Vet of lovehandles rond je middel tijdens de overgang? Dit kun je eraan doen
Vet of lovehandles rond je middel tijdens de overgang? Dit kun je eraan doen
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
09/20/2021
4 min

Vet of lovehandles rond je middel tijdens de overgang? Dit kun je eraan doen

09/20/2021
4 min

De overgang doet veel met je. Niet alleen verandert je lichaam, ook het gevoel van jong en vruchtbaar zijn verdwijnt. Sommige vrouwen hebben het hier psychisch best wel eens moeilijk mee en ook lichamelijk kan deze periode erg zwaar zijn. Zit jij in de overgang en merk je dat je ineens lovehandles begint te krijgen rond je middel? Merk je dat je over het algemeen wat meer vet krijgt? In dit blog kun je alles lezen hoe aankomen in gewicht wordt beïnvloed door de overgang en hoe je af kunt vallen als je dit zou willen.

Wat is de overgang precies?

De periode rond de laatste menstruatie wordt de overgang genoemd. De dag van je laatste menstruatie is de menopauze. In deze periode veranderen je vrouwelijke hormonen zodanig dat je geen eisprong meer krijgt en dat er een einde komt aan de vorming van baarmoederslijmvlies. Gemiddeld duurt de overgang tien jaar.

De pré menopauze kan al rond je 40e levensjaar plaatsvinden en kan een aantal jaren duren. Je merkt het aan het onregelmatiger worden van je menstruatie, maar je kunt ook veranderingen waarnemen in je gewicht.

De perimenopauze begint gemiddeld rond het 45e levensjaar en gaat gepaard met typische overgangsklachten als opvliegers, nachtzweten en veranderingen in je stofwisseling. In deze periode blijft je menstruatie ook regelmatig weg of verandert. Op het moment dat je menstruatie volledig wegblijft zit je in de menopauze, al is dit pas officieel als je een jaar lang niet ongesteld bent geweest. Je kunt dus alleen de datum van de menopauze achteraf bepalen.

Veranderingen in de hormoonhuishouding

De verhouding en de hoeveelheid van de geslachtshormonen veranderen in de overgang. De hormonen die een belangrijke rol spelen in de overgang zijn oestrogeen en progesteron. Het veranderen van deze hormoonbalans kan veel klachten geven en zijn daarnaast ook verantwoordelijk voor de lovehandles die ontstaan rondom je middel.

Dikker worden door overgangTijdens de overgang zal allereerst de hoeveelheid progesteron afnemen, wat direct van invloed is op het trager worden van je schildklier. Vervolgens vermindert het hormoon oestrogeen ook en dit verandert de ververdeling. Langzaam maar zeker zal er boven je broekrand een randje vet ontstaan. Dit gebeurt heel geleidelijk en ook bij vrouwen die hun hele leven slank zijn geweest (uitzonderingen daargelaten).

Door het verminderen van de hoeveelheid oestrogeen vertraagt de stofwisseling ook. Dit betekent dat je calorieverbranding trager wordt. Daarnaast zorgt en lage oestrogeenspiegel er ook nog eens voor dat je meer honger hebt en dat je verzadigingsgevoel lager wordt. En dat is nog niet alles. Ook je spiermassa neemt af, waardoor je sneller dikker wordt. Dit is heel logisch, want spieren verbranden vet in rust toestand.

Stress en aankomen tijdens de overgang

Heb je in je dagelijkse leven veel last van stress? Dan loop je nog meer risico om aan te komen in gewicht. Een te hoog stressniveau zorgt namelijk voor een verhoogd cortisol gehalte. Dit heeft als gevolg dat je suikerspiegel gaat schommelen, waardoor je veel trek krijgt in snelle koolhydraten, zoals bewerkte producten waar suiker of witte bloem in verwerkt is. Dit alles kan er voor zorgen dat je aankomt in gewicht tijdens de overgang.

Na de overgang hebben veel vrouwen een hogere, dikkere buik. Het vet gaat juist hier zitten, omdat het lichaam meer mannelijke hormonen aanmaakt. Mannen die te dik zijn hebben vaak ook een grote, ronde buik.

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Je kunt hier op twee manieren mee omgaan, het hoeft namelijk allemaal niet zo negatief te zijn.

Dat je lichaam verandert tijdens de overgang is een natuurlijk proces; ga hier gewoon in mee en probeer er niet teveel (negatieve) aandacht aan te geven. Zorg ervoor dat je zo gezond mogelijk leeft, dus voldoende beweegt en de juiste voeding tot je neemt. Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en maak die 8 uur slaap een prioriteit. Probeer daarnaast om stress volledig uit je leven te verbannen. Zoek de buitenlucht op, mediteer en zeg eens wat vaker nee. Veel klachten in de overgang ontstaan namelijk door een ongezonde leefwijze en verkeerde voeding.

Begeleiding vrouwen in de overgang

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug. Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: