Wat zijn de positieve effecten van de overgang | Bianca Talens
Voordelen Overgang
Gezondheid
Bianca Talens
Gezondheid
05/19/2024
2 min

Wat zijn de positieve effecten van de overgang?

05/19/2024
2 min

De overgang kan aanvoelen als zwaar. Hormonale veranderingen zorgen voor stemmingswisselingen, opvliegers en vermoeidheid. Daarom hebben veel vrouwen moeite om zich positief te voelen en de positieve kant van de overgang te zien

De overgang heeft echter niet alleen negatieve kanten, als je een mindshift kunt maken, dan heeft de overgang ook veel positiefs te brengen. Veel vrouwen komen namelijk uit de overgang als een rustigere, zelfverzekerde en meer tevreden versie van zichzelf. In dit blog noem ik verschillende redenen waarom je de overgang als een positieve ervaring kunt zien.

Meer tijd voor jezelf

De overgang valt vaak samen met de periode waarin de kinderen het huis uit gaan. Dat betekent dat je taak als verzorger verandert. De kinderen gaan nu voor zichzelf zorgen, hierdoor krijg je meer tijd voor jezelf.

Welke dromen heb je altijd uitgesteld omdat je voor de kinderen moest zorgen? Wat zijn je verlangens? Wat wil je nog doen in het leven? Een wereldreis maken, een opleiding volgen of je creatief gaan ontwikkelen. Nu is het tijd voor jou!

Persoonlijke groei

De overgang markeert vaak een tijd waarin je kinderen volwassen worden en je vaak meer tijd voor jezelf krijgt. Dit is het perfecte moment om te reflecteren op je leven en jezelf opnieuw te ontdekken. Wat zijn je passies? Waar word je echt gelukkig van? Misschien heb je altijd al willen schilderen, schrijven of een nieuwe taal leren.

Nu is de tijd om deze dromen na te jagen.Een van de grootste veranderingen tijdens de overgang gaat om je identiteit, dus wie je bent en wat voor persoon je wilt zijn. De overgang is niet alleen een lichamelijke verandering, maar ook een mentale. Veel vrouwen worden spiritueler, gaan nadenken over het leven en hun plek in het leven. Dit is een heel proces waar je doorheen gaat.

Einde van de menstruatie

Dit is een positieve kant van de overgang waar de meeste vrouwen het wel over eens zijn: eindelijk geen menstruatie meer. Geen maandelijkse klachten meer, geen opgeblazen gevoel en krampen en je hoeft je geen zorgen meer te maken over zwangerschap.

Het einde van de menstruatie zorgt bij velen voor een zucht van verlichting. Tijdens de menopauze kunnen de klachten verergeren, maar zodra de menstruatie stopt, zijn alle symptomen voorgoed weg.

Een andere invulling van moeder zijn

Het is voor veel moeders een heel moeilijk moment als de kinderen het huis uit gaan. Je kunt dan last krijgen van het lege nest syndroom.

De overgang is echter ook een hele goede mogelijkheid om de band met je kinderen op een andere manier in te vullen. De band met je kinderen wil je natuurlijk zo goed mogelijk houden, deze tijd geeft mogelijkheden om uit te zoeken hoe je dat het best kunt doen. Geniet van deze nieuwe rol, het geeft je meer vrijheid en minder zorgen.

Meer zelfvertrouwen

Tijdens de overgang kun je je heel onzeker voelen, maar veel vrouwen zeggen dat ze zich na een tijdje juist mentaal veel sterker voelen. Ze kiezen vaker voor zichzelf en accepteren geen dingen meer die ze niet leuk vinden.

Ook beschrijven vrouwen dat ze meer dankbaarheid en empathie voelen. Dit hoort allemaal bij het opnieuw ontdekken van jezelf.

Conclusie

De overgang kan een zware periode zijn, maar er zitten ook positieve kanten aan de overgang. Ik hoop dat je een aantal van de bovenstaande voordelen ervaart. Het beste kun je accepteren dat je erin zit en vertrouwen dat het een proces is dat voor jouw persoonlijke ontwikkeling en groei zorgt.