Te weinig of minder gaan eten tijdens de overgang: is dat slim?
Minder eten in de overgang, omdat je bang bent om aan te komen of omdat je af wilt vallen; is dat slim of niet? Het lijkt de meest voor de hand liggende oplossing om minder te gaan eten als je af wit vallen tijdens de overgang, maar is dit ook zo?
In dit blog vertel ik je wat de overgang precies inhoudt, waarom je aankomt tijdens de overgang en wat het belang is van een gezond en voedzaam eetpatroon.
Wat is de overgang?
De overgang is een natuurlijke fase in het vrouwelijk lichaam, waarin de aanmaak van bepaalde hormonen (zoals oestrogeen) gestopt wordt. Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat je zwanger kunt worden. Je kunt je misschien wel voorstellen, dat wanneer deze hormonen niet meer worden aangemaakt, dat er veel verandert in je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van geestelijke en lichamelijke klachten.
Dit maakt dat veel vrouwen de overgang als een lastige periode ervaren. Je hebt het gevoel dat je niet meer helemaal aanwezig bent in je eigen lichaam. Juist in deze periode is het belangrijk dat je zoveel mogelijk probeert vast te houden aan je normale leven. Probeer een gezonde leefstijl te hanteren; een gevarieerd voedingspatroon en minimaal een half uur bewegen per dag. Dit zorgt ervoor dat je je beter in je vel zit.
Waarom kom je aan tijdens de overgang?
Het merendeel van de vrouwen komt aan in de overgang, zelfs als ze niet meer gaan eten of minder gaan bewegen dan normaal. Hoe kan dit? De stofwisseling (ook wel metabolisme genoemd) is hier de belangrijkste oorzaak van. Wanneer je in de overgang komt, gaat je stofwisseling namelijk een stuk trager werken. Het gevolg hiervan is dat je lichaam meer vet vasthoudt, omdat het minder energie verbrandt.
De vertraagde stofwisseling heeft overigens niet alleen te maken met de overgang, het is een natuurlijk proces als je ouder wordt. Tijdens de overgang wordt het hormoon oestrogeen niet meer aangemaakt, waardoor de vertraging van de stofwisseling in een stroomversnelling raakt. Dit heeft tot gevolg dat je aan kunt komen tijdens de overgang.
Waarom is diëten of minder eten niet handig in de overgang?
Op dieet gaan lijkt dan een slimme oplossing, maar door te weinig te eten zal je stofwisseling nóg trager worden. Het heeft dus een averechts effect.Vaak denken mensen dat minder eten de beste manier is om af te vallen. Maar tijdens de overgang is het juist belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je lichaam alle voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.
Een vertraagde stofwisseling is niet het enige effect van te weinig eten. Als je te weinig eet loop je het risico om spiermassa te verliezen. Spieren zijn belangrijk voor een gezond lichaamsgewicht, zeker als je wat ouder wordt. Daar komt bij dat je als je spieren verliest dit kan leiden tot een verandering van je lichaamssamenstelling. Het is van invloed op je totale gezondheid.
Ook kan te weinig eten of het volgen van een dieet leiden tot voedingstekorten.Je lichaam heeft veel voedingsstoffen nodig om goed te functioneren, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Juist in de overgang is dit super belangrijk. Als je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, loop je het risico op gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, verzwakt immuunsysteem en botontkalking (osteoporose). Bovendien kunnen voedingstekorten je stemming en energieniveau beïnvloeden.
Het beste wat je kunt doen tijdens de overgang om op gewicht te blijven (of af te vallen) is het aanmeten van een gezond eetpatroon en zorgen voor voldoende beweging.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet aankomt?
Het is zeker mogelijk om niet aan te komen tijdens de overgang. Door te kiezen voor een gezonde leefstijl met goede en gevarieerde voeding waarin je rekening houdt met je lijf wat verandert door de overgang. Onder een gezonde leefstijl versta ik overigens niet alleen een gezond en gevarieerd voedingspatroon en voldoende bewegen.
Ook rust en ontspanning is in deze periode heel belangrijk. Als je voldoende rust pakt blijf je mentaal een stuk rustiger. Tijdens de overgang hebben veel vrouwen last van stemmingswisselingen. Uiteraard wordt dit veroorzaakt door hormonen, maar vermoeidheid speelt ook een rol.
Als je nachten wakker ligt door nachtelijk zweten, dan is het logisch dat je gedurende de dag vermoeid bent, wat er weer voor zorgt dat je prikkelbaarder bent. In veel gevallen gaan vrouwen dan emotie eten, wat er weer voor zorgt dat je aankomt tijdens de overgang. Daarnaast is stress ook één van de factoren waardoor je aan kunt komen. Zorg er dus voor dat je voldoende rust pakt, gevarieerd eet en voldoende beweegt.
Tips om op gewicht te blijven tijdens de overgang
Zit jij op dit moment in de overgang en ben je benieuwd hoe je op gewicht kunt blijven? Of vraag je je af of het je helpt om minder te eten om af te vallen? Onderstaande tips kunnen je helpen.
Tip 1: Eet gevarieerd
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is altijd belangrijk, maar helemaal als je in de overgang bent. Je lichaam heeft tijdens de overgang namelijk behoefte aan meerdere soorten voedingsstoffen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon mag dan ook niet ontbreken. Probeer elke avond te variëren met je avondeten en laat tussendoortjes en snacks zoveel mogelijk staan.
Tip 2: Beweeg minimaal een half uur per dag
Naast een gezond voedingspatroon is het erg belangrijk om elke dag minstens een half uur te bewegen. Wil je je stofwisseling nog een extra boost geven, dan zou je kunnen beginnen met krachttraining. Beweging is niet alleen goed voor de overtollige kilo’s, maar ook voor je mindset.
Zorg voor voldoende ontspanning en rust
De overgang kan je nachtrust flink verstoren. Dit zorgt ervoor dat je overdag vaak vermoeid bent. Om stemmingswisselingen en emotie eten tegen te gaan, is het belangrijk dat je voldoende rust pakt tijdens de overgang. Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Heb je last van nachtelijk zweten, waardoor je nachtrust verstoord wordt? Probeer dan om overdag wat extra rust te nemen.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: