Stinkende urine tijdens de overgang: oorzaken & oplossingen!
Heb je het idee dat je urine anders ruikt dan normaal? Ruikt je urine sterker dan vroeger, is het een stinkende of sterke geur? Het zijn symptomen die horen bij de overgang.
Tijdens de overgang verandert je hormoonspiegel, met als gevolg dat je urine van kleur verandert en ook anders gaat ruiken. Als je urine sterk ruikt, dan kan dit een teken zijn van dehydratie; je urine is niet dun genoeg als het wordt uitgescheiden. Is je urine daarnaast ook nog eens donkergeel van kleur, dan is het belangrijk om allereerst meer te drinken.
Vaginale ontsteking of blaasonsteking
Tijdens de stofwisseling wordt ammoniak afgebroken. Wordt de ammoniakgeur te hevig en ruik je een visgeur, dan kan het zijn dat je een vaginale ontsteking of een blaasontsteking hebt. Gevolg kan zijn dat je pijn voelt bij het plassen. Tijdens de overgang kunnen er meerdere oorzaken zijn van een stinkende urine. In dit blog bespreken we de belangrijkste.
Vijf redenen waarom je stinkende urine kunt hebben
Valt het je de laatste tijd op dat je urine een onaangename geur heeft? Sowieso heeft urine een kenmerkende geur, dit wordt veroorzaakt door de concentratie ureum in je lichaam. Normaal gesproken hoort urine neutraal te ruiken; de geur hoort niet sterk of onaangenaam te zijn. is dit wel het geval, dan is er iets aan de hand in je lichaam. Denk dan bijvoorbeeld aan een verandering in je dieet, een vaginale infectie of een blaasontsteking.
Reden 1: Uitdroging
We noemden het net al even; de meest voorkomende oorzaak van stinkende urine is uitdroging; voldoende water drinken is belangrijk als je stinkende urine wilt voorkomen. Acht glazen water zou het minimum moeten zijn voor gezonde urine. Ook de kleur van je urine kan aantonen of je te weinig water hebt gedronken; is je urine namelijk donkergeel of oranje gekleurd, dan heb je te weinig gedronken.
Donkere urine, ruikend naar ammoniak
Ruikt je urine naar ammoniak, is het donker gekleurd en heb je last van klachten als extreme vermoeidheid, zwakheid en verwarring, dan kan je last hebben van een ernstige uitdroging en is het belangrijk om direct een arts te raadplegen.
Reden 2: Urineweginfecties of blaasontsteking
Een andere veel voorkomende oorzaak van urine die sterk ruikt tijdens de overgang is een urineweginfectie of blaasontsteking. Wanneer je een blaasontsteking hebt is de binnenkant van je blaas ontstoken.
- Vaak en sterk de drang om naar het toilet te gaan
- Brandend gevoel tijdens het plassen
- Buikpijn
De E. Coli bacterie is de meest voorkomende oorzaak van een urineweginfectie. Denk je dat je een urineweginfectie hebt, maak dan een afspraak met je huisarts voor een behandeling.
Blaasontsteking en de overgang
Door de overgang is de kans op een blaasontsteking groter. Dit komt doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt. Normaal gesproken zit er aan de binnenkant van je blaas en je vagina slijmvliezen. Naarmate je ouder wordt, worden deze slijmvliezen dunner. Dit heeft te maken met het hormoon oestrogeen. Dit hormoon word na je overgang minder aangemaakt waardoor je lichaam minder vaginale afscheiding produceert. Gevolg is dat de vagina droger wordt. Ook verandert de zuurtegraad. Dit heeft als gevolg dat het microbioom in je vagina veranderd waardoor bacteriën meer kant hebben om een blaasontsteking te veroorzaken.
Verzakken van de blaas
Ook belangrijk om te weten is dat de blaas kan verzakken wanneer je ouder wordt en in de overgang terecht komt. Hierdoor is het lastig om je blaas leeg te plassen. Gevolg is dat je sneller een blaasontsteking krijgt.
Reden 3: Diabetes
Als je urine een zoete geur heeft, dan kun je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken met je huisarts. Zoet geurende urine is namelijk één van de meest voorkomende symptomen van diabetes.
Reden 4: Leverproblemen
Een andere reden voor een onaangename geur van je urine zijn leverproblemen. Als je leverproblemen hebt, heb je onder andere last van de volgende symptomen:
- Misselijkheid
- Braken
- Buikpijn
- Gele ogen
- Zwakheid
- Gewichtsverlies
Reden 5: Bepaalde voedingsmiddelen eten
Wist je dat bepaalde voedingsmiddelen een stinkende urine kunnen veroorzaken? Denk dan bijvoorbeeld aan groene asperges, uien, knoflook, spruitjes, kerrie, alcohol en koffie. Ook teveel zout kan ervoor zorgen dat je urine gaat stinken.
Wat doen tegen stinkende urine?
Een aantal tips die helpen tegen stinkende urine:
Voldoende water drinken
Drink voldoende water. Dit zorgt ervoor dat je slijmvliezen vochtig blijven waardoor de kans minder groot is dat je een blaasontsteking of stinkende urine krijgt.
Checken bij de huisarts
Twijfel je over of het echt wel goed is, laat je urine even controleren bij een dokter.
Op de juiste manier plassen
Zorg dat je op de juiste manier plast. Dit klinkt logisch, maar het is van belang dat je de blaas echt leeg plast. Hiermee voorkom je dat bacteriën hun weg vinden in je blaas.
Stel plassen niet uit
Stel plassen niet uit. Wanneer je de aandrang voelt ga je direct naar de wc.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen met een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die belangrijk zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: