Ik val niet verder af tijdens de overgang: mijn gewicht blijft hangen
Let je netjes op je eten, zorg je dat je voldoende beweegt of ben je op dieet maar merk je dat je niet afvalt? Blijf je op een bepaald gewicht hangen, ondanks dat je ongelooflijk je best doet om de overtollige kilo’s kwijt te raken?
Wanneer je geen vooruitgang ziet in het proces om af te vallen is het van belang dat je snapt dat de overgang hier een rol in speelt. Tijdens de overgang veranderen je hormonen. Wat voorheen werkte om gewicht kwijt te raken, werkt nu niet altijd meer. In dit blog kijken naar hoe dit precies zit!
Blijven hangen op een gewichtsplateau
Een gewichtsplateau is een periode waarin je, ondanks dat je van alles doet om gewicht te verliezen of gezond te eten, geen merkbare verandering in je gewicht ziet. Dit duurt soms een paar weken of zelfs maanden. Dit is heel frustrerend. Veel vrouwen in de overgang herkennen dit.
Tijdens de overgang gebeuren een aantal dingen die ervoor zorgen dat je op een gewichtsplateau blijft hangen. Denk aan de afname van oestrogeen en spiermassa.
Het is belangrijk om te begrijpen dat een gewichtsplateau een normale reactie van je lichaam is. Je lichaam verandert en dat vraagt van jou ook dat je anders met je lichaam om leert gaan. Het plateau is te doorbreken, wanneer je de juiste dingen doet.
De overgang en veranderingen in je gewicht
Wanneer je de term 'overgang' hoort, is het mogelijk dat je niet direct denkt aan veranderingen in je gewicht. Maar voor veel vrouwen gaan deze twee hand in hand.
De overgang is een natuurlijk proces dat doorgaans plaatsvindt bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. Het staat symbool voor het einde van de vruchtbare periode en gaat vaak samen met verschillende hormonale veranderingen.
Een van de meest opvallende en vaak frustrerende symptomen tijdens deze fase is gewichtstoename. Veel vrouwen komen tijdens de overgang aan in gewicht. Dit komt doordat het lichaam de neiging heeft om meer vet vast te houden, vooral rond de buik.
Deze verandering in gewicht kan erg frustrerend zijn, omdat het lijkt alsof je er geen grip op hebt. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat het onderdeel is van een natuurlijk proces. Daar moet ook bij gezegd worden dat als je de juiste dingen doet, je wel invloed hebt op je gewicht.
Afname van oestrogeen en niet verder afvallen
Zoals genoemd verandert tijdens de overgang je hormoonstelsel. Een van de meest cruciale verschuivingen is de afname van oestrogeen. Dit hormoon speelde een centrale rol in je lichaam in de jaren dat je vruchtbaar bent. Oestrogeen en je stofwisseling gaan altijd met elkaar samen. Verandert het oestrogeengehalte, dan verandert ook je stofwisseling of metabolisme.
Oestrogeen heeft een directe invloed op hoe je lichaam vet opslaat en verbrandt. Een verlaagd oestrogeenniveau kan je metabolisme vertragen, waardoor je sneller vet opslaat dan voorheen. Dit betekent dat zelfs als je dezelfde eet- en beweeggewoonten aanhoudt als vroeger, je toch aankomt in gewicht.
Je lichaamssamenstelling verandert
In de overgang verandert je lichaam niet alleen hormonaal gezien: ook je lichaamssamenstelling veranderd. Je hebt het misschien al gemerkt: waar extra gewicht eerder vooral zichtbaar was op je heupen of je dijen verschuift dit nu meer naar je buik Dit is niet zomaar. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de daling van oestrogeen tijdens de overgang direct gerelateerd kan zijn aan deze verschuiving in vetopslag.
Daarnaast kan de afname van spiermassa, wat vaak voorkomt bij het ouder worden, ook zorgen voor een tragere stofwisseling. Deze combinatie zorgt ervoor dat je lichaam meer vet rond de buik opslaat.
Je caloriebehoefte wordt minder
Het is goed om te weten dat je lichaam minder calorieën nodig heeft als het ouder wordt. Wanneer je jouw eetpatroon niet aanpast, is het niet vreemd dat je aankomt in gewicht. Het is dus verstandig om in de loop van de jaren minder te gaan eten. Houd er hier wel rekening mee dat je wel voldoende blijft eten. En dat je de juiste dingen eet, zodat je het lichaam goed blijft voeden.
De overgang en emoties
De overgang voelt soms als een emotionele achtbaan. Alle veranderingen hebben impact op jou. Doordat er emotioneel ook van alles met je gebeurt, kun je terugvallen op comfortfood. Je vervalt in emotie-eten. Niet raar, alleen niet bevorderlijk voor je gewicht. Veel vrouwen herkennen zich in stemmingswisselingen tijdens de overgang. Dit kan ervoor zorgen dat je ook schommelt in wat je eet en hoe je eet.
Bovendien kan het zijn dat je het lastig vindt om fysiek actief te blijven. Je bent vaker moe en dus sla je het sporten of die wandeling maar een keertje over. Waar je eerder misschien met gemak een uur kon sporten, voelt dat nu als een uitdaging.
Wat als je merkt dat je niet aankomt of afvalt, terwijl je in de overgang zit?
Je bent niet de enige vrouw die worstelt met haar gewicht tijdens de overgang. Frustreert het je mateloos dat je niet afvalt, ondanks dat je er hard voor werkt? Misschien heb je al talloze diëten geprobeerd. Steeds weer start je vol goede moed, je doet dit heel gedisciplineerd en toch is er geen resultaat. Wanneer je wilt afvallen tijdens de overgang is het belangrijk dat je de juiste dingen doet. Hierbij houd je rekening met het feit dat je lichaam anders werkt nu je in de overgang terecht bent gekomen.
Je eetgewoonten onder de loep nemen
Allereerst is het belangrijk om je eetgewoonten onder de loep te nemen. Het is verstandig om over te schakelen op een gebalanceerder dieet met meer vezels, eiwitten en voedzame groenten. Door bewust bezig te zijn met je portiegroottes en de juiste voedingsmiddelen kun je ongewenste gewichtstoename tegengaan. In de praktijk zie ik dat veel vrouwen geneigd zijn om minder te gaan eten of op een crashdieet te gaan. Dit is tijdens de overgang geen verstandig plan.
Krachttraining
Maar voeding is slechts één kant van de medaille. Het behouden en opbouwen van spiermassa is ook belangrijk, niet alleen voor je fysieke kracht, maar ook voor het stimuleren van je stofwisseling. Krachttraining kan een wereld van verschil maken. En vergeet niet dat elke vorm van lichaamsbeweging bijdraagt, of je nu kiest voor wandelen, zwemmen, yoga of dansen.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: