Onregelmatige menstruaties tijdens de overgang | Bianca Talens
Veranderend menstruatiepatroon door de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
03/01/2022
4 min

Onregelmatige menstruaties tijdens de overgang

03/01/2022
4 min

Tijdens de overgang krijg je als eerste te maken met onregelmatige menstruaties. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit rond het 45e levensjaar. Het wegblijven van jouw menstruatie kan een eerste teken zijn dat de overgang is ingezet. Als je langer dan een jaar niet ongesteld bent geweest, dan wordt dit (achteraf) de menopauze genoemd. Gemiddeld is een vrouw 50 jaar als ze voor de laatste keer ongesteld is.

Maar wat als je menstruatie uitblijft voor die tijd? Is dat dan ook de overgang, of kan het ook een andere oorzaak hebben?

Veranderend menstruatiepatroon door de overgang

Iedere vrouw is natuurlijk anders en daarom kun je ook niet met zekerheid zeggen wanneer de overgang begint. Het kan zijn dat je op je 40e al te maken krijgt met een veranderend menstruatiepatroon, maar het kan ook pas op je 50e zijn. Als je 45 jaar bent en je wordt ineens niet meer ongesteld, dan kan het heel goed te maken hebben met de overgang, maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn.

Er kunnen ook andere oorzaken zijn van het uitblijven van je menstruatie, bijvoorbeeld:

Zwangerschap

Je bent pas niet meer vruchtbaar als je langer dan een jaar niet ongesteld bent geweest. Pas in de postmenopauze (een jaar na de menopauze) weet je zeker dat je niet meer zwanger kunt raken. Stop dus niet met het gebruik van voorbehoedsmiddelen tot deze periode. Ben je aan de pil? En denk je dat je in de overgang zit?

Overweeg dan om over te stappen op een ander voorbehoedsmiddel. Uit onderzoek is gebleken dat het slikken van de pil voor vrouwen vanaf 50 jaar een verhoogd risico geeft op kanker of een andere ernstige aandoening.

Veranderend menstruatiepatroon door de overgang

Te laag lichaamsgewicht

Ben je streng op dieet of is jouw lichaamsgewicht te laag? Dan kan dit een reden zijn voor het uitblijven van jouw menstruatie. Als je voor een lange tijd te weinig voedingsstoffen binnen krijgt of te weinig reserves hebt, dan stopt je lichaam met menstrueren om energie te besparen. uiteraard is het altijd goed om op je voeding te letten tijdens de overgang, maar zorg er dan gewoon voor dat je gezond eet en doe niet aan crashdiëten.

Schildklierproblemen

Vrouwen die last hebben van schildklierproblemen stoppen vaak vroegtijdig met menstrueren.

Medicijnen

Als je bepaalde medicijnen slikt, dan kan dit van invloed zijn op je menstruatie.

Stress

Heb je voor een lange periode veel last gehad van stress? Of heb je iets meegemaakt wat ingrijpend voor je was? Dit kan er ook voor zorgen dat je menstruatie uitblijft.

Vroege overgang

Sommige vrouwen komen voor hun 40e in de overgang. Door deze vroege overgang stoppen ze dus ook eerder met menstrueren.

Maak je je zorgen over je uitblijvende menstruatie?

Ben je tussen de 45 en 50 jaar en blijft jouw menstruatie uit? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. De kans is dan namelijk groot dat een wisselende hormoonspiegel verantwoordelijk is voor een onregelmatig menstruatiepatroon. Als je seksueel actief bent geweest, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen.

Er kunnen een aantal redenen zijn om een afspraak te maken met je huisarts als je menstruatie uitblijft:

  • Je maakt je zorgen over jouw uitblijvende menstruatie;
  • Je hebt verder geen overgangsklachten en je menstrueerde voorheen altijd regelmatig;
  • Je hebt naast je uitblijvende menstruatie ook last van andere klachten die niet te koppelen zijn aan de overgang;
  • Je bent nog geen 40 en je hebt naast een uitblijvende menstruatie last van overgangsklachten.

De huisarts kan andere oorzaken voor je uitblijvende menstruatie achterhalen of uitsluiten.

Een gezonde leefstijl in de postmenopauze

Hoewel er andere redenen kunnen zijn voor het uitblijven van je menstruatie, is de kans groot dat je in de overgang zit als je ineens niet meer ongesteld wordt. Bij sommige vrouwen komt dit nu eenmaal wat vroeger dan bij anderen. Het is een natuurlijk proces van het lichaam en je hoeft je er dus niet druk over te maken, al hebben veel vrouwen er moeite mee.

Dit komt natuurlijk ook omdat er vaak meer klachten bij de overgang komen kijken dan het uitblijven van de menstruatie. Het is daarom belangrijk om tijdens de overgang zo gezond mogelijk te leven om de klachten te verminderen of zelfs te voorkomen.

In de postmenopauze kun je nog steeds last hebben van vaginale klachten, opvliegers en andere overgangsklachten. Je hormoonhuishouding is namelijk nog steeds druk bezig om een nieuwe balans te vinden. Als je gezond en fit bent, dan kun je beter omgaan met alle klachten die komen kijken bij de overgang.

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Ook na de overgang ben je nog gevoelig voor botontkalking. Om dit tegen te gaan is het verstandig om regelmatig te bewegen en voldoende zuivelproducten te nuttigen. Een vitamine D" data-excerpt="Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Als er te weinig vitamine D in je lichaam aanwezig is, kunnen er klachten ontstaan. Een tekort en klachten worden vaak pas na jaren zichtbaar. Vitamine D.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/biancatalens.nl/8915/vitamine-d-1168x500.jpg?t=1612979439" class="smart-content-link sc-link" href="https://biancatalens.nl/vitamine-d/">vitamine D" data-excerpt="Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Als er te weinig vitamine D in je lichaam aanwezig is, kunnen er klachten ontstaan. Een tekort en klachten worden vaak pas na jaren zichtbaar. Vitamine D.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/biancatalens.nl/8915/vitamine-d-1168x500.jpg?t=1612979439" class="smart-content-link sc-link" href="https://biancatalens.nl/vitamine-d/">vitamine D" data-excerpt="Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Als er te weinig vitamine D in je lichaam aanwezig is, kunnen er klachten ontstaan. Een tekort en klachten worden vaak pas na jaren zichtbaar. Vitamine D.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/biancatalens.nl/8915/vitamine-d-1168x500.jpg?t=1612979439" class="smart-content-link sc-link" href="https://biancatalens.nl/vitamine-d/">vitamine D supplement is ook aan te raden voor vrouwen boven de 50; vitamine D is belangrijk voor sterke botten.

diëtist in Gronigen

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: