Perimenopauze: wat is het en welke symptomen horen hierbij?
Perimenopauze en de overgang
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
05/12/2022
3 min

Wat is de perimenopauze: hoe werkt dit + symptomen

05/12/2022
3 min

Binnen de overgang kennen we verschillende fasen. Al deze fasen hebben andere termen en gaan gepaard met andere kenmerken. De eerste fase in de overgang is de perimenopauze. Deze wordt gevolgd door de menopauze en de overgang wordt afgesloten door de postmenopauze. In dit blog zetten we alle fasen voor je op een rij en gaan we dieper in op de perimenopauze.

De verschillende fasen binnen de overgang

De eerste fase binnen de overgang is de perimenopauze. Je menstrueert in deze periode nog wel, maar je merkt dat het menstruatiepatroon verandert. Deze fase duurt tot een jaar na de laatste menstruatie. Vervolgens kom je in de menopauze. Dit is je allerlaatste menstruatie en kan dus alleen maar achteraf worden vastgesteld.

Als je langer dan een jaar niet ongesteld bent geweest is er pas sprake van de menopauze. Vaak wordt gedacht dat de overgang hetzelfde is als de menopauze, maar dit is niet het geval.

De menopauze is heel kort – alleen de dagen van de laatste menstruatie. De periode vanaf 1 jaar na de laatste menstruatie wordt postmenopauze genoemd.

Fase 1: De perimenopauze

De perimenopauze wordt ook wel de premenopauze genoemd. Het is de periode voor je allerlaatste menstruatie tot een jaar na je laatste menstruatie.

Pas als je officieel in de menopauze bent belandt, dus een jaar lang niet ongesteld bent geweest, is de perimenopauze voorbij. In de perimenopauze heb je veel last van hormoonschommelingen.

In het begin van deze periode heb je hier nog niet zoveel last van, maar hoe dichter je bij de menopauze komt, hoe meer klachten je kunt ervaren.

Dit merk je als eerste aan je menstruatiepatroon. Je kunt last hebben van heftige menstruaties die pijnlijker zijn dan normaal, maar je kunt ook korter en minder heftig ongesteld zijn. Dit is voor iedere vrouw anders.

In de perimenopauze kun je ook last krijgen van andere klachten, zoals:

Voor een groot gedeelte worden deze klachten veroorzaakt door een verandering in je hormonen. Tijdens de overgang wordt er steeds minder oestrogeen en progesteron aangemaakt.

Dit zijn hormonen die een grote invloed hebben op het lichamelijk en geestelijk functioneren. De klachten die je ervaart tijdens de perimenopauze zijn dan ook vaak het meest heftigst van de hele overgang.

Perimenopauze en de overgang

Fase 2: De menopauze

De menopauze is alleen achteraf vast te stellen. Als je langer dan een jaar niet ongesteld bent geweest, dan kun je zeggen dat je uit de menopauze bent. De gemiddelde leeftijd van vrouwen in de menopauze is 51 jaar. Van alle fasen in de overgang is de menopauze het kortste. Het is wel de belangrijkste fase van de overgang; het is namelijk je laatste menstruatie.

Vanaf dit moment ben je als vrouw niet meer vruchtbaar. Voor veel vrouwen is dit moeilijk te verteren. Het idee dat er een andere levensfase aanbreekt vinden veel vrouwen moeilijk. Het kan leiden tot depressieve gevoelens en vragen over de zin van het leven.

Fase 3: De postmenopauze

Het lichaam komt tot rust in de laatste fase van de overgang. Het is een jaar geleden dat je voor het laatst ongesteld bent geweest en er worden nu geen geslachtshormonen meer aangemaakt. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen last meer hebt van overgangsklachten. De postmenopauze is vooral een fase waarin vrouwen zoeken naar een nieuw evenwicht. De klachten zullen wel langzamerhand gaan afnemen.

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen, zowel lichamelijk als psychisch. Jouw voedingspatroon is daarom heel belangrijk tijdens de overgang. Bepaalde voedingsmiddelen zouden je bijvoorbeeld kunnen helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Er bestaan veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet.

 Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan?

Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: