Opgejaagd gevoel tijdens de overgang: hoe komt dit?
Opgejaagd gevoel tijdens de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
04/14/2022
4 min

Last van een gejaagd gevoel tijdens de overgang?

04/14/2022
4 min

Iedere vrouw krijgt in haar leven te maken met de overgang. Het is een periode waarin het lichaam onvruchtbaar wordt. De hoeveelheid oestrogeen neemt langzaam af, totdat er niets meer aangemaakt wordt. Dit zorgt voor een hormonale disbalans en kan resulteren in een aantal klachten, ook wel overgangsklachten genoemd. Niet iedere vrouw heeft hier overigens last van.

Bij de ene vrouw gaat de overgang haast ongemerkt voorbij, terwijl andere vrouwen er zoveel last van hebben dat het hun dagelijkse leven beïnvloedt. Veel voorkomende klachten zijn onder andere de welbekende opvliegers, vaginale droogheid, depressieve gevoelens, slaapproblemen en hartkloppingen. Hartkloppingen kunnen tijdens de overgang zorgen voor een gejaagd gevoel. Waar komt dat gejaagde gevoel precies vandaan? En wat kun je er aan doen?

Een gejaagd gevoel tijdens de overgang; waar komt het vandaan?

Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van stress of een opgejaagd gevoel. Dit geeft veel onrust in het leven van een vrouw en het kan je dagelijkse leven behoorlijk overhoop halen. Maar waar komt dat gejaagde gevoel nou eigenlijk vandaan? Je zou de overgang kunnen zien als een omgekeerde puberteit. Als jong meisje ga je een nieuwe levensfase in als je de puberteit bereikt.

Je eierstokken gaan oestrogeen aanmaken en je wordt vruchtbaar. Tijdens de overgang gaat het precies andersom; je eierstokken maken minder oestrogeen aan, waardoor je steeds minder vruchtbaar wordt. Beide fases zorgen voor een hormonale disbalans, maar het zijn ook periodes in je leven waarin je over bepaalde dingen na gaat denken. Zo denk je tijdens de puberteit na over je studie, werk en relaties, terwijl je in de overgang juist terugkijkt op je leven. Wat wil je nog doen in je leven?

Opgejaagd gevoel tijdens de overgang

Terugkijken op je leven

De kans is groot dat je nog een aantal jaren moet werken, dat je kinderen het huis uit zijn en dat je misschien al wel kleinkinderen hebt. Deze factoren spelen allemaal een rol in het verdere verloop van je leven. Het is ook een periode waarin je terugkijkt op je leven en je jezelf afvraagt op je het allemaal wel goed hebt gedaan. Je ziet steeds meer mensen in je omgeving overlijden en iedereen wordt ouder.

Wellicht ben je verantwoordelijk voor de zorg van je ouders. In veel gevallen heeft een vrouw tijdens de overgang veel meer verantwoordelijkheden dan tijdens de puberteit. Je hebt geen zorgeloos en rustig leven meer. Daarnaast verandert je lichaam en nemen je hormonen af. Dit maakt je extra gevoelig, dus ook voor stress. Je trekt je sneller iets aan en je emoties lopen sneller op. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je tijdens de overgang last hebt van een opgejaagd gevoel.

Een gejaagd gevoel tijdens de overgang verminderen

Als je weet waar jouw gejaagde gevoel tijdens de overgang door ontstaat, dan kun je de oorzaak ook aanpakken. Natuurlijk horen bepaalde klachten gewoon bij de overgang, maar dat betekent niet dat je er zelf niets aan kunt doen. Onderstaande tips kunnen je helpen om stress te verminderen en je weer beter in je vel te voelen.

Tip 1: Lach voldoende

Lachen zorgt ervoor dat je bepaalde stoffen aanmaakt waar je een goed gevoel van krijgt. Juist als je last hebt van een opgejaagd gevoel tijdens de overgang, is het belangrijk om veel dingen in je leven te hebben waar je vrolijk van wordt. Meer lachen zorgt ervoor dat je zorgen verdwijnen.

Tip 2: Probeer positief te blijven

Positief denken is altijd belangrijk, niet alleen tijdens de overgang. Door altijd maar in een negatieve spiraal te blijven zitten zorgt voor somberheid, verdriet en meer stress.

Opgejaagd gevoel tijdens de overgang

Tip 3: Ga mediteren

Mediteren zorgt ervoor dat je rust krijgt in je hoofd en het helpt je om je ademhaling rustiger te krijgen. Tijdens mediteren leer je ook dat het helemaal geen zin heeft om je zorgen te maken; je weet immers niet wat er in de toekomst gaat gebeuren – waarom zou je je daar druk om maken? Alle stress die je voelt zit in je hoofd. Probeer om elke dag een kwartier te mediteren en je zult zien dat jouw opgejaagde gevoel al een stuk minder wordt.

Tip 4: Zorg voor voldoende beweging

Voldoende beweging, en dan het liefst in de buitenlucht, zorgt voor een leeg en helder hoofd. Tijdens een flinke wandeling in de natuur maakt je lichaam endorfines aan, waardoor je je beter gaat voelen en je je gelukkiger voelt. Daarnaast geeft beweging je letterlijk energie. Hierdoor kun je beter met stress omgaan en verdwijnt jouw opgejaagde gevoel.

Tip 5: Eet gezond

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is erg belangrijk tijdens de overgang. Je krijgt alle voedingsstoffen binnen die jouw lichaam nodig heeft, waardoor je je sterker voelt en meer energie hebt. Dit zorgt er weer voor dat je beter met stress en een opgejaagd gevoel om kunt gaan.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: