Wat is de penopauze? | Bianca Talens
Wat is de penopauze?
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
03/01/2022
3 min

Wat is de penopauze: de overgang bij mannen!

03/01/2022
3 min

Wist je dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen in de overgang komen? Bij mannen wordt deze periode de penopauze genoemd. Het grootste verschil is dat de periode bij mannen veel geleidelijker en minder opvallend verloopt dan bij vrouwen. Vrouwen doorlopen drie fasen in de overgang; de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. Bij mannen is het enkel de penopauze. Wat gebeurt er precies in het leven van een man tijdens de penopauze? Wat zijn de symptomen?

Midlifecrisis of penopauze?

De welbekende midlifecrisis. Veel mannen krijgen ermee te maken als ze tussen de 40 en 50 jaar oud zijn. Ineens staat er een blitse sportauto voor de deur en wordt er fanatiek gesport om er strak uit te zien. Het is ook een periode waarin veel mannen zich afvragen of ze tevreden zijn met de keuzes die ze gemaakt hebben in hun leven, zoals op het gebied van werk. Niet geheel toevallig krijgen mannen rond deze periode ook te maken met de penopauze.

De overgang is een term waar iedereen wel bekend mee is. Iedere vrouw tussen de 45 en 55 jaar krijgt hier mee te maken. Het is een periode waarin de vrouw overgaat van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Kenmerkend voor deze periode zijn de hormonale schommelingen, waardoor er op lichamelijk en mentaal gebied veel verandert voor een vrouw. De penopauze is een soortgelijke fase, maar dan voor de man. Omdat deze fase veel minder ingrijpend is, is hij ook minder bekend.

Wat is het verschil tussen de menopauze en de penopauze?

Wat is het verschil tussen de menopauze en de penopauze?

De overgang is bij mannen een stuk minder duidelijk dan bij vrouwen. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld te maken met veel klachten, omdat er zoveel veranderingen plaatsvinden in de hormoonhuishouding. Denk dan bijvoorbeeld aan opvliegers en stemmingswisselingen.

Bij mannen gebeurt dit ook, het is alleen een stuk minder opvallend. Mannen krijgen last van klachten als gevolg van een afname van de testosteronproductie. Omdat dit heel geleidelijk gebeurt, zijn de klachten niet heel erg aanwezig. De penopauze wordt om deze reden veel minder opgemerkt en is daarom ook minder bekend.

Wat zijn de symptomen van de penopauze?

Het hormoon testosteron is verantwoordelijk voor een aantal functies in het lichaam van de man. Het heeft impact op het immuunsysteem, de hersenen, de botten en het libido. Als de afname van testosteron inzet treedt de penopauze in en kunnen mannen te maken krijgen met de volgende klachten:

  • Een verminderd libido
  • Erectieproblemen
  • Stemmingsstoornissen
  • Depressieve gevoelens
  • Slaapproblemen en vermoeidheid
  • Spieren die zwakker worden
  • Botontkalking

Slechts 15% van de mannen krijgt echter te maken met klachten als gevolg van de penopauze. De meeste mannen merken alleen dat alles in de penopauze wat trager gaat. Zo kan het bijvoorbeeld wat langer duren om een erectie te krijgen en is deze minder hevig. Ook merken mannen dat hun spierkracht vermindert en dat ze sneller moe worden. Deze lichamelijke veranderingen kunnen ervoor zorgen dat mannen zich depressief gaan voelen, omdat ze inzien dat ze ouder worden.

Een gezonde leefstijl in de penopauze

Als je er een gezonde leefstijl op nahoudt, dan hoef je helemaal geen klachten te ervaren van de penopauze. Het is bekend, zowel voor mannen als vrouwen, dat je meer klachten ervaart van de penopauze en menopauze als je rookt, alcohol drinkt, weinig beweegt, ongezond eet en veel last hebt van stress.

Een gezonde leefstijl maakt een wereld van verschil. Ga elke dag een half uur wandelen in de natuur en zorg dat je voldoende slaapt. Eet daarnaast gezond en drink voldoende. Dit zorgt er niet alleen voor dat je je fit blijft voelen, je houdt ook de klachten als gevolg van de penopauze onder controle.

diëtist in Gronigen

Voedingsadvies in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: