Heeft een standaard dieet zin tijdens de overgang?
Heeft een standaard dieet zin tijdens de overgang?
Voedingsadvies
Bianca Talens
Voedingsadvies
11/07/2024
3 min

Heeft een standaard dieet zin tijdens de overgang?

11/07/2024
3 min

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. Het kan ervoor zorgen dat je last krijgt van verschillende klachten, waaronder het aankomen in gewicht. Als je taille ineens verdwijnt en je een buikje krijgt, dan zul je misschien in eerste instantie de neiging hebben om calorieën te gaan tellen en veel minder te gaan eten. Maar is dit wel verstandig tijdens de overgang? In dit blog kun je er alles over lezen.

Wat is de overgang?

De overgang is de periode die plaatsvindt voor de laatste menstruatie van een vrouw. Je kunt dus alleen maar achteraf bepalen dat je in de overgang zit, wat het nog weleens lastig maakt. Gemiddeld is een vrouw tussen de 45 en 55 jaar oud als ze in de overgang terecht komt. In deze periode, die vaak een paar jaar duurt, verandert de hormoonhuishouding van de vrouw. Het lichaam maakt minder oestrogeen en progesteron aan, waardoor je last kunt krijgen van een aantal vervelende klachten, zoals:

De klachten zijn voor iedere vrouw anders. Hoe het lichaam reageert op deze hormonale veranderingen verschilt van persoon tot persoon. Een ander veelvoorkomend probleem tijdens de overgang is gewichtstoename.

Gewichtstoename tijdens de overgang

Gewichtstoename tijdens de overgang

Afvallen is nooit gemakkelijk, maar in de overgang is het nog een stuk lastiger. Dit komt doordat hormonale veranderingen van invloed zijn op het gewicht. Een standaard dieet volgen tijdens de overgang heeft dus helemaal geen zin. Minder eten kan zelfs averechts werken en ervoor zorgen dat je vet vast blijft houden. Je metabolisme gaat veel trager werken tijdens de overgang en dit wordt versterkt als je nóg minder gaat eten. Daarnaast kan het eten van minder calorieën er ook nog eens voor zorgen dat je spiermassa verliest.

Minder spiermassa en meer vet

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen in de overgang twee keer zoveel vet vasthouden terwijl hun spiermassa afneemt. Dit maakt het een stuk lastiger om af te vallen, omdat spieren ervoor zorgen dat er energie verbruikt wordt. De samenstelling van het lichaam van een vrouw in de overgang verandert ongeveer twee jaar, daarna stabiliseert het.

Insulineresistentie

Vrouwen in de overgang hebben vaak te maken met insulineresistentie. Dit komt door een verandering in de hormoonspiegel. Insuline is verantwoordelijk voor het opnemen van suiker, je lichaam zet dit vervolgens om in energie. Reageert je lichaam tijdens de overgang niet meer zo goed op insuline, dan wordt het ook moeilijker om suiker en vet in energie om te zetten. Dit zorgt er dus voor dat het tijdens de overgang moeilijker is om af te vallen.

Vertraagde stofwisseling

Het is heel normaal dat wanneer je ouder wordt, dat je stofwisseling vertraagt. Uit onderzoek blijkt dat dit proces versneld wordt tijdens de overgang. De vele veranderingen in het lichaam zorgen ervoor dat vrouwen in de overgang vaak minder energie verbruiken. Het vetpercentage is hoger, er worden minder geslachtshormonen aangemaakt en de spiermassa neemt af. Allemaal redenen voor het aankomen in gewicht tijdens de overgang.

Tips voor gewichtsverlies tijdens de overgang

Misschien vind je het demotiverend om te lezen dat het een stuk moeilijker is om af te vallen tijdens de overgang. Maar geen paniek; met een gezonde leefstijl kom je een heel eind. Met een gezonde leefstijl bedoel ik niet alleen een gezond en gevarieerd voedingspatroon, maar ook voldoende beweging en voldoende rust.

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat een standaard dieet tijdens de overgang geen zin heeft. Door (veel) minder te eten loop je het risico dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, mist. En het is juist tijdens de overgang zo belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt!

Zorg dus voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon en beweeg minimaal een half uur per dag. Om meer spiermassa aan te maken zou je kunnen gaan trainen met gewichten, maar gewoon een half uur wandelen is ook prima. Tot slot is rust erg belangrijk, helemaal als je tijdens de overgang last hebt van slaapproblemen. Slaap je niet goed, omdat je elke nacht een paar keer wakker wordt door nachtzweten? Zorg er dan voor dat je deze rust overdag pakt.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen.

Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact