Last van rimpels door de overgang? - Dit kun je eraan doen
Last van rimpels door de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
02/04/2022
4 min

Last van rimpels door de overgang? - Dit kun je eraan doen

02/04/2022
4 min

Als het gaat om rimpels hebben vrouwen een streepje voor op mannen, tót de overgang in ieder geval. Vrouwen schijnen langer in de plooi te blijven dan mannen. Tijdens de overgang komen de rimpels bij vrouwen echter goed door.

Hoe kan dit? En wat kun je eraan doen om dit tegen te gaan? In dit blog geven we je een aantal handige tips.

Het verschil tussen mannen rimpels en vrouwen rimpels

Uit onderzoek blijkt dat mannen eerder en meer rimpels krijgen dan vrouwen. Rond het 75e levensjaar verandert dit echter voor de vrouw; de rimpels nemen rond deze leeftijd snel toe. Mannen krijgen ook rimpels op andere plekken dan vrouwen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer rimpels op hun bovenlip.

Waarom mannen eerder last krijgen van rimpels is niet bekend, al lijkt het te maken te hebben met de hormoonhuishouding. Vrouwelijke geslachtshormonen kunnen namelijk de ontwikkeling van rimpels vertragen. Tijdens de overgang gaan deze hormonen in rap tempo naar beneden, er kunnen daarom na de overgang meer rimpels ontstaan bij vrouwen.

Wat doet de overgang met de huid?

Er gebeurt vanalles met je huid voor en tijdens de overgang. Alles draait om het hormoon oestrogeen. De productie neemt af tijdens de overgang en dit is van directe invloed op jouw huid.

De stevigheid van jouw huid is te danken aan elastine en collageen. Tijdens de overgang daalt de oestrogeenproductie in je huid jaarlijks met 2,1%. Daarnaast neemt de dikte van je huid ook af met 1,1%. Tijdens de overgang neemt neemt de elasticiteit van je huid af met 0,55% per jaar. Het is dus niet zo raar dat vrouwen rond hun 50e levensjaar vaak klagen over een slappe huid, ingevallen wangen, rimpels en doorschijnende huid.

Van nature zitten er in de huid water verbindende stoffen, zoals bijvoorbeeld hyaluronzuur. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van deze stoffen in de huid. Omdat de oestrogeenproductie afneemt tijdens de overgang, daalt de aanwezigheid van water verbindende stoffen ook. Dit zorgt ervoor dat je huid minder goed water vast kan houden. Oestrogeen helpt ook bij de talgproductie en huidbarrière, dit neemt ook af. Een droge huid is het gevolg.

Wat kun je er zelf aan doen om rimpels te voorkomen?

Wat kun je er zelf aan doen om rimpels te voorkomen?

Rimpels horen bij het ouder worden. Toch vinden veel vrouwen het niet fijn om rimpels in hun gezicht te hebben. Wat kun je er zelf aan doen om rimpels te voorkomen?

Stop met roken

Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet roken er jonger uitzien dan mensen die wel regelmatig een sigaret opsteken. Roken zorgt ervoor dat de kleine bloedvaatjes in de huid vernauwen met als gevolg dat je huid er grauw uitziet. Ook kan het DNA van je huid beschadigt raken door deeltjes in de sigaret. Hierdoor ontstaan rimpels. Zeg dus vaarwel tegen de sigaret.

Reinig je huid goed

De hele dag door wordt je huid blootgesteld aan externe invloeden. Denk dan bijvoorbeeld aan make-up, regen, je eigen handen en fijnstof. Het is daarom belangrijk om je huid aan het einde van de dag goed te reinigen. Gebruik hiervoor een natuurlijke en milde reinigingsmelk; dit zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt.

Gebruik een goede dag- of nachtcrème

Nadat je je huid hebt gereinigd is het belangrijk om je huid te voeden en te verzorgen. Bij het schoonmaken van je gezicht worden er natuurlijke stoffen, maar ook vocht, onttrokken aan je huid. Het is daarom gewenst om wat extra voeding en hydratatie aan te brengen. Bij de crème is het ook belangrijk dat hier natuurlijke ingrediënten inzitten.

Drink voldoende water

Om soepel en glad te blijven heeft je huid voldoende vocht nodig. Het is daarom belangrijk om minstens twee liter water per dag te drinken. Je huid wordt droog van het teveel drinken van koffie, alcohol en frisdranken. Naast water zijn groentesappen ook erg goed voor je. Er zitten vitamines en mineralen in die een stralende en gezonde huid ondersteunen.

Eet gezond

Het beste wat je kunt doen voor je huid is gezond eten. Eet voldoende groente en fruit en laat suiker zoveel mogelijk staan. Teveel suiker zorgt voor een vervroegde huidveroudering.

Bescherm je huid tegen de zon

90% van de huidverouderingen ontstaan door blootstelling aan de zon. Bescherm daarom je huid goed tegen de zon. Je kunt daarvoor een dagcrème gebruiken met een zonnebrandfactor.

Ben je veel buiten? Bescherm je huid dan met een zonnebrandcrème. Gebruik een crème met een factor van minimaal 30. Vermijd de zon op de heetste uren van de dag, tussen 12 uur en 15 uur; ga dan liever in de schaduw zitten.

Draag een zonnebril

Draag een zonnebril als je naar buiten gaat. Dit beschermt de gevoelige en dunne huid rondom je ogen. Je knijpt ook minder met je ogen als je een zonnebril op hebt; dit scheelt weer wat kraaienpootjes.

diëtist in Gronigen

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: