Vocht vasthouden tijdens de overgang: hoe zit dit?
Vocht vasthouden tijdens de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/20/2021
3 min

Vocht vasthouden tijdens de overgang

09/20/2021
3 min

Krijg je je schoenen ineens lastiger aan? Knellen je ringen aan je vingers? Of zit je armbandje ineens te strak om je pols? Als jouw lichaam vocht vasthoudt, dan merk je dat direct. Vocht vasthouden is één van de symptomen die je krijgt als je in de overgang zit. Maar hoe kan het dat je lichaam vocht vasthoudt tijdens de overgang? En wat kun je eraan doen? In dit blog vertellen we je er alles over.

Waarom houd je vocht vast tijdens de overgang?

Wanneer je in de overgang komt verandert je hormoonhuishouding en dit veroorzaakt verschillende klachten, zoals vocht vasthouden. Vocht vasthouden tijdens de overgang wordt ook wel overgangsoedeem genoemd. Het vocht in je lichaam hoopt op, doordat het hormoon oestrogeen afneemt in productie.

Het vasthouden van vocht tijdens de overgang kan verschillende oorzaken hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan het eten van teveel zout, warm weer, het type werk dat je doet, het gebruik van bepaalde soort medicijnen, maar ook door verandering in hormonen. Tijdens de overgang speelt die hormoonverandering een grote rol. Wanneer je tijdens de overgang veel vocht vasthoudt, geeft je lichaam eigenlijk aan dat je oestrogeenlevels uit balans zijn.

Waaraan kun je merken dat je vocht vasthoudt?

Als je lichaam vocht vasthoudt, dan merk je dat eigenlijk direct; je huid voelt schilferig en droog aan en gaat strakker zitten. Door de vochtophoping is je huid vaak wat gespannen en dit kan pijnlijk aanvoelen. Ook kun je aankomen in gewicht zonder duidelijk aanwijsbare reden of vocht vasthouden in je longen (longoedeem). Longoedeem zorgt ervoor dat je minder goed kunt ademhalen, of dat je kortademig wordt.

Wat kun je zelf doen bij vochtophoping tijdens de overgang?

Gelukkig kun je zelf heel veel doen om vochtophoping tijdens de overgang tegen te gaan:

Gezwollen benen overgangDrink voldoende water

Ook al klinkt het misschien tegenstrijdig als je minder vocht wilt vasthouden, toch is het belangrijk om voldoende water te drinken. Je houdt namelijk veel minder vocht vast als je lichaam goed gehydrateerd is. Daarnaast zorgt voldoende vocht ervoor dat het vocht in je lichaam afgevoerd wordt. Dranken als koffie en alcohol zorgen er juist voor dat je vocht vasthoudt, dus drink dit met mate. Water is het beste om te drinken; het reinigt je lichaam en zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden.

Laat je masseren

Laat je op regelmatige basis masseren om vocht in je lichaam tegen te gaan. Een voetmassage zorgt er bijvoorbeeld voor dat vochtophoping verminderd wordt en dat je klachten minder zullen worden.

Ga af en toe met je benen omhoog liggen

Heb jij vooral last van vochtophoping in je benen en enkels? Leg dan een kussen onder je benen zodat ze iets hoger liggen. Dit zorgt ervoor dat het opgehoopte vocht in je benen beter afgevoerd wordt. Je kunt dit in principe altijd doen wanneer je gaat slapen.

Beweeg voldoende

Door voldoende te bewegen stimuleer je de spierfunctie en de bloedcirculatie in je benen. Dit zorgt er vervolgens voor dat het afdrijven van vocht bevorderd wordt.

Eet gezond

Wist je dat er bepaalde groentes zijn die ervoor zorgen dat de vochtbalans hersteld wordt? Denk dan bijvoorbeeld aan broccoli, asperges, paprika, ananas en peterselie.

Eet minder zout

Een gemakkelijke manier om minder zout te eten is om alle bewerkte producten te laten staan en alleen nog maar wholefoods te eten; dit zijn voedingsmiddelen die niet bewerkt zijn.

Hou rekening met wat je draagt

Heb je snel last van vochtophoping? Pas je kleding hier dan op aan. Draag je vaak hakken, wissel dit dan af met platte schoenen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop beter gestimuleerd wordt. Strakke kleding zal er ook sneller voor zorgen dat je vocht vasthoudt; kies daarom wat vaker voor ruimer vallende kleding. Helpt dit allemaal niet, dan kun je er ook voor kiezen om steunkousen te dragen om je klachten te verminderen.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: