Uithongeren tijdens overgang om af te vallen: werkt dat?
Uithongeren tijdens overgang om af te vallen: werkt dat?
Afvallen
Bianca Talens
Afvallen
01/23/2024
4 min

Uithongeren tijdens overgang om af te vallen: werkt dat?

01/23/2024
4 min

Vrouwen die in de overgang zitten merken vaak dat ze aankomen in gewicht. Daarnaast verandert de opslag van vet ook. Had je voorheen een taille en wat vetopslag op de heupen en billen, nu krijg je plots een buik. Het is dan ook logisch dat veel vrouwen willen afvallen als ze gewicht aankomen tijdens de overgang.

Uithongeren tijdens de overgang om af te vallen is een manier om gewicht kwijt te raken. Maar wat wordt hiermee bedoeld? Werkt het en is het wel goed voor je? In dit blog ga ik hier dieper op in.

Wat wordt bedoeld met uithongeren om af te vallen?

Met uithongeren om af te vallen wordt bedoeld dat je een dieet volgt met heel weinig calorieën. In principe betekent het dus zo min mogelijk eten zodat je bijna geen calorieën binnenkrijgt. Je lichaam gaat dan teren op de vetreserves op je lichaam. Een logisch gevolg van uithongeren is dat je af zult vallen. Het werkt dus wel, maar het levert ook problemen op.

Je uithongeren zorgt er niet alleen voor dat je weinig calorieën binnenkrijgt, je zult ook veel te weinig voedingsstoffen tot je nemen. Denk dan aan alle vitamines en mineralen die je nodig hebt om gezond te blijven. Daarnaast zal je metabolisme vertragen, het lichaam gaat zich namelijk aanpassen aan de calorieën die het wel krijgt. Hier zal het lichaam heel zuinig mee omgaan. Daarom zal je in het begin van zo’n laag caloriedieet flink afvallen, maar dit zal al snel afnemen.

Het jojo-effect is een ander gevolg van deze manier van afvallen. Tijdens dit dieet zul je misschien veel gewicht kwijtraken, maar die zit er in no-time weer aan als je weer normaal gaat eten. Sterker nog; veel vrouwen komen na het strikte diëten meer gewicht aan dan ze hadden voordat ze begonnen.

Gevolgen van uithongeren tijdens de overgang

Je lichaam is tijdens de overgang in een fase van grote veranderingen. Dat komt doordat je hormoonhuishouding verandert. Veel te weinig calorieën binnenkrijgen door jezelf uit te hongeren heeft ook een grote weerslag op de hormonen. De veranderende hormoonhuishouding kan hierdoor compleet van slag raken. Dit kan grote gevolgen hebben voor je lichaam. De kans is dan ook groot dat je overgangsklachten toenemen.

Uithongeren om af te vallen raad ik dan ook ten zeerste af, niet alleen voor vrouwen in de overgang, maar voor iedereen. Het is veel beter voor je om op een verantwoorde en gezonde manier af te vallen.

Uithongeren tijdens overgang om af te vallen: werkt dat?

Een gezond dieet voor vrouwen in de overgang

De overgang zorgt voor grote veranderingen, zoals aankomen in gewicht, vet die zich opslaat op plekken waar je het liever niet hebt en een andere spijsvertering. Je kunt er echter wel wat aan doen, namelijk door op je voeding te letten en door te gaan bewegen.

Door het volgen van een gezond dieet kun je bovendien veel overgangsklachten verminderen, zoals nachtzweten. Wil je op een gezonde manier eten, volg dan deze voedingstips:

  • Richt je op het eten van zo puur mogelijke producten, zogenaamde ‘whole foods’. Dat betekent fruit, groenten, volkorengranen, peulvruchten, noten en zaden en mager vlees. Door zo te eten zorg je ervoor dat je veel vezels binnenkrijgt. Dat is goed voor de spijsvertering en verbranding.
  • Beperk de inname van zuivel en vette/bewerkte dierlijke producten.
  • Beperk de inname van fast-food, zoals snacks, energierepen en drankjes, snoep, chips, snelle suikers etc.
  • Eet drie maaltijden per dag en neem geen of beperkt een tussendoortje.
  • Zorg ervoor dat je voldoende drinkt: Kies voor water of thee. Kies niet voor koolzuurhoudende dranken. Als je veel vezels eet, moet je ook zorgen dat je voldoende water drinkt. Hierdoor blijft de spijsvertering soepel verlopen.

Combineer je dieet met een vorm van beweging

Je gewicht kun je prima in de hand houden door het volgen van een gezond dieet. Het gaat echter nog beter als je ook gaat of blijft bewegen als je in de overgang bent. Je kunt daarbij het best kiezen voor een combinatie van conditie- en krachttraining. De conditietraining zorgt ervoor dat je hart gezond blijft, de krachttraining heeft als voordeel dat je spieren sterk en strak blijven. Een ander belangrijk voordeel van krachttraining is dat het zorgt voor een verhoogd metabolisme. Hierdoor blijft je spijsvertering goed werken en de vetverbranding werkt optimaal.

Vind je sporten niet leuk? Richt je dan op het volgen van een gezond dieet en kies voor een vorm van bewegen die je wel leuk vindt, zoals fietsen, wandelen of zwemmen.

Voedingsplan vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: