Lichamelijke en mentale overgangsklachten | Bianca Talens
Lichamelijke en mentale overgangsklachten
Overgangsklachten
Bianca Talens
Overgangsklachten
03/01/2022
6 min

Lichamelijke en mentale overgangsklachten: hoe herken je de klachten?

03/01/2022
6 min

Gemiddeld komt een vrouw in de overgang rond haar 50e levensjaar. Deze periode kondigt het einde van de vruchtbaarheid aan; de eicellen voorraad raakt op en de hormoonhuishouding raakt helemaal van slag. Deze veranderende hormoonspiegel kan zorgen voor een breed scala aan klachten, zowel geestelijk als lichamelijk.

In dit blog bespreken we de meest voorkomende lichamelijke en mentale klachten waar je mee te maken kunt krijgen in de overgang.

Lichamelijke klachten tijdens de overgang

Hieronder een aantal lichamelijke klachten tijdens de overgang.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Eén van de bekendste klachten waar vrouwen mee te maken krijgen tijdens de overgang: opvliegers. Zonder aanleiding word je knalrood, breekt het zweet je uit en gaat je hart als een malle tekeer. Ook ’s nachts komt dit veel voor; het wordt dan nachtzweten genoemd.

Pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten komen veel voor bij vrouwen als ze ongesteld zijn, maar ook in de overgang, als je niet meer menstrueert, kunnen je borsten ineens weer pijnlijk en gevoelig zijn.

Rusteloze benen

Heb je last van kriebelende benen als je in bed ligt? Dan is de kans groot dat je last hebt van rusteloze benen. Het is een vervelende klacht, omdat je constant het gevoel hebt je benen te moeten bewegen. Het is hierdoor lastig om in slaap te komen of om door te slapen. In de overgang komt het ook vaak voor dat je een zwaar gevoel in je benen hebt.

Slaapproblemen

Tijdens de overgang kun je veel last hebben van slaapproblemen, zoals moeite hebben met inslapen of ’s nachts wakker worden en niet meer in kunnen slapen.

Spier- en gewrichtspijn

Een groot gedeelte van de vrouwen heeft in de overgang last van spier-, en gewrichtspijn. Denk dan bijvoorbeeld aan stijfheid en pijn in de handen, polsen, knieën of enkels. De reden voor deze gewrichtspijnen lijkt te maken te hebben met het dalende oestrogeengehalte. De slijmvliezen in het kraakbeen verliezen volume, wat het pijnlijker maakt om te bewegen.

Vaginale klachten

Veel vrouwen heeft in de overgang last van vaginale klachten. Klachten die kunnen ontstaan zijn irritatie in de vagina, vaginale droogheid, schimmelinfecties en blaasontstekingen.

Lichamelijke en mentale overgangsklachten: vaginale klachten

Veranderde lichaamsgeur

Het is mogelijk dat je tijdens de overgang ineens sterker gaat ruiken en dit kan meerdere oorzaken hebben. Opvliegers en nachtzweten kunnen hier een grote rol in spelen.

Vermoeidheid

Ook een veel voorkomende klacht tijdens de overgang is vermoeidheid. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor vermoeidheidsklachten, zoals slecht slapen, bloedarmoede door hevige menstruaties, maar het kan ook veroorzaakt worden door psychische overgangsklachten.

Urineweginfectie of blaasontsteking

Veel vrouwen zijn in de overgang gevoeliger voor een blaasontsteking. De slijmvliezen in de vagina worden droger door de verminderende oestrogeenproductie en verliezen hun beschermende werking. Hierdoor hebben bacteriën sneller de kans om de blaas te bereiken. De symptomen van een urineweginfectie of een blaasontsteking zijn pijn bij het plassen, een zeurend gevoel in de onderbuik en vaak kleine beetjes moeten plassen. Het komt ook voor dat de urine troebel is of bloed bevat.

Bloedverlies na de overgang

Ben je langer dan 12 maanden niet ongesteld geweest? Dan ben je officieel in de overgang en niet meer vruchtbaar. Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen ná de overgang nog last hebben van bloedverlies. Dit bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben, zoals vaginale droogheid, een poliep of een vleesboom.

Botontkalking

Als je hormoonspiegel verandert, dan heeft dit ook invloed op de botstructuur. Botten kunnen brozer worden en sneller breken.

Droge slijmvliezen

De slijmvliezen worden droger tijdens de overgang, wat kan resulteren in een droge mond, branderige ogen of een droge vagina. Een droge mond kan ervoor zorgen dat je sneller last hebt van gaatjes en een droge vagina zorgt voor pijn bij het vrijen.

Droge huid

Tijdens de overgang daalt de oestrogeenspiegel, waardoor ook de huid hinder kan ondervinden. De huid wordt minder stevig, omdat er minder collageen wordt aangemaakt. De huid kan hierdoor ook droog aanvoelen.

Duizeligheid

Het kan zomaar voorkomen dat je tijdens de overgang ineens duizelig wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een paniekaanval of bloedarmoede. Het is een angstig gevoel waar veel vrouwen last van hebben.

Gewichtstoename

Veel vrouwen komen aan in gewicht tijdens de overgang, vooral op plekken waar het niet gewenst is, zoals rond de buik en middel.

Hart-, en vaatziekten

Hart-, en vaatziekten zijn bij vrouwen in de overgang doodsoorzaak nummer 1. Ben je in de overgang en heb je last van klachten die kunnen wijzen op een hart-, of vaataandoening? Raadpleeg dan direct je huisarts.

Hartkloppingen

In de overgang krijgen veel vrouwen last van hartkloppingen. Dit geeft op gejaagd gevoel. Hoewel het een angstige ervaring is, zijn hartkloppingen in de meeste gevallen onschuldig. Ze kunnen ontstaan door vermoeidheid, maar ook door stress. Maak je je zorgen om je hartkloppingen? Neem dan contact op met de huisarts.

Hoofdpijn/migraine

Hoofdpijn of migraine komt veel voor tijdens de overgang. Migraine is een stukje erger dan hoofdpijn; het gaat vaak gepaard met overgevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid. Zowel hoofdpijn als migraine tijdens de overgang worden veroorzaakt door hormoonschommelingen.

Maagdarmklachten

Ben je in de overgang en heb je last van buikpijn of een gevoelige maag? Dit is een veel voorkomende klacht en is dus heel normaal in de overgang. De overgang heeft namelijk ook invloed op de spijsvertering. Je kunt te maken krijgen met klachten als buikpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid of andere maagdarmklachten.

Menstruatiestoornissen

Eén van de eerste tekenen van de overgang is een veranderend menstruatiepatroon. Sommige vrouwen worden onregelmatig ongesteld, anderen korter, langer of heviger.

Mondproblemen

De overgang kan ook zorgen voor mondproblemen. Denk dan bijvoorbeeld aan opgezwollen tandvlees, met ontstekingen tot gevolg. Of een droge mond, door verminderde speekselproductie.

Ongewenst urineverlies

Een heel vervelende overgangsklacht is ongewenst urineverlies. Bij zwaar tillen of niezen kun je zomaar een beetje urine verliezen. Dit heeft te maken met de bekkenbodemspieren die verslappen tijdens de overgang.

Mentale klachten tijdens de overgang

Wat kun je doen bij lichamelijke klachten in de overgang?

Een gezonde levensstijl kan ervoor zorgen dat veel lichamelijke klachten in de overgang verminderen of helpen te voorkomen. Voldoende rust, zo min mogelijk stress, gezonde voeding en regelmatig bewegen helpt je lichaam om in een goede conditie te blijven. Als je lichaam in goede conditie is, heb je minder kans om last te krijgen van overgangsklachten.

Heb je toch veel last van overgangsklachten? Raadpleeg dan je huisarts. Wellicht kan deze hormonale medicijnen voorschrijven die overgangsklachten helpen te verminderen. Ook zijn er natuurlijke middelen verkrijgbaar die je kunnen ondersteunen bij overgangsklachten.

Mentale klachten tijdens de overgang

Niet alleen kun je last hebben van lichamelijke klachten tijdens de overgang; mentale klachten komen ook veel voor. Je kunt veel minder hebben, je barst om niks in tranen uit of je bent prikkelbaar. Wisselende hormoonspiegels zijn hier de oorzaak van. De volgende mentale klachten kunnen voorkomen tijdens de overgang:

Stress, angst en paniekaanvallen

Eén van de meest voorkomende klachten in de overgang is stress. Het evenwicht tussen het parasympathische en sympathische zenuwstelsel is tijdelijk verstoord door hormonale spiegelingen, wat zorgt voor innerlijke stress. Als hier ook nog stress van buitenaf bijkomt, dan is het al snel teveel. Dit kan bij sommige vrouwen resulteren in prikkelbaarheid. Andere vrouwen worden somber, krijgen een huilbui of gaan piekeren. Het komt ook regelmatig voor dat vrouwen last krijgen van paniekaanvallen, vaak ook veroorzaakt door stress.

Concentratieproblemen en vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid is zo’n andere vervelende overgangsklacht waar veel vrouwen mee te maken kijken. Je geheugen verandert in een soort zeef tijdens de overgang. Daarnaast zijn concentratieproblemen ook veelvoorkomend.

Stemmingswisselingen

Last van moodswings? Ben je het ene moment vrolijk en zie je het leven nu ineens niet meer zitten? Stemmingswisselingen zijn erg vervelend als je in de overgang zit, daarnaast zijn ze ook erg vermoeiend. Niet alleen voor jou, ook voor je omgeving.

Somberheid en depressie

Somberheid is een vervelende overgangsklacht. Iedereen is weleens somber, maar als je sombere stemming langer dan een maand blijft aanhouden, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Vrouwen zijn in de overgang gevoeliger voor depressies.

Verminderd libido

De kans is groot dat je tijdens de overgang minder zin hebt in seks. Dit kan komen door vermoeidheid, maar vaginale droogheid speelt ook een grote rol. Als vrijen pijn doet, dan is het logisch dat je er geen behoefte meer aan hebt.

diëtist in Gronigen

Voedingsadvies voor vrouwen in de overgang

Wist je dat jouw voedingspatroon erg belangrijk is tijdens de overgang? Door het eten verminderen je overgangsklachten. Helaas bestaan er veel verschillende verhalen over wat gezonde voeding is en wat niet. Ik kan me daarom voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik kan jou helpen door middel van een persoonlijk voedingsplan. Mijn naam is Bianca Talens. Ik ben een nuchtere, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, noorderling. Ik begeleid vrouwen bij het afvallen tijdens de overgang.

Voedingsplan op maat

Aan de hand van jouw gezondheidsgegevens en bloedwaarden stel ik een voedingsplan op maat op. Mijn voedingsplan is gebaseerd op gezonde voeding; je vindt er daarom geen afslankpillen of eiwitshakes in terug.

Ik geloof in natuurlijke producten, zonder toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Uit onderzoeken blijkt steeds maar weer dat diëten op de lange duur niet werken. Wat wel werkt is om je gehele voedingspatroon te veranderen, daar richten we ons dan ook op. Heb je interesse in een voedingsplan? Neem dan contact met mij op voor een gratis consult!

Direct contact

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Bianca Talens vind je tientallen waardevolle blogs die relevant zijn voor vrouwen in de overgang. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen: