Naar je lichaam luisteren in de overgang: heel belangrijk!
Je lichaam bereidt zich ongeveer 5 tot 7 jaar voor op de overgang. Dit wordt de perimenopauze genoemd. Dit proces verloopt heel geleidelijk en kan gepaard gaan met typische overgangsklachten, zoals bijvoorbeeld nachtelijk transpireren en opvliegers. Je kunt ook last krijgen van klachten die niet direct te maken lijken te hebben met de overgang. Denk dan bijvoorbeeld aan stemmingswisselingen, vermoeidheid, onrust, slapeloosheid, gejaagdheid, hartkloppingen, sneller emotioneel zijn, concentratie verlies, psychische klachten en zelfs depressiviteit.
Deze klachten lijken soms op stressklachten en kunnen de overgangsklachten versterken. Bij de meeste vrouwen starten deze klachten rond het 45e levensjaar, maar bij sommige vrouwen kan het ook eerder starten. Deze klachten zijn vervelend en kunnen 5 tot 10 jaar duren. Gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je kunt er genoeg aan doen om de klachten te verminderen en zelfs voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat je naar je lichaam leert te luisteren. In dit blog vertellen we je er meer over.
Lees ook: hoe werkt de overgang?
Bereid je voor op wat je te wachten staat
Het moment waarop je laatste menstruatie plaatsvindt wordt menopauze genoemd. Als je een jaar na je laatste menstruatie niet meer ongesteld bent geweest kun je vaststellen dat dat moment de menopauze was. Het kan dus alleen achteraf vastgesteld worden. De periode rondom de menopauze is de overgang, ook wel perimenopauze genoemd.
De psychische en lichamelijke klachten kunnen al jaren voor je laatste menstruatie ontstaan en kunnen ook na de overgang voorzetten. Gemiddeld heeft 80% van de vrouwen in de overgang last van klachten, waarbij er vrouwen zijn die er zoveel last van hebben dat ze zich zelfs ziek melden op het werk. Om deze reden is het goed om je voor te bereiden op de overgang, zodat je weet wat je te wachten staat. Bespreek het met vriendinnen, met je moeder, of zoek op internet naar informatie.
Zorg voor een gezonde leefstijl
Een gezonde leefstijl is natuurlijk in alle fases van je leven belangrijk, maar tijdens de overgang is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. De basis van een goede leefstijl bestaat uit voldoende beweging (een half uur tot een uur matig intensief bewegen per dag), gezonde voeding (natuurlijke onbewerkte voedingsmiddelen), voldoende nachtrust en voldoende tijd om te ontspannen. Wist je dat vrouwen die een gezonde leefstijl aanhouden en vooral veel plantaardige voedingsmiddelen eten gemiddeld minder klachten hebben dan vrouwen die weinig bewegen en veel bewerkte koolhydraten eten?
Dit komt omdat suikers (uit de ongezonde koolhydraten, maar ook in koek, taart, snoep en kant-en-klaar producten) zorgen voor lichamelijk stress. Tijdens de overgang zorgt dit voor extra opvliegers. Ook koffie en zwarte thee hebben hetzelfde effect. Je doet er dus goed aan om koffie, thee en suikers zoveel mogelijk te laten staan tijdens de overgang.
Zorg voor minder stress
Helaas red je het niet alleen met een gezonde leefstijl. Ook stress speelt namelijk een belangrijke rol bij de typische overgangsklachten. Denk dan bijvoorbeeld aan opvliegers, een hoge bloeddruk en andere klachten. Het is dus belangrijk om er tijdens de overgang voor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van stress. Wist je dat vrouwen die een gemiddelde mate aan stress ervaren in hun leven, drie keer zoveel opvliegers hebben als vrouwen die geen stress hebben?
Probeer je dus niet meer druk te maken om dingen die je toch niet kan veranderen, en verwijden stressvolle momenten compleet uit je leven als dit mogelijk is. Heb je toch nog last van stress? Zet er dan momenten van ontspanning tegenover. Elke dag beginnen met een ademhalingsoefening kan je al helpen om de dag rustiger in te gaan.
Durf te zijn wie je bent
Een valkuil van veel vrouwen is dat ze altijd aan de verwachtingen van anderen willen voldoen. Maar wat wil jij zelf? Leer eens wat vaker nee te zeggen, blijf thuis als je eigenlijk geen zin hebt om weg te gaan. Durf te zijn wie je bent in plaats van je constant te vormen naar iemand die je niet bent, maar denkt te moeten zijn.
Doe de dingen die jij leuk vindt om te doen. Geniet van alle momenten en geluk volgt. Als je gelukkig bent, lach je meer en dit helpt je lichaam om endorfine aan te maken, het gelukhormoon. Dit alles zal je helpen om gemakkelijker door de overgang heen te komen.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Zoals je hebt kunnen lezen is jouw voedingspatroon heel belangrijk tijdens de overgang. Zo zou je bijvoorbeeld nachtelijk zweten kunnen verminderen door bepaalde voedingsstoffen te vermijden. Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: