Waar word je dik van in de overgang?
Waar word je dik van in de overgang?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
11/07/2024
3 min

Waar word je dik van in de overgang?

11/07/2024
3 min

Zit je in de overgang en kom je aan, terwijl je helemaal niet meer bent gaan eten of minder bent gaan bewegen? Je bent niet de enige! Veel vrouwen in de overgang worden ineens geconfronteerd met een beginnend buikje of een verdwijnende taille. Hoe kan het dat je aankomt tijdens de overgang en waarom is het zo moeilijk om die extra kilo’s weer te verliezen?

Hoe kan het dat je dik wordt in de overgang?

Dat je dik wordt in de overgang heeft te maken met verschillende factoren. Je blijft op hetzelfde niveau functioneren, maar je lijf verandert. Door hormonale schommelingen zul je vaker last hebben van stemmingswisselingen, waardoor je meer gaat eten. ’s Nachts lig je vaak wakker door nachtzweten, waardoor je overdag veel vermoeider bent. Dit heeft tot gevolg dat je ’s avonds echt geen zin meer hebt om naar de sportschool te gaan.

Daarnaast neemt je spiermassa af als je ouder wordt. En spieren vragen het meeste energie. Dus als je spiermassa afneemt, en je gaat niet extra bewegen, dan verbrand je veel minder calorieën, waardoor je aankomt in gewicht. Tot slot neemt de oestrogeenproductie af. Het wordt niet langer geproduceerd in de eierstokken, maar in het vetweefsel. Maar dan moet je wel vet hebben. Het lichaam houdt dus extra vet vast om dit proces mogelijk te maken.

Wat is de invloed van stress op de overgang?

Stress en de overgang is geen goede combinatie. Stress kan er namelijk ook voor zorgen dat de oestrogeenproductie naar beneden gaat. Het is daarom heel belangrijk om stress te verminderen tijdens de overgang, misschien nog wel belangrijker dan een verandering van je voedings- en bewegingspatroon. De bijnieren zorgen ervoor dat in het vetweefsel oestrogeen kan worden aangemaakt, maar adrenaline (het stresshormoon) wordt ook aangemaakt in de bijnieren. Omdat de bijnieren niet alles kunnen, zullen ze in periodes van stress dus minder oestrogeen aanmaken. Dit heeft tot gevolg dat je meer last kunt krijgen van klachten.

Waarom krijg je een dikkere buik in de overgang?

Waarom krijg je een dikkere buik in de overgang?

Bij vrouwen gaat het vet vaak eerst in de bovenbenen zitten, maar tijdens de overgang verplaatsen de vetcellen zich naar de buik, taille en borsten. De hormoonhuishouding is niet meer in balans; er wordt minder oestrogeen aangemaakt, dus je hebt meer mannelijke hormonen. En bij mannen gaat vet doorgaans op de buik zitten. Dit is de reden dat vrouwen tijdens de overgang meer vet op hun buik krijgen.

Is gewichtstoename tijdens de overgang gevaarlijk?

Gewichtstoename is altijd iets wat je serieus moet nemen. Tijdens de overgang gaat het vet vooral op je buik, taille en borsten zitten. Op latere leeftijd kan buikvet voor problemen gaan zorgen. Het risico om diabetes, hart- en vaatziekten en kanker te krijgen neemt toe. Het is dus belangrijk om serieus om te gaan met gewichtstoename. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen als je aankomt in de overgang.

Tips om af te vallen tijdens de overgang

Ook al is het moeilijker, het is wel mogelijk om die extra kilo’s te verliezen in de overgang. Het vasthouden van je spiermassa is hierbij erg belangrijk. Het is logisch dat je spiermassa verliest als je ouder wordt; je beweegt minder, maar je blijft hetzelfde eten. Het is dus belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Probeer als het mogelijk is krachttraining toe te voegen aan je bewegingspatroon.

Neem je klachten daarnaast serieus. Als je aankomt tijdens de overgang, wordt dit vaak gezien als iets dat er nu eenmaal bij hoort. Maar je kunt er zelf veel aan doen om af te vallen en je overgangsklachten te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden. Zo kom je er snel achter of je tijdens een stemmingswisseling direct naar snacks grijpt. Als je hier inzicht in hebt, dan kun je het ook aanpakken.

Het belangrijkste is echter een gezond en gevarieerd dieet, voldoende beweging en voldoende rust. Vooral dat laatste wordt vaak over het hoofd gezien. Je slaappatroon kan ernstig verstoord worden tijdens de overgang. Door nachtzweten lig je vaak wakker en het lukt je dan niet meer zo goed om in slaap te vallen. Dit zorgt ervoor dat je overdag vermoeid bent, waardoor je sneller naar eten grijpt. Probeer dus overdag ook voldoende rustmomenten te pakken.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen.

Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact