Wat verandert er in je hormonen tijdens de overgang?
De verandering van hormonen tijdens de overgang is een van de grootste verandering waar je als vrouw tijdens je leven doorheen gaat. De bekende overgangsklachten en veranderingen in je lichaam worden veroorzaakt door een veranderende balans tussen hormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. Maar wat verandert er in je hormonen tijdens de overgang? Kun je iets doen aan de klachten die de veranderingen veroorzaken? In dit blog lees je er alles over.
De afname van oestrogeen tijdens de overgang
Tijdens de overgang neemt de aanmaak van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen af. Het hormoon oestrogeen wordt vooral aangemaakt in de eierstokken, een klein deel wordt geproduceerd in vetcellen. De afname van de productie van oestrogeen is een van de grootste veroorzakers van de bekende overgangsklachten. De overgang is echter een natuurlijk proces om ervoor te zorgen dat je als vrouw niet meer vruchtbaar bent. Door de afname van oestrogeen vindt er op gegeven moment geen eisprong meer plaats. Dit zorgt voor de bekende klachten, zoals:
- Opvliegers: de temperatuur van je lichaam wordt geregeld door de hypothalamus, oestrogeen heeft hier veel invloed op. Door schommelingen in de oestrogeenbalans raakt de hypothalamus ontregeld. Dit resulteert in opvliegers.
- Dunner wordende huid en haar: collageen houdt het haar en de huid elastisch en sterk. De aanmaak van collageen wordt geregeld door oestrogeen. Het resultaat van een verminderde aanmaak van oestrogeen is daarom dunner worden haar en een slappe huid.
- Stramme spieren en gewrichten: het soepel houden van spieren en het kraakbeen in de gewrichten wordt ook geregeld door collageen. De afname van oestrogeen en collageen zorgt ervoor dat je spieren, pezen en gewrichten strammer kunnen worden.
- Droogheid van de vagina: vaginale droogheid wordt ook veroorzaakt door de afname van collageen. Normaal gesproken houdt collageen ook slijmvliezen soepel, zoals de vagina.
- Meer vetopslag op de buik: De afname van oestrogeen aanmaak zorgt voor een veranderende vetopslag, het verplaatst zich van de heupen naar de buik.
Progesteron afname door de overgang
Progesteron is het zwangerschapshormoon. Het zorgt er namelijk voor dat het vrouwelijke lichaam optimaal in staat is om een kind te krijgen. De eisprong wordt geregeld door progesteron, celrijping, het soepel houden van het baarmoederslijmvlies en het hormoon zorgt ervoor dat jij je goed voelt. Het is namelijk belangrijk voor een zwangere vrouw om zich ontspannen en positief te voelen. Het hormoon progesteron wordt gemaakt door eiblaasjes, dit zijn blaasjes die in de eierstokken groeien. Als je zwanger bent wordt de aanmaak overgenomen door de placenta en de bijnieren.
De aanmaak van het hormoon progesteron daalt al wanneer je ongeveer 35 jaar bent. Ook de productie van oestrogeen daalt dan al iets, maar blijft meer op peil. Dit zorgt ervoor dat de hormoon balans tussen oestrogeen en progesteron verandert, je maakt verhoudingsgewijs te veel oestrogeen aan. Dit kan resulteren in bepaalde klachten, zoals verminderde slaap, stemmingswisselingen, gewicht aankomen en het vasthouden van vocht.
De daling van de aanmaak van het hormoon progesteron op zich kan ook bepaalde klachten veroorzaken, zoals:
- De menstruatie wordt onregelmatig of stopt geheel
- Je voelt je prikkelbaar en ervaart meer stress
- Meer last van onverklaarbare angsten
Wat verandert er in je hormonen tijdens de overgang? Andere hormonen
Wat er verandert in je hormonen tijdens de overgang is niet alleen de afname van oestrogeen en progesteron, ook andere hormonen spelen mee. Bij sommige vrouwen neemt het gehalte van testosteron ook af. Dit hormoon wordt geproduceerd door de bijnieren, en wordt gezien als een mannelijk hormoon. Het zorgt er namelijk voor dat je assertief bent, dat je je energiek voelt en dat je zin hebt in seks. De afname van productie tijdens de overgang kan daarom zorgen voor een afname van het libido en energie.
Een ander hormoon is oxytocine, het moeder- of knuffelhormoon. Het zorgt ervoor dat jij behoefte hebt om te verzorgen. Tijdens de overgang daalt de productie van oxytocine, wat ervoor zorgt dat je minder behoefte hebt om te zorgen voor anderen. De tijd voor jezelf breekt aan.
De groei en rijping van follikels of eiblaasjes wordt gestimuleerd door het hormoon FSH. In deze follikels wordt oestrogeen aangemaakt. De aanmaak van FSH wordt aangestuurd door de hypofyse, een kleine klier die onder de hersenen ligt. Deze hypofyse krijgt door de afname van progesteron en oestrogeen een teken dat het lichaam meer FSH nodig heeft. Hierdoor stijgt de productie, terwijl de aanmaak van andere hormonen daalt. Dit zorgt voor flinke veranderingen en schommelingen in de hormoonbalans.
Van al deze veranderingen kun je flink veel last hebben. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te verzorgen tijdens deze periode. Het is een overgang naar een andere tijd, je lichaam vraagt dan ook om zorg en tijd voor jezelf.
Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen.
Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan.
Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.
Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!