Hoe ver ben ik in de overgang: zit ik in de overgang? 0
Hoe ver ben ik in de overgang?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
04/14/2022
4 min

Hoe ver ben ik in de overgang?

04/14/2022
4 min

De hormoonhuishouding verandert tijdens de overgang en dit zorgt ervoor dat je als vrouw na de overgang niet meer vruchtbaar bent. Maar hoe weet je of je in de overgang bent? Weet je dit vanaf het begin, of moet je een lange tijd wachten voordat je het zeker weet? In dit blog geven we je antwoord op deze vragen.

Wanneer kom je in de overgang?

Je kunt niet met zekerheid zeggen wanneer je als vrouw in de overgang terecht komt of wanneer de overgang precies begint. Dit is namelijk voor iedere vrouw anders. Er zijn vrouwen die al heel vroeg in de overgang komen, rond het 40e levensjaar, maar er zijn ook vrouwen die rond hun 50e pas in de overgang komen. Wanneer de hormoonhuishouding gaat veranderen kom je in de overgang terecht. Je kunt pas met zekerheid zeggen dat je in de overgang bent als je 12 maanden geen menstruatie hebt gehad. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt is tussen de 45 en 55 jaar.

Welke fasen kent de overgang

De overgang kent verschillende fasen:

  • Perimenopauze; dit wordt ook wel de pre menopauze genoemd. In deze periode menstrueer je nog wel, maar het menstruatiepatroon verandert. De perimenopauze duurt tot een jaar na de laatste menstruatie.
  • Menopauze; de laatste menstruatie in het leven van een vrouw en is dus alleen achteraf vast te stellen. Er is officieel pas sprake van de menopauze als je 12 maanden achter elkaar geen menstruatie hebt gehad.
  • Postmenopauze; de periode vanaf 1 jaar na de laatste menstruatie.

Hoe ver ben ik in de overgang?

Onregelmatige menstruatie

Eén van de eerste tekenen dat je in de overgang bent is een ontregelde menstruatie. Je merkt dat je menstruatie steeds vaker wegblijft of korter is dan normaal, óf dat je juist last krijgt van heftige menstruaties. Twijfel je of je onregelmatige menstruaties te maken hebben met de overgang? Breng dan een bezoek aan je huisarts; deze kan mogelijk direct vaststellen of je wel of niet in de overgang bent.

Andere symptomen van de overgang

Je kunt niet testen wanneer je in de overgang zit, maar je kunt het wel herkennen aan een aantal symptomen. Je zit mogelijk in de overgang als je jezelf herkent in één van onderstaande symptomen:

Zit ik in de overgang

Een gezonde levensstijl tijdens de overgang

Ben je in de overgang terecht gekomen en wil je zo min mogelijk klachten ervaren? Dan is een gezonde levensstijl erg belangrijk. Omdat de overgang een natuurlijk proces is, heb je hier maar weinig invloed op. Sommige vrouwen hebben erg veel last van overgangsklachten, anderen juist helemaal niet. Je kunt er wel wat aan doen om de overgangsklachten zoveel mogelijk te minimaliseren. Een gezonde leefstijl is daarbij erg belangrijk. Denk dan aan een gezond voedingspatroon, probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen, stop met roken en alcohol en beweeg elke dag in de natuur (minimaal een half uur, liefst meer). Als je gezond leeft is de kans een stuk groter dat je minder last hebt van overgangsklachten.

Dit is echter geen garantie. Je bent geheel afhankelijk van hoe jouw lichaam reageert op de verandering in jouw hormoonhuishouding. Bepaalde hormonen worden niet meer aangemaakt tijdens de overgang en de functies van deze hormonen moeten worden overgenomen door andere hormonen. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag en is de reden van bepaalde overgangsklachten.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: