Gevoelige borsten in de overgang: wat is de relatie?
De overgang is een gevoelige periode voor veel vrouwen. Dat geldt niet alleen voor het mentale aspect van de overgang, maar ook voor de fysieke. Je kunt allerlei klachten krijgen zoals bijvoorbeeld gevoelige borsten. Veel vrouwen denken dat de overgang iets is waar je nu eenmaal doorheen moet. Dat klopt natuurlijk, maar dat betekent niet dat je niets aan de klachten kunt doen. Ook als je last hebt van gevoelige borsten in de overgang, zijn er tips die je daarbij kunnen helpen.
Waardoor worden je borsten gevoeliger in de overgang?
Tijdens de overgang verandert je hormoonspiegel. Oestrogeen en progesteron zijn vrouwelijke hormonen die voor veel processen zorgen in het vrouwelijke lichaam. Het zorgt er onder andere voor dat je vruchtbaar bent. Tijdens de overgang vermindert de aanmaak van deze hormonen.
Het verminderen van progesteron is de reden dat je borsten gevoeliger kunnen worden. De menstruatie wordt minder of verandert, waardoor er minder vaak een eisprong plaatsvindt. Hierdoor zal je lichaam minder progesteron aanmaken. Een gevolg is dat je hormoonspiegel verandert, oestrogeen krijgt daardoor meer vat op de borsten.
De veranderingen hebben namelijk invloed op de melkklieren in de borsten. Je borsten worden rond de menstruatiecyclus dan gevoeliger en soms zelfs pijnlijk. Dit kan nog een tijd doorgaan, zelfs nadat de menstruatie geheel gestopt is. Na de menopauze zullen de klachten langzaamaan verdwijnen.
Verschijnselen van gevoelige borsten
Klachten door de overgang kunnen voor alle vrouwen verschillen, dat geldt ook voor gevoelige borsten. De volgende verschijnselen komen regelmatig voor, in één of beide borsten:
- De borsten zijn zeer gevoelig of zelfs pijnlijk;
- Er staat meer spanning op de borsten en/of ze voelen gezwollen;
- Het voelt niet prettig als je borsten aangeraakt worden;
- De klieren in de borsten voelen bobbelig of onregelmatig wat vorm betreft;
- Deze bobbels veranderen van grootte of ze gaan weer weg;
- Vochtverlies uit één of beide tepels komt regelmatig voor bij vrouwen in de overgang.
De hormonale veranderingen in het bloed tijdens de overgang zorgen voor gevoeligere klieren in de borsten. Deze klachten komen ook soms voor bij vrouwen die de pil gebruiken of die een hormoonbehandeling krijgen. Als je net in de overgang zit dan zullen de klachten zich vooral net voor de menstruatie voordoen. Na de menstruatie verdwijnen deze klachten meestal.
Wat zijn de gevolgen?
De gevolgen van gevoelige borsten kunnen voor vrouwen best heftig zijn. Sommige vrouwen kunnen vanwege de pijnlijke klachten zelfs geen bh dragen. Je kunt er ’s nachts voor kiezen om met extra kussens je borsten te beschermen. Het hebben van pijn is niet alleen lastig, het heeft vaak ook effect op je mentale welzijn. Hierdoor kunnen gevoelige borsten ervoor zorgen dat je wat minder goed in je vel zit. Dat geldt zeker als je nog meer klachten door de overgang hebt. Gelukkig kun je zelf aan veel klachten door de overgang iets doen, ook aan gevoelige borsten.
Wat kan ik zelf doen?
Eén van de redenen waarom je borsten zo gevoelig worden is door het zwellen en krimpen. De huid van je borsten heeft daardoor veel te verduren. Door de vermindering van het oestrogeen in je bloed wordt je huid ook nog eens dunner. Je doet er daarom goed aan om zelf goed voor je borsten te zorgen. Dit kun je doen door ze regelmatig in te smeren met hydraterende crème. Je kunt kiezen voor een crème waar vitamine E aan toegevoegd is, dit voedt de borsten van buitenaf.
Een ander natuurlijk product dat helpt bij gevoelige borsten is teunisbloemolie. Deze olie zit vol met omega 3- vetzuren, hierdoor kan het de zwelling in gevoelige borsten af laten nemen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bepaalde vitamines via voeding binnen te krijgen. Een stralende en gezonde huid krijg je namelijk door gezond te leven. Dat betekent voldoende bewegen en kiezen voor gezonde voeding.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.
Voedingsplan op maat
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: