Vaginale bloedingen of bloedverlies en de overgang: hoe zit dit?
Bloedverlies tijdens de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
04/14/2022
4 min

(Onregelmatig) bloedverlies tijdens de overgang: wat nu?

04/14/2022
4 min

Voor veel vrouwen is de overgang één van de lastigste perioden in hun leven. Tijdens de overgang verandert de gehele hormoonhuishouding en dit brengt de nodige gevolgen met zich mee. Gelukkig heeft niet iedere vrouw (heel veel) last van de overgang. De klachten en de intensiteit hiervan verschillen van vrouw tot vrouw.

Je kunt tijdens de overgang dus last krijgen van verschillende soorten klachten, zowel lichamelijke als psychische klachten. Eén van de lichamelijke klachten tijdens de overgang is bloedverlies. Hierbij moet je denken aan vaginale bloedingen. Je herkent bloedverlies aan een roze, rode of bruine afscheiding.

Waar komt het bloedverlies vandaan? En wat kun je eraan doen? Kun je bloedverlies op voorhand voorkomen? Waar moet je rekening mee houden? In dit blog proberen we je zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen.

Hoe ontstaan vaginale bloedingen tijdens de overgang?

Voordat we uitgebreid ingaan op de oorzaken van bloedverlies tijdens de overgang is het goed om te weten dat bloedverlies met name plaatsvindt ná de overgang. Je bent uit de overgang als je langer dan 12 maanden geen menstruatie hebt gehad. Dit merk je in eerste instantie doordat menstruaties onregelmatig worden, daarna verdwijnt de menstruatie. Het is vanaf dat moment niet meer mogelijk om kinderen te krijgen.

Je kunt nu ook afscheid gaan nemen van alle klachten waar je tijdens de overgang mee te maken had. Na de overgang komt je hormoonhuishouding in rustiger vaarwater en dat merk je. Je lichaam is nu beter in staat om zich aan te passen.

Verwarrend en eng

Het is verwarrend en eng wanneer je te maken krijgt met onverwachtse vaginale bloedingen. Veel vrouwen schrikken hiervan. Ongeveer 30% van de vrouwen heeft na de menopauze last van vaginaal bloedverlies.

Vaginaal bloedverlies tijdens de overgang

Hormonen en onregelmatig bloedverlies

 Er kunnen na de overgang op verschillende manieren bloedverlies ontstaan. Het is mogelijk dat het bloedverlies uit de vagina komt, uit de baarmoeder of uit de baarmoedermond. Bij nader onderzoek is het in veel gevallen niet echt duidelijk wat de reden is van het bloedverlies.

Voor veel vrouwen wordt bloedverlies na de overgang wel als vervelend ervaren. Het is één van de redenen waarom vrouwen na de overgang nog steeds maandverband dragen; het bloed wordt dan direct opgevangen en geabsorbeerd.

Oorzaken bloedverlies na de overgang

Er zijn verschillende oorzaken voor onregelmatig bloedverlies tijdens de overgang. Zoals we net al even noemden kan het bloed afkomstig zijn uit de vagina, uit de baarmoeder of uit de baarmoedermond. Als het bloed afkomstig is uit de vagina, dan heeft dit te maken met de verminderde aanmaak van oestrogeen. Hierdoor wordt de vaginawand dunner, droger en kwetsbaarder. Dan komt het bloed waarschijnlijk door een dun slijmvlies wat makkelijk bloedt. Het kan ook voorkomen dat de vaginawand beschadigd raakt en hierdoor gaat bloeden.

Poliepen en bloeden

Als het bloedverlies afkomstig is uit de baarmoedermond, dan is een poliep hier in de meeste gevallen de oorzaak van. Een poliep is een rode uitstulping die zich bevindt rondom het weefsel van de baarmoedermond. Aan de buitenkant van de baarmoedermond zit stevig weefsel. Aan de binnenkant van de baarmoederholte zit slijmvormend weefsel. Dit slijmvormende weefsel kan uitgroeien tot een poliep.

Als deze uitstulping geïrriteerd raakt, kan deze gemakkelijk bloeden. In hele zeldzame gevallen kan het gaan om baarmoederhalskanker. Het is tot slot ook nog mogelijk dat het bloed uit de baarmoeder komt. Dit wordt veroorzaakt door het dunne slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de baarmoeder bevindt. In sommige gevallen kan het ook gaan om een laatste menstruatie, ook al heb je al geruime tijd geen menstruatie gehad.

Wat kan er gedaan worden tegen bloedverlies?

Ben je al langer dan 12 maanden niet ongesteld geweest en heb je plotseling last van bloedverlies? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan voor aanvullend onderzoek.

Bloedverlies ontstaat namelijk niet zomaar, het is altijd een gevolg van iets wat niet goed is in je lichaam. Jouw huisarts zal aanvullend onderzoek doen naar de mogelijke oorzaak van het bloedverlies en vaststellen of het uit de vagina, baarmoeder of baarmoedermond komt. Dit om uit te sluiten dat er sprake is van een kwaadaardige aandoening.

Hoe ontstaat bloedverlies na de overgang?

Onderzoek: uitstrijkje of inwendige echo

De huisarts kan met verschillende onderzoekstechnieken nagaan waar het bloed vandaan komt, bijvoorbeeld met een uitstrijkje, een inwendige echo, een contrastecho, een hysteroscopie of een pipelle.

Toch staan veel artsen voor een raadsel als het gaat om de herkomst van het bloedverlies, ook na onderzoek. Bij ongeveer 50% van de vrouwen wordt er namelijk geen afwijking gevonden. De arts zal dus in sommige gevallen niet in staat zijn om een diagnose te geven.

Wat kan er aan vaginaal bloedverlies gedaan worden?

Als je geen idee hebt waar het bloedverlies vandaan komt, is het lastig om een gerichte behandeling in te zetten. Soms wordt het bloedverlies aangepakt met een hormoonbehandeling. Het slijmvlies kan bijvoorbeeld verzwakt worden met een oestrogeen kuur, terwijl een progesteronkuur het slijmvlies juist kan verdikken.

Als er een poliep verwijderd moet worden, dan zal de arts een operatie moeten uitvoeren. Er kan ook voor gekozen worden om de baarmoeder samen met de eierstokken te verwijderen.

diëtist in Gronigen

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Hoe kan ik jou helpen?

Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!imized content goes here!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: