Postmenopauze: wat is het en welke symptomen horen hierbij?
Postmenopauze: definitie
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
05/12/2022
4 min

De postmenopauze: wat is dit en wat is de relatie met de overgang?

05/12/2022
4 min

De overgang is een periode waar iedere vrouw mee te maken krijgt. Het omvat de hele periode van het overschakelen van een vruchtbaar naar een onvruchtbaar lichaam. De eierstokken stoppen met het aanmaken van de hormonen oestrogeen en progesteron, wat er uiteindelijk voor zorgt dat een vrouw niet meer ongesteld wordt en dus niet meer vruchtbaar is.

De verschillende fasen van de overgang

De overgang bestaat uit drie fasen; de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De postmenopauze is de periode na de menopauze en is de laatste fase van de overgang. Tijdens deze fase kunnen vrouwen nog steeds veel last hebben van klachten die van invloed kunnen zijn op de levenskwaliteit. In de postmenopauze is de vrouw volledig gestopt met menstrueren. De menopauze is pas achteraf vast te stellen; ben je een jaar lang niet ongesteld geweest, dan kom je in de postmenopauze terecht. In het kort zijn dit de verschillende fases van de overgang:

Fase 1: De perimenopauze

De perimenopauze is de eerste fase van de overgang. In deze fase merk je dat jouw menstruatie begint te veranderen. Het kan onregelmatig worden, langer of korter duren dan normaal of heel heftig worden. Bij de meeste vrouwen begint de perimenopauze rond het 47e levensjaar. In deze periode zijn de meest kenmerkende symptomen opvliegers.

Fase 2: De menopauze

De menopauze is eigenlijk niet echt een fase. Het is het moment waarop je voor het laatst ongesteld bent geweest. Dit moment kan dus ook alleen maar achteraf worden vastgesteld. Als je 12 maanden achter elkaar geen menstruatie hebt gehad heb, dan spreek je van menopauze. Symptomen die tijdens deze periode veel voorkomen zijn vaginale droogheid, opvliegers en slaapproblemen.

Fase 3: De postmenopauze

Wanneer de menstruatie in zijn geheel is gestopt heb je de postmenopauze bereikt. Vanaf dit punt wordt je niet meer ongesteld.

Wat is de postmenopauze

Hormonale veranderingen tijdens de postmenopauze

De hele overgang gaat gepaard met overgangsklachten. Hoewel het in de postmenopauze afneemt, wil dit niet zeggen dat je er helemaal vanaf bent. Iedere vrouw ervaart de klachten op een andere manier. Zo heeft de ene vrouw heel veel last van overgangsklachten, terwijl de andere vrouw er bijna niets van merkt. 

In de postmenopauze komt alles tot rust en ontstaat er een nieuw hormonaal evenwicht. Deze balans is er echter niet van de ene op de andere dag. Je kunt is de postmenopauze nog steeds last hebben van minder zin in seks, vaginale droogheid, een droge huid en blaasontstekingen. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat je lichaam en geest een nieuw evenwicht hebben gevonden.

Op zoek naar een nieuw evenwicht

Tijdens de postmenopauze is je lichaam op zoek naar een nieuw evenwicht. Je eierstokken zijn gestopt met het aanmaken van hormonen, maar je hebt deze hormonen wel nodig. Ze zijn namelijk betrokken bij allerlei functies en processen. Denk dan bijvoorbeeld aan het regelen van je temperatuur, je bloeddruk en de stofwisseling. 

Ook beïnvloeden ze je gedrag en je gevoel. Gelukkig heeft je lichaam een oplossing voor deze verminderende hormoonaanmaak. Nu je eierstokken niet langer oestrogeen aanmaken, wordt dit overgenomen door de bijnieren en het vetweefsel. De hoeveelheid oestrogeen zal alleen nooit meer op het oude niveau terugkeren en hier moet je lichaam aan wennen. Dit kost tijd en daarom heb je tijdens de postmenopauze nog steeds last van overgangsklachten.

Hoe lang duurt de postmenopauze?

Hoe lang de postmenopauze duurt verschilt van vrouw tot vrouw. Gemiddeld genomen kan deze fase 2 tot 5 jaar voortduren, hoewel het bij sommige vrouwen ook tien jaar kan duren. Dit kan leiden tot depressieve gevoelens en somberheid. Als je voelt dat je helemaal uit balans bent, zoek dan hulp. 

Praat erover met je partner of je huisarts en kijk naar je leefstijl. Een gezonde leefstijl kan een wereld van verschil maken als het gaat om overgangsklachten in de postmenopauze.

Gezondheidsrisico’s tijdens de postmenopauze

Het dalen van het oestrogeengehalte brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het heeft bijvoorbeeld invloed op je botten. Door de afname van oestrogeen worden je botten minder stevig en brozer. Met andere woorden; je botten ontkalken. 

De kans is hierdoor groter dat je een bot breekt. Vrouwen die weinig bewegen, roken en/of alcohol drinken hebben meer kans op botontkalking. Ook neemt de kans op hart-, en vaatziekten toe in de postmenopauze. In de vruchtbare leeftijd heb je juist minder kans op hart-, en vaatziekten, omdat oestrogeen je hiertegen beschermt. Rook je, drink je of eet je veel suikers en zoute producten? 

Dan verhoog je de kans op een hartaandoening. Een gezonde levensstijl nastreven kan helpen dat te voorkomen.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet.

 Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. 

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? 

Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: