Oestrogeen: wat is het en wat is de relatie met de overgang?
Overgang en oestrogeen
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
05/12/2022
3 min

Wat is oestrogeen en wat is de relatie met de overgang?

05/12/2022
3 min

Om goed te kunnen functioneren heeft je lichaam talloze hormonen nodig. Als er een disbalans ontstaat in de hormoonspiegel, dan kan dit grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Oestrogeen is een hormoon dat erg gevoelig is voor sterke schommelingen. Maar wat is de functie van oestrogeen precies? Wat gebeurt er als de oestrogeenspiegel verandert? En wat voor invloed heeft oestrogeen op de menopauze? In dit blog leggen we het aan je uit.

Wat is oestrogeen precies?

Oestrogeen is een geslachtshormoon dat zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Bij vrouwen is het hormoon echter veel sterker aanwezig. Oestrogeen wordt in de eierstokken geproduceerd en is van invloed op de ontwikkeling van de geslachtskenmerken. In de puberteit zorgt dit hormoon er bijvoorbeeld voor dat de baarmoeder zich verder ontwikkelt, dat de menstruatie op gang komt en dat de eicellen gerijpt worden.

Naast dat oestrogeen belangrijk is voor het vrouwelijke voortplantingsstelsel, heeft het nog een aantal andere belangrijke functies. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Het vrouwelijke voortplantingsstelsel

Oestrogeen is verantwoordelijk voor het laten rijpen van de eicellen en uiteindelijk de menstruatie. Daarnaast zorgt het ervoor dat je vagina soepel blijft en voldoende afscheiding produceert om gezond te blijven. Oestrogeen stimuleert ook de ontwikkeling van een gezond baarmoederslijmvlies.

Een bevrucht eitje kan zich hierdoor makkelijker nestelen. Tot slot zorgt oestrogeen ervoor dat je borsten groeien en dat de melkproductie stopt na de borstvoeding.

De hersenen

Om goed te kunnen functioneren hebben je hersenen ook oestrogeen nodig. Oestrogeen zorgt ervoor dat de hoeveelheid serotonine toeneemt in je hersenen. Serotonine is verantwoordelijk voor de regulering van emoties, pijn, je eetgedrag en je slaapcyclus. Oestrogeen stimuleert daarnaast ook de aanmaak van endorfine, een stofje die pijn onderdrukt, maar je ook een gelukzalig gevoel geeft. Tot slot beschermt oestrogeen je zenuwen tegen beschadiging.

Je emoties

Over het algemeen hebben vrouwen meer last van stemmingswisselingen dan mannen en hier is oestrogeen voor een groot deel verantwoordelijk voor. De hoeveelheid oestrogeen schommelt tijdens je menstruatiecyclus, waardoor je last kunt hebben van heftige emoties, zoals een overprikkeld gevoel, neerslachtigheid of stress.

Sterke botten

Oestrogeen is ook deels verantwoordelijk voor sterke botten. Het zorgt tijdens de puberteit namelijk voor een stevige botgroei. Een tekort aan oestrogeen kan dan ook zorgen voor zwakke en broze botten.

Een gezonde bloedsomloop

Oestrogeen zorgt er ook voor dat je bloedvaten stevig zijn, zodat ze minder gevoelig zijn voor schade bij een hoge bloeddruk. Het hormoon voorkomt daarnaast een hoog cholesterolgehalte, dit verkleint de kans op hart-, en vaatziekten.

Overgang en oestrogeen

Oestrogeen en menopauze

Tijdens de menopauze of overgang veranderen de hormoonspiegels in je lichaam permanent. In deze periode ga je van een vruchtbaar lichaam naar een onvruchtbaar lichaam. Dit zorgt ook weer voor schommelingen in de oestrogeenspiegel, die je vaak al voelt vóórdat de menopauze begint, in de premenopauze.

De schommelingen zijn dan minder constant, waardoor je last kunt hebben van wisselende emoties en lichamelijke klachten. Als je eenmaal in de menopauze zit, dan wordt er helemaal geen oestrogeen meer aangemaakt door je eierstokken. Je kunt je voorstellen dat dit een grote invloed heeft op je lichaam.

Je kunt last krijgen van klachten als opvliegers, broze botten, sterke emoties, gewrichtspijnen en problemen met je bloedsuikerspiegel. Na verloop van tijd trekken al deze klachten vanzelf weg, maar sommige vrouwen kunnen er jarenlang last van hebben. Een ongezonde leefstijl en overgewicht kunnen er voor zorgen dat je meer last hebt van overgangsklachten. Veel klachten kunnen dus voorkomen worden als je zorgt voor een gezond voedingspatroon.

Oestrogeen en zwangerschap

Tijdens je menstruatiecyclus heeft oestrogeen het doel om je vruchtbaar te maken. Als je zwanger raakt, dan heeft dit veel invloed op je oestrogeenspiegel. Normaal gesproken daalt de productie van oestrogeen na de eisprong, maar als je zwanger bent blijft deze stijgen. Je lichaam maakt tijdens je zwangerschap meer oestrogeen aan dan in de rest van je leven.

Het hormoon zorgt ervoor dat je baby ontwikkelt, dat de bloedvaten in de placenta groeien en dat de voedingsstoffen vervoerd worden. Ook wordt tijdens de zwangerschap de groei van melkklieren gestimuleerd, zodat je uiteindelijk borstvoeding kunt geven, Het is dus niet zo gek dat je tijdens je zwangerschap zoveel last hebt van sterke emoties; de oestrogeenspiegel is tijdens deze periode enorm hoog. Gelukkig verdwijnt dit allemaal na de zwangerschap.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: