Overgangsoedeem: wat is het en wat doe je hieraan?
Heb je last van een armbandje wat ineens strak om je pols zit? Krijg je je schoenen ineens niet meer aan of zitten je ringen strak om je vingers? Dan is de kans groot dat je vocht vasthoudt, dit merk je direct aan je lichaam. Het is één van de overgangsklachten waar veel vrouwen last van hebben en het wordt ook wel overgangsoedeem genoemd. Wat is overgangsoedeem precies en wat kun je eraan doen? In dit blog vertellen we je er meer over.
Waarom houd je in de overgang vocht vast?
Tijdens de overgang verandert er van alles in je hormoonhuishouding en hierdoor ontstaan verschillende klachten, waaronder het vasthouden van vocht, ook wel overgangsoedeem genoemd. Deze vochtophoping wordt veroorzaakt door de daling van het hormoon oestrogeen.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het vasthouden van vocht. Het eten van teveel zout, warm weer, het gebruik van medicijnen, het soort werk dat je doet, maar ook hormonen kunnen een rol spelen. Tijdens de overgang spelen je hormonen een belangrijke rol, waardoor je meer vocht vast kunt houden. Je lichaam geeft hiermee aan dat je oestrogeenniveau niet helemaal in balans is.
Hoe merk je dat er sprake is van overgangsoedeem?
Er zijn een paar belangrijke symptomen waaraan je gelijk merkt dat je vocht vasthoudt. Je huid gaat strakker zitten en voelt vaak schilferig en droog aan. Door de vochtophoping is je huid soms wat gespannen en kan ook pijnlijk aanvoelen. Het komt ook voor dat je in gewicht aankomt wat de reden is van de vochtophoping.
Ook kun je last krijgen van longoedeem; je houdt dan vocht vast in je longen. Je merkt dit doordat je kortademig wordt bij inspanning, of dat je het lastiger krijgt met ademhalen in het algemeen. Het is dus niet altijd zo dat je het ziet aan de buitenkant.
Wat kun je doen tegen overgangsoedeem?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om overgangsoedeem te verminderen.
Voldoende drinken
Allereerst is het belangrijk om voldoende te drinken. Als je je lichaam goed hydrateert, dan hou je minder vocht vast. Het helpt het lichaam juist om het vocht af te voeren. Koffie en alcohol doen het tegenovergestelde; deze dranken zorgen ervoor dat je vocht vasthoudt. Probeer koffie en alcohol dus zoveel mogelijk te vermijden tijdens de overgang.
Een kussen om vocht af te voeren
Als je voornamelijk last hebt van vochtophoping in je enkels en benen, leg er dan een kussen onder zodat je benen iets hoger komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat vocht beter afgevoerd kan worden.
Een massage
Een massage helpt ook om vochtophoping te verminderen.
Voldoende beweging
Tijdens de overgang is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Beweging stimuleert de bloedcirculatie en de spierfunctie in de benen. Dit zorgt er ook weer voor dat vocht afgedreven wordt.
Juiste kleding en schoeisel
Draag je vaak hakken? Wissel dit dan eens af met platte schoenen. Platte schoenen stimuleren de bloedsomloop een stuk beter. Ook strakke kleding is niet bevorderlijk voor de bloedcirculatie. Trek liever een iets ruimer shirtje aan.
Een gezonde leefstijl om overgangsoedeem te verminderen
Wist je dat je door te kiezen voor de juiste voeding ook een positieve bijdrage kunt leveren aan het herstellen van je vochtbalans? Denk dan bijvoorbeeld aan het eten van asperges, ananas, broccoli, paprika en peterselie. Daarnaast is het belangrijk om te minderen met zout. Kies vaker voor onbewerkte producten en laat pakjes en zakjes even links liggen.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: