Welke fases zijn er in de overgang en hoe ver ben ik?
Er spelen vaak veel vragen rondom de levensfase die we de overgang noemen. Maar wat wordt er nu precies bedoeld met de overgang? En hoe weet je of je in de overgang bent? In dit blog leggen we je precies uit welke fases er zijn in de overgang, zodat jij kunt bepalen hoe ver je bent in de overgang.
Wat is de overgang precies?
De periode rondom de menopauze wordt de overgang genoemd. De menopauze is echter niet hetzelfde als de overgang. Het moment van de laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd; de gemiddelde leeftijd waarop de deze plaatsvindt is in Nederland 51,4 jaar.
Hormoonveranderingen staan centraal in de overgang. Je lichaam schakelt over van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode. Dit is een heel proces. Je merkt dat je in de overgang zit als je menstruatiepatroon verandert en als je overgangsklachten ervaart, zoals opvliegers, nachtzweten en minder zin in seks.
Welke fases zijn er in de overgang?
Zoals we net al aangaven is de menopauze niet hetzelfde als de overgang; het is een onderdeel van de overgang. In de overgang heb je vier fases:
- Premenopauze;
- Perimenopauze;
- Menopauze;
- Postmenopauze.
We bespreken deze vier fases afzonderlijk.
1. Premenopauze
De premenopauze is de fase vanaf je eerste menstruatie totdat je niet meer elke maand ongesteld wordt. Het einde van deze fase ligt gemiddeld rond je 40e levensjaar. Het rijpen van de eitjes wordt in deze fase al wat lastiger. Het kost het lichaam steeds meer moeite om iedere maand een eitje te laten springen. De FSH spiegel stijgt en stuurt extra hormonen naar de eierstokken.
Je blijft tijdens deze periode nog wel gewoon iedere maand ongesteld, maar je kunt al wel klachten ervaren, zoals prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Dit wordt veroorzaakt door veranderende hormoonspiegels. In deze periode wordt er niet direct gedacht aan de overgang, omdat de menstruatie nog niet uitblijft.
2. Perimenopauze
De periode waarin de menstruaties onregelmatiger worden en uiteindelijk uitblijven, wordt de perimenopauze genoemd. Deze fase eindigt één jaar na de menopauze (de laatste menstruatie). De gemiddelde leeftijd waarop de perimenopauze intreedt is 47,5 jaar. Gemiddeld kan het vier jaar duren voordat de menstruatie volledig stopt.
In deze periode wisselen de hormoonspiegels voortdurend. Het lichaam doet er alles aan om nog wat eitjes te laten rijpen. In het begin van deze fase zijn de oestrogeenspiegels relatief hoog ten opzichte van de progesteronspiegels. Het komt steeds vaker voor dat er geen eisprong is. Dit gaat gepaard met allerlei klachten, zoals opvliegers en vaginale droogte.
3. Menopauze
De menopauze wordt vaak als een overkoepelende benaming gebruikt voor de laatste drie fasen, maar eigenlijk bestaat de menopauze maar uit één dag; namelijk de dag van je laatste menstruatie. De gemiddelde leeftijd waarop de laatste menstruatie plaatsvindt is 51,4 jaar.
Je kunt pas vaststellen dat je in de menopauze bent als je een jaar lang niet ongesteld bent geweest. De menopauze is dus eigenlijk alleen maar achteraf te bepalen.
4. Postmenopauze
Je leven van de menopauze wordt de postmenopauze genoemd. Er worden geen eitjes meer geproduceerd en er wordt door de eierstokken ook geen oestrogeen meer aangemaakt. In deze fase ben je nooit meer ongesteld. Omdat je lichaam moet wennen aan de lage oestrogeenlevels, kun je ook in deze jaren nog steeds last hebben van klachten. Deze klachten zullen geleidelijk afnemen, omdat je lichaam went aan de nieuwe situatie.
De oestrogeenspiegel gaat schommelend naar beneden dus klachten nemen stapsgewijs af. Een jaar voor en een jaar na de menopauze hebben de meeste vrouwen last van opvliegers. Deze klachten zullen daarna afnemen. Ongeveer 10% van de vrouwen zegt vijf jaar na de menopauze nog last te hebben van opvliegers.
Als je na de overgang nog steeds last hebt van klachten, zoek hier dan hulp voor, want er zijn genoeg mogelijkheden om van je klachten af te komen.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: