Tijdens de overgang letten op koolhydraatinname: waarom?
Waarom is het belangrijk om tijdens de overgang te letten op koolhydraatinname?
Voedingsadvies
Bianca Talens
Voedingsadvies
06/11/2024
4 min

Waarom is het belangrijk om tijdens de overgang te letten op koolhydraatinname?

06/11/2024
4 min

Wil je afvallen tijdens de overgang? Dan is het allereerst belangrijk om te weten wat er precies gebeurt in je lichaam wanneer je in de overgang bent. Door je te verdiepen in het proces, wordt het makkelijker om te accepteren waarom het afvallen nu een stuk moeilijker is. In dit blog vertel ik je waarom het lastig is om af te vallen tijdens de overgang en waarom het belangrijk is om tijdens de overgang te letten op je koolhydraatinname.

Wat is het lastig om af te vallen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang raakt je hormoonstelsel uit balans. Je hormonen zou je kunnen zien als stofjes die bepaalde functies van je lichaam aanzetten of afremmen. Je lichaam heeft hormonen nodig om goed te kunnen functioneren.

Sommige hormonen zijn van groot belang tijdens het afvalproces, maar omdat deze minder of juist meer worden aangemaakt, wordt het lastiger om af te vallen. Het gaat dan om de hormonen cortisol, oestrogeen en progesteron.

Cortisol stimuleert de vetopslag en wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Tijdens de overgang maak je meer cortisol aan, wat het moeilijker maakt om af te vallen.

Tijdens en na de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen aan, het hormoon dat van belang is voor sterke botten, een gezonde huid en emotioneel evenwicht. Een verminderd oestrogeengehalte zorgt ervoor dat je makkelijker vet opslaat rond je buik, billen en heupen.

Het hormoon progesteron regelt je menstruatiecyclus. Tijdens de overgang wordt er minder progesteron aangemaakt, hierdoor hou je makkelijker vocht vast.

Hoe kun je afvallen tijdens de overgang?

Hoe kun je afvallen tijdens de overgang?

Helaas zijn er veel vrouwen die aankomen tijdens de overgang, zelfs vrouwen die altijd slank zijn geweest of een actieve levensstijl hebben. Dus hoe kun je er nu voor zorgen dat je toch gewicht verliest, ook al gaat het een stuk moeilijker?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je gezond eet, voldoende beweegt en genoeg water drinkt. Daarnaast is het zaak om te letten op je koolhydraatinname.

Koolhydraten hebben als belangrijkste functie het leveren van energie, brandstof dus. Van koolhydraten blijf je vaak dooreten. Als je veel koolhydraten eet, stijgt je bloedsuiker heel snel. Je lichaam maakt insuline aan, waarna je bloedsuikerspiegel weer daalt. Het gevolg hiervan is dat je weer snel honger krijgt. Ook worden overtollige koolhydraten direct omgezet in vet.

Verminder de inname van koolhydraten

Waarom is het vooral tijdens de overgang belangrijk om te letten op je koolhydraatinname? Door de daling van oestrogeen loop je meer risico op bijvoorbeeld hart- en vaataandoeningen. Je lichaam kan nog een beetje oestrogeen aanmaken uit het buikvet. Het grijpt daarom alles aan om maar buikvet te blijven produceren. Vooral koolhydraten zoals brood, pasta, aardappelen en rijst zijn de boosdoeners.

En vergeet ook de alcohol niet, naast dat je hiervan aankomt, verergert het ook nog eens de opvliegers. Moet je dan de rest van je leven deze koolhydraten vermijden? Of nooit meer een glas wijn drinken? Dat hoeft niet, maar probeer zo'n drie keer per week geen koolhydraten te nemen of kies voor gezonde koolhydraten die weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Wil je graag brood blijven eten neem dan puur roggebrood of crackers van volkoren roggemeel. Rogge heeft in verhouding de minste koolhydraten, veel vezels en is goed voor de hormoonhuishouding.

Is koolhydraatarm eten lastig?

Koolhydraatarm eten hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Wil je zoveel mogelijk koolhydraten uit je dieet schrappen, dan eet je zo min mogelijk snelle koolhydraten, zoals aardappelen, witte rijst, witte bloem, pasta, brood en ontbijtgranen. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten.

Je kunt deze voedingsmiddelen vervangen door zoete aardappel, quinoa, havermout, groenten en fruit; dit worden ook wel de langzame koolhydraten genoemd. Deze voedingsmiddelen eet je met mate tijdens een koolhydraatarm dieet.

3 tips om af te vallen tijdens de overgang

3 tips om af te vallen tijdens de overgang

Wil je afvallen tijdens de overgang? Pas dan onderstaande tips toe.

Tip 1: Eet natuurlijk

Naast het schrappen van de snelle koolhydraten is het belangrijk om zo veel mogelijk natuurlijke voeding te eten. Eet dus niets uit pakjes en zakjes en kies voor voeding dat zo min mogelijk bewerkt is. Wat er dan overblijft zijn noten, zaden, pitten, groente en fruit, vis, vlees en gevogelte, peulvruchten, oliën, kiemgroenten en kruiden en specerijen.

Tip 2: Zorg voor een stabiele suikerspiegel

Om je suikerspiegel stabiel te houden moet je erop letten dat je niet te veel stress ervaart. Je maakt tijdens de overgang al meer cortisol aan, waardoor je vatbaarder bent voor stressvolle situaties. Dit heeft als resultaat dat je meer vet vasthoudt. Plan voldoende rust in en zorg ervoor dat je je werk op een goede manier verdeelt. Probeer om iedere dag een half uur te wandelen en regelmatig te mediteren of aan yoga te doen. Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk suikers te eten. Laat bewerkt voedsel links liggen en drink ook niet te veel koffie.

Eet meer groenten

Een makkelijke manier om voldoende groenten binnen te krijgen is juicen. Begin je dag met een verse groentesap of een groene smoothie. Groene bladgroenten, zoals boerenkool, spinazie of andijvie, kun je zo in de blender stoppen. Meng het met avocado en wat vers fruit en je begint je dag direct goed.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen.

Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact