Minder zelfvertrouwen tijdens de overgang: wat nu?
Minder zelfvertrouwen tijdens de overgang: wat nu?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
10/01/2024
3 min

Minder zelfvertrouwen tijdens de overgang: wat nu?

10/01/2024
3 min

Zit je midden in de overgang en heb je minder zelfvertrouwen gekregen door alle klachten en veranderingen in je lichaam? Dat is heel logisch en geloof me als ik je zeg dat je niet de enige bent. Tijdens de overgang kom je aan in gewicht en misschien heb je het gevoel dat iedereen dit aan je kan zien. Je bent sneller moe dan normaal en je hebt last van stemmingswisselingen. Hierdoor kun je negatief over jezelf en de overgang gaan denken. Toch is het belangrijk om deze onzekerheid over jezelf te overwinnen. Misschien niet gemakkelijk, maar met mijn tips kom je een heel eind.

Accepteer je realiteit

Iedere vrouw krijgt in haar leven te maken met de overgang. Je ontkomt er niet aan, het is een nieuwe fase in je leven. Daarom kun je je er maar beter aan toegeven. Accepteer dat je in de overgang zit en dat dit nu eenmaal hoort bij het leven. Natuurlijk heb je last van allerlei vervelende klachten, zoals opvliegers en nachtelijk zweten, waardoor je ook nog eens minder goed slaapt. Dit is vervelend, maar je kunt er dus ook op een andere manier naar kijken (en gelukkig kun je ook nog eens heel veel zelf doen aan die vervelende klachten).

Minder zelfvertrouwen tijdens de overgang is een heel normaal verschijnsel, heel veel vrouwen hebben hier last van. Misschien helpt het je door er met andere vrouwen over te praten? Het kan een opluchting zijn als je begrip en herkenning vindt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je je daarna minder onzeker over jezelf voelt.

Wat ook goed kan helpen om je zelfvertrouwen terug te krijgen is mindfulness. Als je in het moment bent accepteer je alles zoals het is. Probeer met liefde naar jezelf te kijken. Komt er een gevoel van onzekerheid over je heen? Ga dan eens rustig zitten met je ogen dicht, terwijl je je focust op je ademhaling. Of ga het bos in en maak een stiltewandeling. Neem alle geuren en geluiden in je op, voel de frisse wind langs je gezicht gaan en luister naar het geritsel van de bladeren. De natuur oordeel niet, in de natuur kun je helemaal jezelf zijn. In deze omgeving lukt het ook beter om niet te oordelen over jezelf, wat weer goed is voor je zelfvertrouwen.

Minder zelfvertrouwen tijdens de overgang: wat nu?

Positief denken

Veel vrouwen zijn onzeker tijdens de overgang. Heb je een moment van onzekerheid? Kijk dan eens in de spiegel en ga na wat je allemaal al bereikt hebt in je leven. Leer om positief over jezelf te denken en uit waar je mee zit. Het is heel belangrijk om te praten over je zorgen. Een ander kan je vaak geruststellen, een compliment kan heel veel betekenen.

Dit leert je in te zien dat dingen vaak gewoon tussen je oren zitten en dat je je zorgen maakt om niets. Heb je het gevoel dat je bent aangekomen door de overgang? Dan kun je hier zelf ook iets aan doen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten, waardoor je waarschijnlijk last gaat krijgen van vreetbuien en cravings. Jouw onzekerheid wordt hier alleen maar erger door.

Denk daarom goed om wat je eet en drinkt. Gezond en gevarieerd eten is erg belangrijk tijdens de overgang. Het helpt je om niet verder aan te komen en het voorkomt cravings. Daarnaast voel je je ook een stuk beter als je gezond eet; dit helpt je ook om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Gezond eten tijdens de overgang

Minder zelfvertrouwen tijdens de overgang is een veelgehoorde klacht. Praat over hoe je je voelt, dat is heel belangrijk. Je omgeving merkt wellicht dat je humeurig of heel erg moe bent. Als je jouw omgeving laat weten wat er met je aan de hand is, dan kan dit al voor veel verlichting zorgen. Zorg ervoor dat je alles met anderen kunt bespreken.

Let daarnaast goed op je voeding. Dan hoef je je daar in elk geval geen zorgen over te maken. Niemand zal aan je kunnen zien dat je een paar kilo bent aangekomen, en ook als dit wel zo was, wat dan nog?

Door gezond en gevarieerd te eten kun je wel het aantal kilo’s dat je aankomt beperken. Een paar kilo aankomen hoort nu eenmaal bij de overgang, daar kun je niets aan doen. Het enige wat je kunt doen is goed op je voeding letten en je gewicht in de gaten blijven houden. Gezond en gevarieerd eten is erg belangrijk en daar kun je zelf veel invloed op uitoefenen.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen.

Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact