neemt af als je ouder wordt en je spieren vragen om de meeste energie. Dus als je minder spieren hebt én je gaat niet meer bewegen, dan kom je aan omdat je minder energie verbrandt. En als je meer calorieën eet dan dat je verbruikt, dan kom je ook aan in gewicht. 

Daarnaast neemt het oestrogeengehalte ook langzaam af. Normaal gesproken werd oestrogeen geproduceerd vanuit de eierstokken, maar tijdens de overgang is dit niet meer het geval. Het vetweefsel neemt het dan over. Heb je weinig vet, dan zal het lichaam extra vet vasthouden, om zo oestrogeen aan te kunnen maken. Dit zijn allemaal redenen waarom je aankomt tijdens de overgang en je jouw kleren dus niet meer past.

Aankomen tijdens de overgang

Tijdens de overgang beseffen veel vrouwen zich dat ze hun kleren ineens niet meer passen. Dit komt doordat de vetcellen zich tijdens de overgang van de bovenbenen verplaatsen naar de buik, taille en borsten. Dit heeft te maken met de hormoonhuishouding. Hormonen zijn altijd in balans, dus als je minder oestrogeen aanmaakt, dan heb je relatief meer mannelijke hormonen. Vet gaat bij mannen doorgaans op de buik zitten. Zo verandert het vrouwenlichaam tijdens de overgang dus iets meer richting de man.

Aankomen tijdens de overgang

Tips om gewichtstoename tegen te gaan

Om te voorkomen dat je aankomt tijdens de overgang is het belangrijk om spiermassa vast te blijven houden. Je verliest spiermassa naarmate je ouder wordt. Dit kan resulteren in extra gewicht als je hetzelfde blijft eten. Het is daarom belangrijk om meer te gaan bewegen en ook aan krachttraining te gaan doen om spiermassa op te blijven bouwen. Voldoende beweging is erg belangrijk als je in de overgang bent.

Let op je porties

Je stofwisseling wordt trager tijdens de overgang, waardoor je sneller aankomt op je heupen. Wil je dit tegengaan, dan is het belangrijk om de grootte van je porties in de gaten te houden. Je kunt dit heel gemakkelijk doen door kleinere bordjes en kommen te gebruiken. Je schept minder op, omdat er nu eenmaal minder op je bord past, en onbewust eet je dan ook minder. Stop met eten wanneer je je verzadigd voelt, luister goed naar je lichaam.

Zorg voor voldoende beweging

Hou je niet zo van sporten, maar wil je wel graag afvallen? Het is helemaal niet nodig om een marathon te lopen of elke dag naar de sportschool te gaan als je wilt afvallen, als je maar beweegt. Wat hierbij belangrijk is, is dat je meer energie verbruikt dan wat je tot je neemt. Probeer bijvoorbeeld wat meer te gaan wandelen of fietsen. Om aan je spiermassa te werken kun je krachttraining proberen. Dit verhoogt ook direct je metabolisme.

Stress minder

Als je in de overgang bent krijg je meer dan normaal te maken met stemmingswisselingen en stress. Dit kan resulteren in overmatig snacken en voedingskeuzes die niet gezond zijn. Het is daarom belangrijk om je stresslevel in de gaten te houden. Des te meer stress in je lichaam, des te eerder je kiest voor ongezond voedsel. Om tot rust te komen kun je een stukje gaan wandelen, een yogales proberen of ga mediteren. Een gezonde en rustige geest helpt je om betere eetbeslissingen te nemen.

Zorg voor voldoende slaap

Voor een gezond gewicht is een goede nachtrust cruciaal. Slaapproblemen komen vaak voor tijdens de overgang. Voor een betere nachtrust vermijd je cafeïne, zorg je voor de juiste temperatuur op de slaapkamer en leg je je telefoon weg voordat je gaat slapen. Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en sta ook op dezelfde tijd op. Structuur is erg belangrijk! Als je voldoende slaapt, voel je je energieker en dit helpt je om de verleidingen van gezond eten te weerstaan!

Voedingsplan vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact