Hoe lang duurt de overgang & wanneer is de overgang voorbij?
Hoe lang duurt de overgang?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
08/05/2021
4 min

Hoe lang duurt de overgang & wanneer is de overgang voorbij?

08/05/2021
4 min

Op een gegeven moment krijgt iedere vrouw ermee te maken; de overgang. Maar hoe lang duurt de overgang nou eigenlijk? En op welke leeftijd begint het? Aangezien dit voor iedere vrouw anders is, is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Toch willen we proberen om je in dit blog een aantal handvatten te geven.

Op welke leeftijd start de overgang?

Het is een beetje lastig om aan te geven wanneer de overgang begint. In principe kun je er vanuit gaan dat wanneer je laatste menstruatie meer dan een jaar geleden is, je in de overgang zit. Je kunt dus eigenlijk alleen maar achteraf bepalen wanneer de overgang begonnen is. Over het algemeen denken de meeste vrouwen dat ze in de overgang komen als ze rond de 50 jaar zijn. De overgang is echter niet leeftijdsgebonden. De ene vrouw komt op haar 42e in de overgang en de andere vrouw op haar 53e. Gemiddeld kunnen we er vanuit gaan dat de overgang begint tussen het 45e en 55e levensjaar.

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang de overgang duurt, verschilt van vrouw tot vrouw. De overgang kan 5 tot 10 jaar duren, maar de gemiddelde tijd is 6 a 7 jaar. De overgang komt tot een einde als jouw lichaam haar hormonale evenwicht weer heeft gevonden. Na de overgang maak je meer van het hormoon testosteron aan; hierdoor voel je je krachtiger, sterker en meer in balans dan tijdens de overgang. Het is dus wel iets om naar uit te kijken.

Ongeveer 30% van de vrouwen heeft overigens écht last van de overgang. Het is dus helemaal niet iets om bang voor te zijn. Het is een natuurlijk proces en door te zorgen voor een gezonde levensstijl en een gebalanceerd voedingspatroon kun je zelf al veel klachten onder controle houden. Maar hier komen we later op terug.

Wanneer begint de overgang

Kun je merken dat de overgang eraan komt?

De productie van je eicellen neemt in een snel tempo af vanaf je 37e levensjaar. Dit is geregeld door de natuur. Dit zorgt er ook direct voor dat de aanmaak van hormonen verandert. Je zou dus al op jongere leeftijd kunnen merken dat je cyclus aan het veranderen is. Jouw menstruatie kan bijvoorbeeld korter of langer dan normaal zijn, heftiger of minder heftig, of er kan meer tijd zitten tussen jouw menstruaties. Dit zijn allemaal tekenen dat jouw hormoonhuishouding aan het veranderen is om je lichaam voor te bereiden op de overgang.

Hoe weet je dat de overgang begonnen is?

Het allereerste teken van de overgang is dat je menstruatie verandert. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je menstruatie heviger en korter wordt, of juist minder en langer. Het komt ook voor dat de menstruatie soms kort na elkaar komt en vervolgens lang wegblijft. In andere gevallen blijft de menstruatie ineens helemaal weg, zonder dat er daarvoor veranderingen zijn opgetreden.

Een ander teken van het begin van de overgang zijn stemmingswisselingen. Je merkt dat je ineens veel prikkelbaarder bent, of snel van je stuk gebracht. Je voelt je emotioneler dan anders. Dit kan ook een teken zijn dat de overgang is begonnen.

Meest voorkomende klachten tijdens de overgang

Hoewel maar een klein percentage vrouwen echt last heeft van overgangsverschijnselen (ongeveer 30%), zijn er toch een aantal standaard klachten die bij elke vrouw in meer of mindere mate terugkomt tijdens de overgang. Eén van de bekendste klachten zijn opvliegers en nachtzweten.

Bij een opvlieger krijg je het ineens heel heet, je loopt rood aan en het zweet breekt je uit. Dit kan meerdere keren op een dag voorkomen. Nachtzweten is eigenlijk hetzelfde als een opvlieger, maar dit gebeurt in de nacht als je ligt te slapen. Je wordt dan ineens badend in het zweet wakker. Als dit meerdere keren per nacht gebeurt, dan gaat dit op den duur ten koste van je nachtrust, met als gevolg dat je gedurende de dag moe bent, sneller last hebt van stress en prikkelbaarder bent.

Een andere veel voorkomende klacht is vaginale droogheid. Door het afnemen van de hormonen progesteron en oestrogeen wordt de huid van je vagina dunner en droger. Dit heeft als gevolg dat er scheurtjes kunnen ontstaan, wat een branderig gevoel kan geven. Vaak hebben vrouwen in de overgang last van jeukende schaamlippen en doet het pijn bij het plassen en het vrijen. Dit is één van de redenen dat de zin in seks afneemt tijdens de overgang.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: