Bloedarmoede door de overgang - Bianca Talens
Bloedarmoede door de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
12/14/2020
0 min

Bloedarmoede door de overgang

12/14/2020
0 min

De kans is groot dat je tijdens de overgang te maken krijgt met bloedarmoede.

Bij bloedarmoede heb je te weinig hemoglobine in de rode bloedcellen. Hemoglobine is de kleurstof die de rode bloedcellen kleurt, en vervoert de zuurstof door ons lichaam. IJzer is een onderdeel van hemoglobine. IJzer is ook belangrijk voor onze weerstand.

Bloedarmoede wordt o.a. veroorzaakt door bloedverlies vanwege hevige menstruaties, tekort aan ijzer, foliumzuur of vitamine B12. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn: moeheid, kortademigheid, hoofdpijn, duizelingen.

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Tijdens de overgang kan daarom bloedarmoede ontstaan als gevolg van onregelmatige of hevige bloedingen. Bloedarmoede tijdens de overgang komt vaker voor dan we denken. Tijdens de laatste menstruaties kan je ineens heel veel bloed gaan verliezen. Je dient er rekening mee te houden dat je tijdens de overgang bloedarmoede kan krijgen.

Belangrijke ijzerbronnen zijn: vlees, lever, bladgroente, graanproducten, peulvruchten, noten en mosselen.

Wanneer je last hebt van hevig bloedverlies tijdens je menstruatie en onverklaarbare vermoeidheid is het zinvol om je bloed eens te laten onderzoeken. Aangezien ik in mijn praktijk al een aantal keren gevallen van bloedarmoede heb meegemaakt heb ik een bloedonderzoek speciaal gericht om bloedarmoede op te sporen in de bloedonderzoeken opgenomen.